Evlenmeden mal sözleşmesi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2018 Güncelleme 21 Eylül 2018, 02:33
Evlenmeden mal sözleşmesi

İÇİNDEKİLER

Uzun süredir birlikte olduğum sevgilimle evleneceğiz. Ancak evliliğimiz oturana kadar edindiğimiz mallarda birbirimizin herhangi bir hakkı olmayacağı konusunda anlaştık. Nasıl bir sözleşme yapmalıyız?
TÜRK Medeni Kanunu gereği eşler arasındaki yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir. Bu rejim evlilik birliği içinde edinilen mallar üzerinde her iki eşin de eşit hakkının olduğu bir rejimdir. Eşler edinilmiş mallar üzerinde de bu şekilde bir düzenleme istemiyorlarsa noterde yapacakları bir evlilik sözleşmesi ile mal rejimini değiştirebilirler. Bu halde, edinilmiş mal rejimini değiştirerek mal ayrılığı rejimine geçebilirsiniz. Mal ayrılığı rejimi özetle herkesin kendi mallarından ve borçlarından sorumlu olduğu, ayrılık halinde de malların paylaşılmadığı bir rejimdir. Türk Medeni Kanununun 242. maddesinde düzenlenen Mal Ayrılığı rejimi gereğince eşler yasal sınırlar içerisinde kendi mal varlığı üzerinde yönetim yararlanma ve tasarruf hakkını korur. Evlilik sözleşmesini evlenmeden önce veya evlendikten sonra noterde yapmanız gerekmektedir.
Küçük bir şirketim var. Yanımda 7 yıldır çalışan bir işçimin yapmış olduğu usulsüz işlem nedeniyle şirketim büyük bir zarar gördü. Bu çalışanı işten çıkarmak istiyorum. Ve herhangi bir tazminat da ödemek istemiyorum. İş davaları hep işçiden yana bitiyormuş. Ne gibi tedbirler alabilirim?
R işçi işverenini kusuruyla zarara uğrattıysa ve bu zarar 30 günlük brüt ücretinden fazlaysa bu durum size İş Kanunu'nun 25. Maddesi'nin 2. Fıkrası'nın (ı) bende gereği haklı nedenle fesih imkânı verir. Haklı nedenle fesih de işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamaz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, iş akdini usulüne uygun bir şekilde gerekçesini açıkça göstermek kaydıyla yazılı bir şekilde (ispat açısından noter vasıtasıyla) yapmalısınız. Ayrıca, bu zararı öğrendiğiniz günden itibaren 6 iş günü içinde fesih hakkını kullanmazsanız, artık haklı nedene dayanamazsınız ve dava açması halinde işçinizin yasal haklarını ödemek durumunda kalırsınız.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL