Dinamit lokumu!

Vücut geliştirmeci Şahin İrencin, şeker yer gibi doping ilacı alıp öldü. Bu ilaçta Dinamit'te bulunan bir maddenin kullanıldığı ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ekim 2013 Güncelleme 24 Ekim 2013, 00:00
Dinamit lokumu!

İÇİNDEKİLER

Sporcuların zaman zaman başvurduğu doping ilaçları, tehlike saçmaya devam ediyor. En sonra vücut geliştirme sporcusu Şahin İrencin, aldığı doping ilacı nedeniyle hayatını kaybetti. Bunun üzerine, tüm dikkatler, şeker satılır gibi pazarlanan bu tür ilaçlara çevrildi. Spor Hekimi Uzm. Dr. Savaş Kudaş, "Sporcular arasında 'dinamit' olarak bilinen doping ilacı, bildiğimiz patlamada kullanılan dinamitin içindeki maddenin bir miktar değiştirilerek vücutta yağ yakımını artıran ilaç şekli" dedi. Kudaş "Bu ilaç, bilinçsiz veya yüksek dozda kullanımda hayati tepkiler yaratabiliyor. Kalple ilgili problemler ortaya çıkarabiliyor" diye konuştu. Doping ilaçlarının insan vücuduna çok sayıda zararı olduğunu belirten Kudaş, "Bazı hormonal ilaçlar, karaciğer kanserine ve beyin kanserine yol açabiliyor. Bunun dışında basit dediğimiz yan etkileri oluyor. Bayan sporcularda vücutta aşırı kıllanma, saç dökülmesi; erkeklerde ise meme çıkması gibi değişik bölgelerde yağlanma olabiliyor" diye konuştu.

TEDAVİ AMAÇLI OLABİLİR
Bu ilaçların bir kısmının Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı olduğunu belirten Kudaş, "Bakanlığın onayladığı her ilaçta doping bulunmadığı anlamına gelmiyor. Tedavi için kullanılan ilaçların bir kısmı doping listesinde yer alıyor ve Sağlık Bakanlığı bu ilaçları performans artırıcı değil, tedavi amaçlı onaylıyor" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK UYARDI
Gençlik ve Spor Bakanlığı, eczane dışında satışı yasak olan ilaçların spor salonlarında satışını engellenmek için 81 ilin valiliğini uyardı. Bakanlık açıklamasında, dopinge karşı "sıfır tolerans" ilkesiyle hareket edildiği belirtilerek, vücut geliştirme şampiyonu Şahin İrencin'in aşırı dozda aldığı ileri sürülen doping ilaçları yüzünden hayatını kaybetmesi üzerine soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Bazı sporcuların uyarıları dikkate almadan kas yapıcı, yağ yakıcı ilaçlar almaya devam ettiğinin belirlendiği bildirildi.

CiNSiYETi DEĞiŞTi
Kadın vücut geliştirmeci, fazla doping ilacı aldı, erkek oldu. Sakalı çıktı, penisi oluştu
İngiliz kadın vücut geliştirmeci, kas yapmak için alınan anabolik steroid (vücutta testosterone hormonu etkisi yaratan ve hücre içindeki protein seviyesini artıdan bir ilaç) kullanımının son kurbanı oldu. Başkent Londra'da yaşayan 28 yaşındaki Candice Armstrong'un vücudu, kullandığı steroid nedeniyle tam bir erkek görünümüne büründü. Bununla da kalmadı, Armstrong'un sakalları çıkmaya başladı. Vücudunun çeşitli bölgelerinde sivilceler oluştu. Hormonal değişiklikliğe uğradı. 2,5 cm. uzunluğunda penisi çıktı.