"Ömer! Tuğgeneral Semih Terzi haindir! Vur"

Ömer Halisdemir, bir başçavuştu! Karargah’ı ele geçirmeye kalkan darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi alnından vurdu! Sonra da Ulubatlı Hasan gibi şehit oldu! İşte bu destana tanık olan Komutanı, o anı anlatırken gözyaşlarına boğuldu:

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2016 Güncelleme 29 Temmuz 2016, 10:44
Ömer! Tuğgeneral Semih Terzi haindir! Vur

İÇİNDEKİLER

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin kırılma anlarından birinin yaşandığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndaki tarihi olayı Tümgeneral Zekai Aksakallı anlattı. Özel Kuvvetler Komutanı Tümg. Aksakallı, darbecileri karargaha sokmamasını istediği, koruma astsubayı Ömer Halisdemir'in şehadetine varan emri gözyaşları içinde aktardı. "Ömer! Tuğgeneral Semih Terzi haindir. Vur!" Aksakallı Paşa'ya, Ömer Başçavuş'un ailesinin yanından gelir gelmez ulaşabildik. Paşa, "Ömer'in Mevlidini okuttuk dua ettik. Aile dimdik" dedi.

O karanlık geceyi aydınlığa çeviren olaylar dizisi şöyle gelişti:

- BAHANE İLE ANKARA'YA GELMEK İSTEDİ: Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi, 15 Temmuz'da görev gereği Silopi'de idi. 15 Temmuz sabahı ısrarla Zekai Paşa'yı aradı. "Kayınpederimin durumu kritik Ankara'ya gelmek istiyorum" dedi. Paşa, normal zamanlarda makul karşılayacağı bu talepten şüphelendi. Aynı gün darbeci genaral Terzi'nin eşi de bir bahane ile Zekai Paşa'nın eşini arayıp ikna etmeye çalışmıştı.

- TERZİ KARARGAHI ELE GEÇİRECEKTİ: Tuğg. Terzi, darbe tezgahının icraya konulacağı 15 Temmuz'da Silopi'den helikopterle önce Diyarbakır'a, sonra askeri uçakla Ankara Akıncı Üssü'ne geldi. Buradan da yine askeri helikoptere binerek, Gölbaşı'ndaki ÖKK karargahındaki özel piste indiğinde yanında özel tim vardı.

- ZEKAİ PAŞA'YI MEŞGUL ETME TAKTİĞİ: ÖKK Tümg. Aksakallı için tuhaf gelen başka olaylar da vardı. Terörle cansiperane mücadele eden Aksakallı Paşa, sürekli arazide idi. O günü yakın arkadaşlarına şöyle anlattı: "Ben, son bir yıldır, düğüne bayrama gitmiyorum. Ancak kanser tedavisi gören bir arkadaşımızın düğünü vardı. Bana da görev verdiler. 'Komutanım, sizden başka kıdemli kimse yok. Genelkurmay adına hediye çekini siz takdim eder misiniz?' dediler. Doğrusu tuhaftı. Çünkü Ankara'da benden kıdemli çok sayıda komutan vardı. Düğün salonuna girince şüphelerim daha da arttı. Hem kıdemli komutanlar oradaydı hem de salonda bulunmaması gereken kişiler de gelmişti. Hızlıca protokol görevini yapıp çıktım."

- AKSAKALLI'YA OPERASYON: Tümg. Aksakallı'nın makam aracı, Külliye'ye giden yol üzerinde 3 araç tarafından sıkıştırıldı. Paşa, zaten tedirgindi ve yakın ekibini önceden uyarmıştı. Paşa'nın ekibi, kendisini derdest etmeyi planlayan darbecileri atlattı.

- EKİBİ TOPLAYIN KARARGAHA GİDİYORUZ: Zekai Paşa, o gece bir kalkışma olduğunu Özel Kuvvetler Karargahı'nın da ele geçirilmek istendiğini öğrenir öğrenmez hem en güvendiği adamını aradı hem de karargahtaki nöbetçi subaylara ulaşmaya çalıştı. Tabii aynı anda, ÖKK'den en sadık adamlarına da silahlarını alarak komutanlığını önüne gelmeleri emrini verdi.

