İnterpol halaya girdi

16 kişilik Tük halk oyunları ekibi, gri pasaportla Macaristan’a gitti. Ancak kafileden 11 kişi iltica etti. Skandalla ilgili soruşturma derinleşti. Kaçakların nerede olduğuyla ilgili Interpol’den bilgi istendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Aralık 2017 Güncelleme 08 Aralık 2017, 00:00
İnterpol halaya girdi

İÇİNDEKİLER

Dünya böyle bir iltica görmedi. Macaristan'a gri pasaportla giden 16 kişilik halk oyunları ekibinden 11 kişinin iltica etmesi, herkesi şaşkına çevirdi. Olayla ilgili Interpol devreye girdi. Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği, 5-10 Kasım 2017 tarihleri arasında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan 5'inci halk oyunları yaza veda etkinliğine davet edildi. 16 kişilik kafile, yasa gereği yurt dışına çıkabilmek için Halk Oyunları Federasyonu'na müracaat etti. Onayı alan kafile, daha sonra gri (hizmet) pasaportu olarak organizasyon tarihi olan 5 Kasım'ı beklemeden 1 Kasım'da Türkiye'den Macaristan'a gitti. Ancak yaş ortalaması 20'nin üzerinde olan ve yeni lisans çıkardıkları öğrenilen 16 kişilik kafileden sadece 5 kişi Türkiye'ye geldi. 11 kişi ise Macaristan'a iltica etti. Skandalın patlak vermesinin ardından yetkililer harekete geçti. Skandalla ilgili başlatılan soruşturma derinleştirildi. Türkiye'ye dönmeyen 11 kişinin akıbetinin öğrenilmesi ve bu kişilerin Macaristan'da mı yoksa başka ülkeye geçip geçmediklerinin belirlenmesi için Interpol'den bilgi istendi. Savcılık, emniyet ile Gençlik ve Spor Bakanlığı müfettişlerinin incelemeleri sürerken, soruşturma kapsamında grubu yurt dışına götüren organizasyon şirketinin sahibi Y.K. ifade verdi. Y.K., yurt dışına götürdüğü kişilerin herhangi bir terör örgütüyle bağlantılarının bulunmadığını, hepsinin savcılıktan sabıka kaydı aldığını söyledi. Öte yandan farklı mesleklere mensup 16 kişilik gruba, Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği üzerinden halk oyunları ekibi lisansının nasıl çıkarıldığı sorusu gündeme geldi. Benzeri dernekler üzerinden son dönemde çıkarılan lisansların mercek altına alındığı kaydedildi.

GRİ PASAPORTA DENETİM
İLTİCA eden 11 kişinin gri pasaportla Macaristan'a gitmesi, yetkilileri harekete geçirdi. Bundan sonra uluslararası turnuvalar ve milli müsabakalara katılanların dışında gri pasaport taleplerinin detaylı araştırılacağı bildirildi.