Bedelli askerlik 4. celp dönemleri ne zaman açıklanacak? 2018 MSB ASAL bedelli celp duyurusu yayınlandı mı?

Bedelli askerlik 4. celp dönemleri için tarih belli oldu mu? Milli Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde 3'üncü celp döneminde silahaltına alınacakların tarihleri belli olmuştu. Başvuru sahipleri 4. celp döneminin açıklanmsını bekliyor. Konu ile ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bir açıklama yaptı. Peki, bedelli askerlik 4. celp dönemleri ne zaman açıklanacak? 2018 Bedelli askerlik celp duyurusu yayınlandı mı? İşte ayrıntılar...

Giriş Tarihi 07 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 07 Kasım 2018, 17:45
Bedelli askerlik 4. celp dönemleri ne zaman açıklanacak? 2018 MSB ASAL bedelli celp duyurusu yayınlandı mı?

İÇİNDEKİLER

Bedelli askerlikte son durum ne? Binlerce kişinin başvuru yaptığı bedelli askerlikte ilk celp döneminde askere alınan bedelliler 15 Eylül'de, ikinci dönem için 6 Ekim'de, üçüncü dönem için ise 27 Ekim'de kışlalarına teslim oldu. Şimdi sıra 4. celp dönemlerinde. Başvuru yapan vatandaşlar, 4. celp dönemleri için tarihleri merak ediyor. Yapılan açıklamada 4. celp tarihinin, başvuru sürecinin sona ermesinden sonra açıklanacağı bildirilmişti. Peki, bedelli askerlik 4. celp dönemleri ne zaman açıklanacak? Bedelli celp duyurusu yayınlandı mı? İşte 2018 bedelli askerlik 4. celp dönemi ile ilgili merak edilenler...

BEDELLİ ASKERLİK 4. CELP DÖNEMLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bedelli askerlik için başvuru yapan adaylardan 4. celp dönemini bekleyenler tarihi araştırmaya başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konu ile ilgili açıklama yaptı. Akar: "Eğitim tarihleri ve eğitim yerleri en geç Aralık ayının başında tamamen açıklanacak" dedi.

3. CELP DÖNEMİ SİLAHALTINA ALINDI

Bedelli askerlik uygulamasında şimdiye kadar 3 celp dönemi ilan edilerek yükümlüler silahaltına alındı. İlk celp döneminde askere alınan bedelliler 15 Eylül'de, ikinci dönem için 6 Ekim'de, üçüncü dönem için ise 27 Ekim'de kışlalarına teslim oldu. İlk celp döneminde silahaltına alınanlar 5 Ekim'de, ikinci dönem 26 Ekim'de terhis olurken, üçüncü dönem silahaltına alınan yükümlüler 16 Kasım'da terhis olacak. Öte yandan başvuru sahipleri dördüncü celp döneminin açıklanmasını bekliyor.

BEDELLİ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

1 Ocak 1994 ve öncesinde doğan hak sahipleri, askerlik şubeleri, E-Devlet veya konsolosluklardan başvuru belgelerini çıkarıp bankalara giderek Hazine ve Maliye Bakanlığı hesaplarına 15 Bin Türk Lirası yatırıyor. Hak sahipleri, bankalardan aldıkları dekontları askerlik şubelerine teslim ederek celp duyurularını takip ediyor. Bedelli askerlik uygulamasından yararlanacak yükümlüler celp dönemlerinde silahaltına alınarak 21 günlük temel askeri eğitime tabi tutulacak. Yükümlüler, eğitimin ardından terhis edilecek.

BEDELLİ ASKERLİKTE NE EĞİTİMİ VERİLİYOR?

Bedelliden yararlanacakların alacağı eğitime ilişkin de askeri kaynaklardan, "Askerlik hizmetini yapan bütün gençlerimizin aldığı temel eğitimleri alacaklar. Normalde bu eğitimin süresi 28 gündür. Bedelliden yararlanacaklar için bu süre 21 olarak belirlendi. Eğitim süresindeki bir haftalık eksiklik hızlandırılmış bir eğitimi gündeme getirecektir. Temel olarak aynı eğitim programı uygulanacak. Ancak sürenin kısalığı nedeniyle eğitimin bazı uygulamaları kapsam dışında tutulacak" bilgisi verildi.

Eğitimin içeriğine ilişkin, "Normal eğitim programında olan yat-kalk da dahil yürüyüş ve sporla selamlama eğitimleri, atış da dahil silah eğitimi, rütbeleri tanıma ile milli güvenlik de dahil normal askeri eğtimi programında yer alan teorik dersler" bilgisi aktarılırken, silah eğitiminde silahı söküp takmak ve hedefe üç atışın yer alacağı belirtildi.

"YENİ SİSTEM TSK'NIN PROFESYONELLEŞMESİ İÇİN İYİ BİR AŞAMA"

Son günlerde gündeme gelen 'yeni askerlik' sistemini değerlendiren emekli tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, tasarının gerçekleşmesi halinde bunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) profesyonelleşmesi, daha çevik ve modernize hale gelmesi için iyi bir aşama olacağını söyledi.

Yeni askerlik sistemi'nde 3 ayın zorunlu, 6 ayın ise 'bedel ödenebilen' süre olmak üzere toplamda 9 ay ve tek tip olacağı belirtildi. Buna göre 3 ay zorunlu temel askerlik eğitimi alacak olan vatandaşlar, kalan 6 ay için bedel ödeyerek askerlik yapmayabilecek. Bedel ödemeyenler ise askerlik vazifesine devam edecek.

"DAHA ÇEVİK VE DAHA MODERNİZE"

Söz konusu sistemin ordunun profesyonelleşmesi yolunda olumlu bir aşama olduğunu söyleyen emekli tuğgeneral ve İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Naim Babüroğlu, "Soğuk Savaş sonrası yaşanan gelişmeler tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'yi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni de (TSK) yeni bir ordu ve askerlik anlayışına itti. Bu anlayış, orduyu profesyonelleştirip daha çevik ve daha modernize hale getirmek şeklinde özetlenebilir" diye konuştu.

Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle ciddi bir tehdit kuşağı içinde olduğunu, bu nedenle tehditlere karşı koyabilecek, modern silahla donatılmış, çevik bir orduya olan ihtiyacın arttığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Babüroğlu, "Coğrafya, ülkelerin kaderidir; aynı zamanda ülkelerin de geleceğini belirler. Türkiye, çepeçevre bir tehdit kuşağı içindedir. Bu açıdan, Türkiye'nin profesyonel orduya ve askerliğe geçişi önem kazanmıştır. TSK, büyük ölçüde profesyonel askerlik sistemine geçiş sağlamış, bu konudaki çalışmalar hız kazanmıştır. Bu yeni askerlik sistemini de bu açıdan değerlendirmek gerekir" dedi.

"TEMEL ASKERLİK 3 AYDA ÖĞRENİLEBİLİR"

Yeni askerlik sistemi ile ilgili 'üç ayda alınacak eğitimin yeterli olup olmayacağı' endişelerini de değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Babüroğlu, "Üç aylık temel askerlik eğitiminde, silah altındaki er temel askerlik eğitimini ve bilincini alır. Atış, spor, temel eğitime ilişkin esas yetenekleri kazanır. Ancak, sadece üç aylık temel eğitim, bir askerin savaşma ya da operasyona katılma yeterliliğini sağlamaz. Bu temel eğitimi kazanan er ustalık eğitim safhasına geçer. Yeterlilik eğitimi sonucunda asker, operasyona ve savaşa katılma becerisini öğrenmiş olur. Üç aylık askerlik eğitimi bedelli askerlik yapacaklar için personel kaynağını eritmek üzere getirilen bir sistemdir" diye konuştu.

TSK'nın bu durumdan olumsuz etkilenmeyeceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Babüroğlu, "Çünkü TSK artık profesyonel bir yapıya dönüşüyor. Bedelli zaten üç ay sonunda, diğerleri de altı aylık ilave eğitimden sonra terhis olacak. Bedelli olmayan, altı aylık eğitime katılacak olanların da zaten operasyona katılmaları düşünülmüyor. Ancak dediğimiz gibi bu sistem, TSK'nın tamamen profesyonelleşmesi açısından olumlu bir geçiş olacak" dedi.

"OPERASYONLARA KATILMAYACAKLAR"

Yeni sistemin terörle mücadelede ve ulusal güvenlik noktasında 'zafiyet yaratma' durumunun söz konusu olmadığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Babüroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye 34 yıldır terörle mücadele ediyor. Bu süreçte alınan dersler var. Söz gelimi terörle mücadelede artık sadece profesyonel askerler görev alıyor. Dolayısıyla bu alandaki operasyon ve harekatta dokuz aylık askerler değil, profesyonel askerler görevlendirilecek. Askerlik vazifesini yapanlar başka görevlerde istihdam edilecek. TSK için önemli olan, çepeçevre tehdit ortamında, iyi eğitilmiş, emir-komuta yapısı içinde liyakatli personelin, çevik ve ateş gücü yüksek birliklerin yetiştirilmesidir. Çünkü savaşı teknoloji değil, teknolojiyi en iyi kullanan asker kazanıyor."

"ORDUMUZ 'PEYGAMBER OCAĞI'DIR, GELENEKLERİ SÜRMELİ"

Öte yandan 'bedelli' ifadesinin hassasiyet yarattığının da altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Babüroğlu, "Bu noktada 'bedelli' sözcüğü yerine başka bir ifade geliştirilmesi, hassasiyetler açısından daha isabetli bir yaklaşım olur diye düşünüyorum. Önemli olan, 'Peygamber Ocağı' olarak adlandırılan kışlalara 'davul-zurna' ile gönderilen Mehmetçiklerin, kısa da olsa bir eğitim sürecinden geçirilmesi, 'Askerlik Andı'nı içmeleri ve geleneklerin sürdürülmesidir. Sosyal ve kültürel yönden böyle bir dengenin yerleştirilmesi önemlidir. Toplumlar tıpkı ağaç gibi kökleriyle yaşar" diye konuştu.