Suudi Konsolosluğu'nda temizlik operasyonu!

Cemal Kaşıkçı sırra kadem bastı. Suudi yetkililer ise soruları yanıtlamak yerine konsoloslukta temizlik yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ekim 2018 Güncelleme 16 Ekim 2018, 02:21
Suudi Konsolosluğu’nda temizlik operasyonu!

İÇİNDEKİLER

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 14 gün önce İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na gitti. O günden sonra kendisiyle irtibat kesildi. Kimi "Öldürüldü", kimi "kaçırıldı" dedi.
Suudiler ise cevap vermek yerine temizliğe girişti. Konsolosluk binasına koli koli çöp torbası ve Dixi deterjan gönderildi. Bu durum, "Deliller siliniyor" iddiasını güçlendirdi.



ÇOK ŞEY BİLİYORDU
Cemal Kaşıkçı yakın arkadaşlarından siyaset bilimci Asiem el Difraoui konuştu: Cemal'in yıllardır Suudi istihbaratı içinde çok önemli bir yeri vardı. Krallığın süper elit takımı içindeydi. Onun sahip olduğu bilgileri Suudi vatandaşı dahil başka kimse bilmiyordur.

Cemal Kaşıkçı ortadan kaybolalı iki hafta oldu ve hakkında çok fazla iddia ortaya atıldı. Onu en iyi tanıyan arkadaşlarından olan siyaset bilimci Asiem el Difraoui ise, Kaşıkçı'nın muhalif gazeteciliğinden dolayı kaçırılmış olamayacağını söyledi. Alman Die Welt gazetesine konuşan Difraoui şunları anlattı:

YOLSUZLUK, İNFAZ...
"Cemal öldürüldüyse, onun muhalif bir gazeteci olduğu için öldürüldüğünü öne sürmek beni tatmin etmez. Evet Suudi hükümetine karşı uyarıcı yazıları vardı ama bu gerçek bir sebep olamaz. Cemal'in esas iyi Çok şey biliyordu olduğu konu istihbarattı. Yıllardır Suudi istihbaratı içinde çok önemli bir yeri vardı. Krallığın süper elit takımı içindeydi. Onun sahip olduğu bilgileri Suudi vatandaşı dahil başka kimse bilmiyordur. Özellikle şu an tahtta bulunan kraliyet ailesine ait yolsuzluk, infazlar, yanlış kişilerle sıkı bağlantılar kurma gibi çok konuda bilgi sahibi olduğunu biliyorum. Umarım öldürülmemiştir ancak başına bu geldiyse sebebi onun istihbarat içindeki yıllardır edindiği bilgilerdir."

ÖNCE RİYAD SONRA ANKARA
ABD Başkanı Donald Trump, Cemal Kaşıkçı ile ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Trump, "Suudi Arabistan vatandaşına ne olduğu konusunda bir bilgisi olmadığını söyleyen Suudi Arabistan Kralı ile yeni konuştum. Kral bana Türkiye ile yakın olarak çalıştıklarını söyledi. Dışişleri Bakanı'nı Kral ile görüşmesi için hemen gönderiyorum" dedi. Pompeo'nun, Suudi Arabistan ziyaretinin ardından 17 Ekim günü Türkiye'ye geleceği bildirildi. ABD'li bakanın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmesi bekleniyor.

BİR DARBE DE JP MORGAN'DAN
ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan'ın CEO'su James Dimon ve Ford'un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması nedeniyle bu ay Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılacak konferansa katılmayacaklarını açıkladı. Daha önce İngiliz milyarder işadamı Richard Branson ve Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi de konferanstan çekilmişti.



​ABD, TÜRKİYE'NİN TEZLERİNE YAKLAŞIYOR
İngiliz Times gazetesi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan yaklaşık 2 haftadır haber alınamaması ışığında ABD Başkanı Donald Trump'ın durumunu değerlendirdi. Gazete, Trump'ın ip üstünde yürüdüğü yorumunda bulundu. Analizde ayrıca "Washington'dan yapılan son açıklamalar, ABD'nin tartışmada Türkiye'nin tezlerine daha fazla yaklaştığına işaret ediyor... Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Trump'ın damadı Jared Kushner'i aradı. Ancak bu görüşmeden de, Suudi Arabistan'ın iddiaları yalanlaması dışında bir şey çıkmadı" denildi.



​YENİ KAŞIKÇI OLABİLİRİM
Avrupa'da kendi başına sürgünde yaşayan Körfez ülkeleri vatandaşlarını 'Bir sonraki ben olabilirim" endişesi kapladı. Londra'da yaşayan Emirates Havayolu'nın başkanı Sheik Ahmed bin Saeed Al Maktoum'un eski eşi Nivin El-Gamal kendisinin de gazeteci Kaşıkçı gibi öldürülebileceğini açıkladı.



SUUDİLER CİNAYETİ KABUL EDECEK İDDİASI
Amerikan CNN televizyonu, Suudi yetkililerin, Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta sorgulanırken yanlışlıkla öldürüldüğünü kabul edeceği yönünde bir rapor hazırladığını iddia etti.



TÜRK HEYETİ KONSOLOSLUKTA
Kaşıkçı olayını soruşturan Türk yetkililer, 4 araçla dün akşam Levent'teki konsolosluğa giriş yaptı. Ellerinde bazı dosyalar bulunduğu görülen polislerin başında bir başsavcı vekilinin bulunduğu bildirildi. İçeride olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesi sürerken, başka ekipte binanın çatısında arama yaptı. Polislerin, "Luminol" diye adlandırılan özel ışıkla bina içerisinde DNA örneği aradıkları öğrenildi. Luminol adı verilen madde herhangi bir yüzeye püskürtüldüğünde, bu yüzeydeki kan izi tepkimeye giriyor. Tepkime sonucunda ise mavi-yeşil renkte bir ışık saçıyor. Böylece gözle görülemeyecek kan kalıntıları tespit edilebiliyor.



POLİSLER ÇATIYI DA ARADI...
Ekipler, Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili delil bulmaya çalıştı.