Ortaköy Camii ibadete açıldı

161 yıl önce Osmanlı padişanlarından Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Ortaköy Camii Başbakan Erdoğan tarafından ibadete açıldı.

Giriş Tarihi 06 Haziran 2014, 00:00 Güncelleme 06 Haziran 2014, 15:36
Ortaköy Camii ibadete açıldı

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Ortaköy Büyük Mecidiye Camii'nin açılışını yaptı. Açılış sırasında kalabalıktan yükselen "Ayasofya" tezahüratına karşılık Erdoğan, "Önce yan tarafındaki Sultanahmet'i dolduralım" dedi.

Ortaköy'de bulunan Büyük Mecidiye Camii, 3 yıl süren restorasyonun ardından bugün kılınan Cuma namazıyla yeniden kapılarını açtı. Tarihi camide Cuma namazını kılan Başbakan Erdoğan, daha sonra açılışı gerçekleştirdi. Açılış törenine Erdoğan'ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, eski AB Bakanı Egemen Bağış, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar da katıldı.

Cuma namazının ardından cami önündeki kalabalığa seslenen Başbakan Erdoğan, "Ortaköy Büyük Mecidiye Camii'nin 5. Kez restorasyonuyla bu hale gelişi bizleri hem memnun, hem de mutlu etti. Tabii çok ciddi bir güçlendirme çalışması yapıldı. Öncelikle Sultan Abdülmecid'in ruhuna buradan hep birlikte Fatiha'lar gönderiyoruz. Onlar bu eserleri ile hep kalıcı oldular. Biz de bu kalıcı eserleri bizlere bırakan ecdadımızla hep iftihar ettik. Onlar bizim mefahirimiz" dedi.

Ortaköy Camii'nin mimarının Ermeni olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Ecdat bu noktada da çok farklı davranmış. Emaneti, işi ehline vermiş. Ortaköy Camii gerçekten bizim mimari eserlerimiz arasında çok farklı bir yere sahip. Bize düşen bir görev daha var. Bu camilerimizi cemaatsiz bırakmayacağız" diye konuştu.

"Camilerimizin dolması lazım" diyen Başbakan Erdoğan, kalabalıktan yükselen "Ayasofya" tezahüratlara karşılık, "Yan tarafında Sultanahmet'i bir dolduralım. Ama teravih ve bayram namazlarında değil, sabah namazlarında dolduralım. Ondan sonra gerisi gelir" dedi.

Erdoğan daha sonra açılışı gerçekleştirip, beraberindekilerle birlikte camiyi gezdi.

ORTAKÖY CAMİİ (BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ) TARİHÇESİ

Ortaköy Camii, (Büyük Mecidiye) Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan'a 1853 yılında yaptırıldı. Barok üslubunda yapılan cami, büyük selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Merdivenle çıkılan yapının tek şerefeli iki minaresi bulunuyor. Duvarları beyaz kesme taştan yapılan caminin tek kubbesinin duvarları pembe mozaikten yapılmış.

Büyük Mecidiye Camii, halk arasında Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir. Ortaköy Camii, Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan'a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan Ortaköy Camii Barok üslubundadır. Boğaziçi'nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz'ın değişken ışıklarını Ortaköy Camiinin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.

Merdivenle çıkılan Ortaköy Camii'nin tek şerefeli iki minaresi vardır. Duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbenin duvarları pembe mozaiktendir. Mihrap mozaik ve mermerden, mimber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır ve ince bir işçiliğin ürünüdür.