Birleşmiş Milletler (BM) Göç Anlaşması ABD'nin itirazlarına rağmen kabul edildi

Son dakika haberine göre, ABD ve bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin itirazına rağmen Birleşmiş Milletler (BM) Göç Anlaşması onaylandı. Anlaşmaya 164 ülke evet oyu verdi. Anlaşmanın herhangi bir yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

Giriş Tarihi 10 Aralık 2018, 00:00 Güncelleme 10 Aralık 2018, 14:25
Birleşmiş Milletler BM Göç Anlaşması ABD’nin itirazlarına rağmen kabul edildi

İÇİNDEKİLER

Fas'ın Marakeş şehrinde bir araya gelen Birleşmiş Milletler'e (BM) üye ülkelerin çoğunluğu Göç Anlaşması'nı kabul etti. ABD ve bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin (Macaristan, Avusturya ve Avustralya) bu anlaşmaya karşı oldukları biliniyordu.

Yapılan oylamada ise, ABD, Avusturya, Macaristan, Polonya, Estonya, Bulgaristan, Çekya, İsrail, Avustralya, Dominik Cumhuriyeti ve Şili anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında yer aldı.

YASAL BAĞLAYICILIĞI YOK
Yasal olarak bağlayıcılığı bulunmayan anlaşma, devletlerin egemenlik alanlarına müdahil olmadan, göç konusuna ilişkin uluslararası sorumluluğu paylaşmayı hedefliyor.

Göçün insanlık tarihinin değişmeyen ana unsurlarından biri olarak değerlendiren anlaşma, yasal yaptırımlardan ziyade, uluslararası alanda göç konusuna ilişkin siyasi talebin oluşmasını amaçlıyor.