1 Mayıs'ta noterler, eczaneler, bankalar, hastaneler açık mı? Yarın PTT ve kargolar açık mı?

Yarın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü... 1 Mayıs'ın resmi tatil olması nedeniyle bankalarda, noterlerde ya da diğer kurumlarda işleri olan vatandaşlar, yarın bu kurumların açık olup olmayacağını araştırıyor. Peki, 1 Mayıs'ta noterler, eczaneler, hastaneler ve bankalar açık mı? Yarın PTT ve kargolar açık olacak mı?

Giriş Tarihi 30 Nisan 2019, 16:01 Güncelleme 30 Nisan 2019, 16:01
1 Mayıs’ta noterler, eczaneler, bankalar, hastaneler açık mı? Yarın PTT ve kargolar açık mı?

İÇİNDEKİLER

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yarın ülke genelinde coşkuyla kutlanacak. Resmi tatil günleri arasında yer alan 1 Mayıs'ta bazı kurumların çalışma durumu merak ediliyor. Özellikle bankalarda işleri olan vatandaşlar, bankaların açık olup olmayacağını saatler öncesinden araştırmaya başladı. Peki, 1 Mayıs'ta noterler, eczaneler, hastaneler, bankalar açık mı? Yarın PTT ve kargolar açık mı? İşte konu ile ilgili merak edilenler...

1 MAYIS'TA BANKALAR, HASTANELER PTT AÇIK MI?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 22 Nisan 20199 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile resmi tatil günleri arasında yer alıyor. 1 Mayıs'ın resmi tatil olması nedeniyle okullar tatil olacak.

PTT şubeleri, bankalar, noterler, kapalı olacak. Kargo firmalarının ise bazı şubeleri firmalara göre değişiklik göstererek açık olabilecek.

1 Mayıs'ta EFT işlemi yapacak olursanız, ilk mesai saatinde işlemlerin gerçekleşeceğini bilmenizde fayda var.

1 MAYIS İLK KEZ NEREDE KUTLANDI?

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı .

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.