PKK cami ve kiliseleri de yaktı yıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Haziran 2016 Güncelleme 19 Haziran 2016, 00:00
PKK cami ve kiliseleri de yaktı yıktı

İÇİNDEKİLER

Terör örgütü PKK, bölgede devam eden operasyonlar sırasında çok sayıda tarihi caminin yanısıra kiliseye de kasıtlı olarak zarar verdi, adeta tarihi yok etti. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, PKK'lı teröristlerin zarar verdiği 13 tarihi eser bulunduğunu, bunların en kısa sürede onarımını sağlamak için sürecin başlatıldığı söyledi.

Bazı gazeteciler ile sohbet eden Kaynak, operasyonların tamamlanması ile birlikte terör örgütü PKK'nın yok etmeye çalıştığı tarihi eserlerin onarılıp eski hallerine dönmelerini sağlamak için hızla harekete geçtiklerini belirterek, bunların hangi bölümlerinin hasar gördüğünün belirlendiğini, durumu uygun olanlardan restorasyon ihalelerine başladıklarını söyledi. Kaynak, "Terör örgütünün zarar verdiği bu eserlerimizi hızla eski hallerine getireceğiz" diye konuştu.

Kaynak'ın verdiği bilgilere göre Diyarbakır'da zarar gören 11 eser ve yapılacaklar şöyle:

ULU CAMİİ: 639 yılında Kilise'den Cami'ye çevrildi. 1091 yılında Selçuklu döneminde baştan sona yenilendi. 2010 yılında restorasyon çalışmaları başlamıştı. Yapı topluluğunun Hanifiler ve Şafiiler bölümleri, Doğu, Batı maksureleri, Mesudiye Medresesi, tuvalet ve abdest alma yerleri de restore edilmişti. Tüm çalışmaların Ağustos ayında tamamlanması planlanmıştı. Sur'daki operasyonlar sırasında terör örgütünün çok sayıda kurşunu Cami'nin özellikle kurşundan imal edilmiş çatı örtüsüne zarar verdi. Bunların restorasyonu hızla tamamlanacak.

FATİH PAŞA CAMİİ: 1516'da yaptırılan camii terör saldırıları sırasında çıkan yangın nedeniyle büyük zarar gördü. Orijinal kapı ve kepenkler yandı, özgün mahfil yok oldu, mihrap ve minber de tahrip edildi. Sıva dökülmeleri, işlemeli taşlarda kopmalar, hazine bölümünde dam yıkılması, duvarlarda lekelenmeler oldu, şadırvan yıkıldı. Caminin onarımı için ihale süreci tamamlanıp sözleşme imzalandı.

ŞEYH MUTTAHLAR CAMİ: 1500 yılında yaptırıldı. Caminin beden ve çevre duvarları, çatısı zarar gördü. Ayrıca duvarlarda lekelenmelere rastlandı. Eserin onarımı için talimat verildi.

DÖRT AYAKLİ MİNARE: Sol ve sağ sütunların yere yakın bölümleri ateş edilerek tahrip edildi. Bu ağır statik sorunlara neden oldu. 2014 yılındaki güçlendirme çalışmaları kapsamında minarede gerçekleştirilen imalatlar koptu ve kayboldu. Burası için de ihaleye çıkılması talimatı verildi.

ERMENİ KATOLİK KİLİSESİ: Çan kulesi, cephe duvarları ve Papaz Evi yıkıldı. Yapının onarılması için ihale süreci tamamlanıp sözleşme imzalandı.

PROTESTON KİLİSESİ: Terör olayları sırasında büyük hasar gören kilesinin projelendirilerek onarımı için maliyet çalışması yapılıyor.

ARAP ŞEYH CAMİİ: Beden duvarları ile kurşun örtü tahrip oldu. Onarımı yapılacak.

KADI CAMİİ:1800'lü yılların sonunda yaptırılan Cami'nin duvarları tahrip oldu ve doğramaları zarar gördü. Hızla onarım yapılacak.

HASIRLI MESCİDİ: 1800'lü yılların sonunda inşa edilen mescidin duvarları, doğramaları, üst örtüsü yok oldu. Onarım için yaklaşık maliyet çalışmaları yapılıyor.

NASUH PAŞA CAMİİ: 1600'lü yılların başında yaptırılan caminin duvarları ve doğramaları zarar gördü. Onarımı en kasa zamanda yapılacak.

NUSAYBİNDE İKİ ESER: Nusaybin'de de Zeynel Abidin Külliyesi ile Selman-ı Pak Türbesi büyük hasar gördü. Hasar tespitinin tamamlanmasından sonra onarımları gerçekleştirilecek.