Çad sokakları Türk bayraklarıyla süslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesinde başkent Encemine'de caddeler Türk ve Çad bayrakları ile donatıldı. Ziyaret nedeniyle başkentte geniş güvenlik önlemleri alındı.

Giriş Tarihi 26 Aralık 2017, 00:00 Güncelleme 26 Aralık 2017, 11:49
Çad sokakları Türk bayraklarıyla süslendi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün ziyaret edeceği Çad'ın başkenti Encemine'de caddeler, Türk ve Çad bayraklarıyla süslendi.

Erdoğan'ın gelişi öncesi Cumhurbaşkanlığı Sarayı güzergahındaki cadde ve yollara iki ülkenin bayrakları asıldı.

Ziyaret nedeniyle başkentte geniş güvenlik önlemleri alındı.

Bu arada Türkiye Maarif Vakfı (TMV) organizatörlüğünde ülkedeki Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve "Abeşe" olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu zamanından kalma Türk kökenli yaklaşık 200 Çadlı, ellerinde Türk bayraklarıyla havalimanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bekliyor.

Çad halkı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı mazlumlara ve Müslümanlara verdiği destekten dolayı Müslümanların lideri olarak görüyor.

"ÇADLILARIN TÜRKİYE SEVGİSİNDE ERDOĞAN'IN LİDERLİK VASFININ PAYI ÖNEMLİ"
Türkiye'nin Encemine Büyükelçisi Erdal Sabri Ergen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çad ziyaretine ilişkin "Çadlılar, Türkiye'yi çok seviyor. Bunda Erdoğan'ın liderlik vasfının payı önemli. Çad hükümeti, Kudüs meselesinde de Türkiye'nin yanında yer aldı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında Filistin lehinde oy kullandı." dedi.

Büyükelçi Ergen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sudan, Çad ve Tunus ziyaretinin Çad ayağıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Bunun, Çad'a cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret özelliğini taşıdığını hatırlatan Ergen, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri üst seviyeye taşıyacağına dikkati çekerek bu açıdan tarihi bir veçhesinin olduğunu söyledi.

Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi'nin 2019'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 1. İş Forumu dolayısıyla Türkiye'ye ziyarette bulunduğunu anımsatan Ergen, bu kapsamda iki ülke arasında ekonomik ve dostluk ilişkileri temelinde bazı anlaşmaların imzalandığını söyledi.

Ergen, Erdoğan'ın Çad programı çerçevesinde DEİK bünyesinde iki ülke iş adamlarının da hazır bulunacağı Çad-Türkiye 2. İş Forumu'nda karşılıklı birçok anlaşmanın yapılacağını aktardı.

Çadlıların Türkiye'ye karşı büyük bir muhabbet beslediklerine dikkati çeken Ergen, "Çadlılar, Türkiye'yi çok seviyor. Bunda Erdoğan'ın liderlik vasfının payı önemli. Çad hükümeti, Kudüs meselesinde de Türkiye'nin yanında yer aldı ve BM toplantısında da Filistin lehinde oy kullandı. Cumhurbaşkanımıza ilişkin birçok dostluk mesajı ve mektup alıyoruz. Bunları kendisine ileteceğiz." diye konuştu.

Büyükelçi Ergen, Türkiye'ye ve Erdoğan'a yönelik bu sevginin ziyaretle daha da pekişeceğinin altını çizdi.

"ÇAD, ÜLKEDEKİ FETÖ'CÜLERİ KOVDU"
Ergen, Erdoğan ve Debi arasında güzel bir dostluk bağı bulunduğuna işaret ederek Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) bağlı okulların Türkiye Maarif Vakfına (TMV) devredilmesinde bu dostluk ilişkisinin payının büyük olduğunu vurguladı.

Ergen, "Çad hükümeti, FETÖ okullarını geçen cumartesi resmi törenle TMV'ye devretti ve ülkedeki FETÖ'cüleri kovdu. TMV bünyesindeki okullar da ocaktan itibaren ülkede eğitim faaliyetlerine başlıyor." dedi.

Türkiye'nin TMV'nin faaliyetlerinin arkasında durduğunu belirten Ergen, Erdoğan'ın "Onların çocukları bizim de çocuklarımız sayılır, eğitimlerine büyük özen göstereceğiz" sözüyle devralınan okullara ilişkin tereddütleri ortadan kaldırdığını dile getirdi.

Türkiye'nin ülkede lisans ve yüksek lisans düzeyindeki birçok öğrenciye burs imkanı sağladığını söyleyen Ergen, buna ek olarak yaklaşık 200 Çadlı öğrencinin Karabük Üniversitesi bünyesinde burslu eğitim gördüğünü anlattı.

"KALICI ESERLER BIRAKMAK İSTİYORUZ"
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) 2013'ten bu yana ülkede 50'ye yakın proje gerçekleştirdiğine ve halihazırda ileriye yönelik birçok projesinin bulunduğuna değinen Ergen, "Ülkede kalıcı eserler bırakmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Ergen, TİKA'nın 300 öğrenci kapasiteli bir kreşi tüm araç ve gereçleriyle yenilediğini ve birçok yetimhaneye tekstil, gıda ve sağlık yardımı gönderdiğini vurguladı.

TİKA'nın ülkede teknik meslek yüksek okulu inşa etmek istediğini belirten Ergen, buna yönelik anlaşmanın resmi makamlarla yakın zamanda imzalanacağını söyledi.

"ÜLKEDEKİ TÜRK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, ÇAD İLE ARAMIZDAKİ GÖNÜL BAĞINI GÜÇLENDİRİYOR"
Ergen, Türkiye'nin Çad devletiyle geniş bir yelpazede gönül bağının bulunduğuna işaret ederek "Ülkedeki Türk sivil toplum kuruluşları, Çad ile aramızdaki bu gönül bağını güçlendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ergen, şunları kaydetti:
"Türk sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ülkenin birçok yerinde su kuyusu açıldı. Birçok mahalle ve köylerde cami ve ibadet yerleri inşa edildi. Türk doktorları tarafından önemli sayıda kişi tedavi edildi. Bunlardan her açıdan memnuniyet duyuyoruz."

Başkent Encemine'deki görevine 1 Aralık'ta başladığını hatırlatan Ergen, Erdoğan'ın ziyaretinin kendisi için ayrıca memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi.