PKK/YPG’nin olduğu her yer hedefimizdir

Milli Savunma Bakanı Canikli, terör örgütü YPG/PKK için “Uluslararası hukuktan doğan müdahale hakkını kullanacağız” dedi. NATO’daki skandal için de “Cevapsız kalmayacak” mesajını verdi

Giriş Tarihi 23 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 23 Kasım 2017, 01:48
PKK/YPG’nin olduğu her yer hedefimizdir

İÇİNDEKİLER

Terör örgütü PKK/PYD/ YPG'nin olduğu her yerin Türkiye için hedef olduğunu ve uluslararası hukuktan doğan müdahale hakkını kullanacağını belirten Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, "Bir terör örgütünün başka bir terör örgütü ile işbirliği yapılarak yok edilemeyeceğini" ABD'ye söylediklerini ifade etti. Canikli, daha önce PKK/PYD/YPG'ye temin edilen silahların Türkiye'de bazı terör saldırılarında kullanıldığını tespit ettiklerini söyledi. İlk S-400 sisteminin teslimatının 2019'da gerçekleşeceğini belirten Canikli, Atatürk'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşman hedef gösterildiği NATO tatbikatındaki skandalın kesinlikle cevapsız bırakılmayacağını vurguladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Milli Savunma Bakanlığının 2018 yılı bütçesi görüşülmesinde konuşan bakan Nurettin Canikli özetle şunları söyledi:

AFRİN İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI: Gerginliği Azaltma Bölgesinde, kontrol noktaları oluşturulması maksadıyla, unsurlarımız İdlib'in kuzeyindeki Al-Salvah yerleşim bölgesine konuşlanmıştır. İki gözlem noktası tesis edilmiş olup, üçüncüsü de hazırlanmaktadır. Toplamda 12 gözlem noktası tesis edilecektir. Suriye'deki krizin önemli bir ayağı da Afrin'deki gelişmelerdir. PKK/PYD/YPG'nin Afrin'den İdlip'in kuzeyine yönelik ilerleme teşebbüsüne karşı gereken tedbirler alınmaktadır. PKK/PYD/YPG'nin olduğu her yer Türkiye için bir tehdit ve hedeftir.

MÜDAHALE EDİLECEK: Daha önce PKK/PYD/YPG'ye temin edilen silahların ülkemizdeki bazı terör saldırılarında kullanıldığını tespit ettik. Bu bilgiyi başta ABD olmak üzere ilgili müttefiklerimizle defalarca paylaştık. Bir terör örgütünün başka bir terör örgütü ile işbirliği yapılarak yok edilemeyeceğini bizzat 23 Ağustos ve 08 Kasım tarihlerinde ABD'li mevkidaşım ile yaptığım görüşmelerde de ifade ettim. Nerde olduklarının önemi olmaksızın Türkiye uluslararası müdehale hakkını kullanacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

CEVAPSIZ BIRAKILMAYACAK: Tarihimize, mirasımıza ve liderlerimize karşı yapılan bu saygısızlık, bu alçaklık, bu rezillik kesinlikle cevapsız bırakılmayacaktır. NATO Genel Sekreteri hadisenin bireysel bir eylem olduğunu ve İttifak görüşlerini kesinlikle yansıtmadığını yazılı ve olarak en üst düzeyde dile getirmiştir. Norveç Başbakanı ve Savunma Bakanı da yazılı ve sözlü özürlerini iletmiştir. Tüm bu özürlere rağmen biz, bu olaya sebep olan kişilere ve ilgili birim amirlerine yönelik olarak uygulanacak cezai tedbirlerin en yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz.

S-400 TESLİMATI 2019'DA
Rusya Federasyonundan S-400 sistemleri tedariki için sözleşme imzalanmıştır. İlk avansı da ödenmiştir. Bir adedi opsiyon olmak üzere iki adet S-400 sistemi sözleşme kapsamında tedarik edilecektir. İlk sistemin teslimatının 2019 yılında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

İLK SAVAŞ UÇAĞI 2023'TE UÇACAK
Bakan Canikli savunma sanayisinde gelinen son noktayı da paylaştı. Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği milli adımları şu bilgilerle anlattı:
Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) projesi kapsamında 200 tablet yazılım kullanıma geçti. 200'ü hazırlanıyor.
İlk milli savaş uçağı projesi TF-X, ilk uçuşunu 2023'te yapacak. Temel eğitim uçağı olarak üretilen HÜRKUŞ-A
Projesi kapsamında ise 2 prototip uçak silahlandırılıp Jandarma'ya teslim edildi. 15 adet üretilen HÜRKUŞ-B ise Aralık 2017'de ilk uçuşunu yapacak.
İlk milli taarruz helikopteri T-129 ATAK'lardan 25'i Kara Kuvvetleri'ne teslim edildi. 61 helikopter daha teslim edilecek. Daha gelişmiş versiyon ATAK 2 için de çalışmalar başladı.
İlk denizaltımız olan TCG Pirireis, Nisan 2021' de hizmete girecektir.
Milli Piyade Tüfeğimiz MPT- 76 'da seri üretim başlamış ve 3 bin 435 adet tüfek teslim edilmiştir. Altay Projesinde 250'si opsiyonlu olmak üzere 500 adetlik seri üretim için ihaleye çıkılmıştır. Bugüne kadar 700'ün üzerinde Ejder Yalçın, Cobra
2, Kirpi gibi zırhlı araç teslimatı yapılmış olup, teslimatlara devam edilmektedir. Füze sistemlerimizde oldukça kritik bir teknoloji eşiğini atlıyoruz. 35 mm Hava Savunma Sistemi Modernizasyonu (HSSM) ve Parçacıklı Mühimmat Tedariki (PMT) Projemizde önemli bir adım attık