AK Parti iktidarı döneminde eğitimde devrim yapıldı

AK Parti 16 yıllık iktidarı döneminde Türkiye'ye eğitimde çağ atlattı. Okul öncesinden, yüksek öğrenime varana kadar her alanda öğrenciyi ve eğitimi destekleyen AK Parti'nin eğitimde 16 yılda yaptıkları...

Giriş Tarihi 11 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 11 Mayıs 2018, 12:46
AK Parti iktidarı döneminde eğitimde devrim yapıldı

İÇİNDEKİLER

AK Parti'nin 16 yıllık iktidarı döneminde Türkiye hiç olmadığı kadar büyüdü ve muasır medeniyetler seviyesine ulaştı. Eğitimden sağlığa, adaletten ekonomiye kadar birçok alanda yapılmayanı yapan AK Parti iktidarı milleti de arkasında alarak Türkiye'yi çağdaş bir seviyeye ulaştırdı.

İşte AK Parti hükümetinin 16 yıllık iktidarı döneminde eğitimde yaptıkları...

AK Parti iktidarı döneminde eğitimde büyük bir yapılanma dönemi geçirildi.

16 yılda eğitimde devrim yaşandı. Okul sayısı yüzde 50'nin üzerinde artarken, derslik sayısı ise neredeyse ikiye katlandı. Okullardaki spor alanları ve laboratuvar sayıları da 16 senede ciddi ölçüde arttırılarak öğrencilerin bu alanlardaki faaliyet imkanları da genişletildi.

Öğrenciler için yapılan çalışmaların yanı sıra öğretmenler de unutulmadı. AK Parti döneminde öğretmenlerin ücretleri 16 yılda yüzde 600 oranında artarken, öğretmen başına düşen öğrenci miktarı da ciddi ölçüde azaldı.

AK Parti iktidarı öncesi öğrencilerin ve ailelerinin en büyük sıkıntılarından biri olan derst kitapları ücretleri tarih oldu. AK Parti iktidarı ile birlikte okullarda ders kitapları ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı.

AK Parti hükümeti döneminde okullaşma oranı da yükseldi. Okul öncesi eğitim neredeyse yüzde 500 oranında artarken, okullaşma oranları da ciddi miktarda yükseldi. 2002 öncesi kızlarda yüzde 45.16 olan ortaöğretim okullaşma oranı, AK Parti sonrası 2018 yılında yüzde 83.39'a kadar yükseldi.

AK Parti ile birlikte her ile bir hatta bazı illere birden fazla üniversite açıldı. 2002 yılında 73 olan üniversite sayısı bugün 181'e kadar yükseldi. Eğitime ayrılan bütçe ise 2,5 milyar liradan 42 milyar liraya çıktı.

Öğrencilere destek konusunda da AK Parti hükümeti büyük çalışmalar yaptı. 2002 yılında 45 lira olan lisan öğrencilerinin aldığı burs ücreti, 2018 yılı itibariyle 470 liraya yükseltildi. 2016 yılı itibariyle 150 bin öğrenciye karşılıksız burs verildi.

AK Parti eğitimdeki engelleri de kaldırdı. AK Parti öncesi okula gidemeyen ya da gitmekte zorlanan engelli vatandaşlarımız AK Parti iktidarının çalışmaları ve engellileri yalnız bırakmamasıyla birlikte tarihe karıştı. Eğitime erişmede zorluk çeken öğrenciler için taşıma hizmeti sunuldu.

Durumu olmayan ailelere çocuklarını okula göndermeleri şartı ile yardım bağlandı.

AK Parti ile birlikte azınlıklara da eğitim desteği verildi. Azınlıklara ait eğitim kurumları restore edildi. 2014 yılında ilk kez bir Süryani okulu açıldı. Müfredatlarda azınlıklar lehine değişiklikler yapıldı.

Yurt dışında eğitim gören öğrencilerimize verilen destek arttırıldı. 1929-2001 yılları arasında toplamda 9 bin 496 öğrenci yurt dışında eğitim görebilirken, AK Parti iktidarı ile birlikte 16 yılda 9 bin 231 öğrenci 1416 sayılı kanun kapsamında burslu olarak yurt dışına gönderildi.

AK Parti ile birlikte mesleki eğitimde de büyük revizyon ve atılımlar yapıldı. Meslek liselerinin sayısı arttırılırken eğitimde kalite de yükseltildi.