ABD'den ayarlama oyunu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefonda görüşmesi sırasında terör örgütü YPG'ye yapılan silah yardımının sonlanacağını açıklayan Donald Trump'ın aksine Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada 'silah yardımı sonlanacak' yerine 'ayarlamalar yapılacak' ibaresinin kullanıldığı ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 25 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 25 Kasım 2017, 13:31
ABD’den ayarlama oyunu!

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesinin ardından ABD tarafından terör örgütü YPG'ye yapılan silah yardımının durdurulacağı açıklanmıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin YPG'ye vermiş olduğu silahlarla ilgili "Sayın Cumhurbaşkanımız, bu rahatsızlığını bir kez daha sayın Trump'a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. Net bir şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump sayın Cumhurbaşkanımıza net bir şekilde söylemiştir. İfadelerinden memnuniyet duyduk uygulamada da görmek istiyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Ancak Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin ABD tarafından yapılan açıklamada bir detay dikkatleri çekti. Beyaz Saray'ın açıklamasında Rakka kurtarıldığı için YPG'ye yapılan askeri yardımlarda "adjustments" (ayarlamalar) yapılmasının beklendiği ifade ediliyor ancak doğrudan doğruya silah yardımı kesilecek demediği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili araştırmalarda bulunan Daily Sabah muhabiri Ragıp Soylu, Wall Street Journal'dan Dion Nissenbaum'a konuşan Pentagon yetkililerinin YPG'ye yapılan silah yardımının sonlanacağını ancak YPG'ye dolaylı olarak SDG üzerinden yardıma devam edebileceklerini söylediğini açıkladı.

ÇAVUŞOĞLU ALTINI ÇİZMİŞTİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump'ın açıklamalarından duyulan memnuniyeti dile getirirken; açıklamaların yeterli olmadığını ve bu sözlerin uygulamada da görülmesi gerektiğinin altını çizmişti.

Takvim.com.tr