15 Temmuz'da siber tuzak

Sadece FETÖ'cü militanlar değil, hackerlar da harekete geçmiş. Darbe girişimi gecesi hackerlar pusuya yatmış. Darbe gerçekleşirse kaostaki Türkiye'nin gizli verilerini çalacaklardı.

Giriş Tarihi 15 Ağustos 2016, 00:00 Güncelleme 15 Ağustos 2016, 07:40
15 Temmuz’da siber tuzak

İÇİNDEKİLER

FETÖ terör örgütünün Türkiye'ye yönelik yeni bir saldırı gerçekleştireceği iddia edilirken, bu saldırının siber saldırı olabileceği gündeme geldi. Siber güvenlik uzmanları ise 15 Temmuz öncesinde siber saldırıların başladığını ve bu saldırıların darbe girişimiyle ilişkili olduğuna dikkat çekiyor. Bu saldırılardaki amacın da kaos ortamında Türkiye'nin mahrem verilerini çalarak, siber güvenliği yok etmek olduğu belirtiliyor.

FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz'da kalkıştığı darbe girişiminden birkaç gün önce Türkiye'ye yönelik siber saldırıların arttığı tespit edildi. 15 Temmuz öncesi başlayan ve yoğunluk gösteren siber saldırıların analiz edildiğini belirten siber güvenlik uzmanları, "15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin yaşandığı geceden birkaç gün önce saldırılar yoğunluk gösterdi. Saldırıların türleri, nerelere yapıldığı gibi birçok konuyu analiz ettiğimizde, bu saldırıların da 15 Temmuz ile ilişkili olduğu ortaya çıkıyor. 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı ya da Türkiye'de kaos ortamı oluşsaydı, o boşluktan yararlanmak için pusuda bekleyen bazı profesyonel hackerların Türkiye'nin mahrem verilerini çalmak için hazır beklediği anlaşılıyor" değerlendirmesi yaptı.

TEDBİRLER ÜST SEVİYEDE
Siber saldırıların 15 Temmuz'dan önce başladığı ancak 14 Ağustos'ta Didos adı verilen ve daha çok zarar veren bir saldırı halini alabileceği endişesi artınca, finans kurumlarına "tedbirlerinizi alın" diye istihbarat yazıları gönderildi. Bir çok banka ve kritik kurumun kendi yazılım ve donanımlarını gözden geçirerek güçlendirme yoluna gittiği öğrenilirken, doğalgaz ve elektrik santrallerinin de bulunduğu yerlerde yine tedbirlerin üst seviyeye çıkarıldığı öğrenildi.

AHMET TOPAL