- KARARGAHTA DARBECİ İTAATSİZLİĞİ: Zekai Paşa, karargahı aradığında, şok bir cevapla karşılaştı. Tuğg. Semih Terzi, "Ben oraya geliyorum. Kışlanın emniyetini sağlayın, içeriye komutanlardan kimseyi almayın, gerekirse ateş edin" emrini vermişti.

-SİZ FETÖ'CÜSÜNÜZ: ÖKK Tümg. Aksakallı, "Siz görevden alındınız, ardık Semih Paşa'nın emrini dinliyoruz" diyen albaya, "Emrimi dinlemiyorsun, FETÖ'cülerin emirlerini dinliyorsun, sen paralelcisin" diye bağırdı.

- ŞEHADET EMRİ: İşte o andan itibaren yaşananları Tümg. Aksakallı gözleri dolarak şöyle anlattı:
"Başçavuş Ömer Halisdemir'i aradım, Ömer benim koruma astsubayımdır. Ömer'e, "Sana, vatanımız ve milletimiz adına tarihi bir görev veriyorum. Tuğgeneral Semih Terzi vatan hainidir, isyancıdır. Onu, karargaha girmeden öldür! Bunun sonunda şahadet var. Biliyorsun seninle 20 yıllık beraberliğimiz var. Hakkını helal et" dedim.

-EMREDERSİNİZ KOMUTANIM: Ömer Başçavuş, sonu ölüme varan emir üzerine vakur bir sesle Zekai Paşa'ya hitaben, "Başüstüne komutanım, hakkım helal olsun" dedi.

-CUNTA KARARGAHA GİREMEDİ: Bu sırada darbeci general Terzi helikopter pistinden karargaha yürüyordu. 10 kişilik koruma ekibi etrafındaydı. Tam karargah binasının basamaklarına geldiğinde ÖKK Koruma Astsubayı Başçavuş Halis Özdemir tarafından durduruldu. Terzi ve korumaları "Karargaha giremezsiniz. Zekai Paşa'nın emri" demeye kalmadan kendisi etkisiz hale getirmeye çalışan özel time rağmen namlusuna mermiyi sürdüğü tabancasını çekti ve cunta adına hareket eden Tuğg Terzi'yi alnından vurdu. Özdemir ise 10 koruma tarafından ateş edilerek, başına ve vücuduna isabet eden 30 kurşunla şehit düştü.

- ZEKAİ PAŞA KONTROLÜ ALDI: Ömer Başçavuş'un şehit düştüğü sırada Tümg. Aksakallı, en mutemet adamları ile Gölbaşı'ndaki karargaha girdi ve cuntanın elemanlarını etkisiz hale getirdi. O dakikadan itibaren Genelkurmay karargahı ve Akıncı Üssü'nün darbecilerden temizlenmesi planını organize etti.

- TAM YETKİLİSİNİZ ZEKAİ PAŞA: Tümg. Aksakallı, darbecilerin yönetim merkezi Akıncı Üssü'nü yeniden alabilmek için İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan direktif aldı. Ala, "Zekai Paşa, size başkomutan ve hükümet yetkisi veriyorum" dedi. Güvendiği arkadaşlarına, "Biz, terörle mücadele sırasında da bunların tavrını, isteksizliğini anlamıştık" diyen Aksakallı Paşa, "O gece, sadece Ankara değil, Ankara dışındaki birlik komutanlarıyla da görüşmelerimiz oldu, Allah'ın büyük lütfü görüşmelerimizin hepsinden netice aldık, isyancıların tutuklanmasını sağladık" dedi.

- ÇOK KAN DÖKÜLÜRDÜ: Zekai Paşa, "Eğer Özel Kuvvetler Komutanlığı ele geçirilseydi, durum çok kötü olurdu, Allah korusun çok kan dökülürdü" dedi ve ekledi: "Biz, bu adamları biliyoruz, bu adamlar korkak ve vicdansızdır!" Şükürler olsun ki girişimleri başarılı olamadı. Çünkü bu millet eski millet değil. Çok büyük bir felaketi atlattık.

OKAN MÜDERRİSOĞLU