Gezi'nin yolu

ODTÜ arazisinden geçen yol için tartışmalar 1.5 ay önce başladı. Bakanlık, belediye ve rektörlük anlaşmaya varınca ağaçlar söküldü ama Yeni bir Gezi'nin yolunu yapmaya çalışanlar bir kez daha sahneye çıktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2013 Güncelleme 23 Ekim 2013, 03:40
Gezi’nin yolu

İÇİNDEKİLER

ODTÜ'de yaklaşık 1.5 aydır süren yol gerginliği farklı boyutlara taşınmak isteniyor. Üniversitenin içinden geçecek yeni yol, 5 Eylül'den beri engelliyordu. Eylül'ün ilk haftasında olaylar çıkınca çalışmalar durduruldu. Sonrasında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ rektörlüğü, yeni proje için anlaştı. Orman Bakanlığı, sökülecek ağaçlar yerine fazlasını dikme garantisi verdi.

REKTÖR PROJEYİ ONAYLAMIŞTI
18 Ekim'de iş makineleri projede yer alan 2 bin 388 ağacı kaldırdı. Ağaçların bedeli olan 211 bin TL, ODTÜ'nün hesabına yattı. Ama Gezi olaylarının fitilini yakanlar ortaya çıktı. Dün ODTÜ civarında eylem yapan gruplardan biri, kampüse gelen belediye otobüsünü içindekileri zorla çıkartarak gasp etti. Doğalgazla çalışan araç bir bomba haline getirildi. Emniyet güçleri, aracı son anda gruptan alıp faciayı önledi.

AB VE CNN HEMEN DEVREYE GİRDİ
Önceki gün ise AB Türkiye Başkanı Büyükelçi Jean Maurice Ripert ise "Birileri Gezi'den ders almamış" diye çıkışta bulunurken, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar ise ağaçların sökülmesini onayladığı proje için öğrencilere fidan dikme şenliğine katılma çağrısında bulundu. Marjinal gruplar ise havai fişek, taş, sopa ve molotoflu eylemlere devam etti. CNN'in Gezi olaylarında gerilimi artıran yalan yayın muhabirleri Ivan Watson çevre katliamı yapıldığına dair yayın yapmaya başladı. Bu gelişmeler ise yeni bir Gezi'nin yolunun ODTÜ'de yapılmaya çalışıldığı şeklinde yorumlandı.

GEREKİRSE CAMİYİ YIKAR, DEVAM EDERİZ
Başbakan Erdoğan, dün yaptığı grup toplantısında ODTÜ'de gelişen olaylar hakkında yorumda bulundu. Erdoğan, "En yeni ülkelere dünyada git, yolların, ormanların içinden nasıl gittiğini görürsünüz. Yol uğruna her şey feda edilir, çünkü yol medeniyettir ama medeni olmayanlar yolun kıymetini bilmezler, anlamazlar. Bizim değerlerimizde yol engel tanımaz. Önünde cami bile olsa, yol oradan geçecekse, biz o camiyi yıkarız, gideriz o camiyi başka bir yerde inşa ederiz" dedi.

FAZLASINI DİKECEĞİZ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "ODTÜ arazisinden geçen yol için sökülen ağaçlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başka yerlere dikilecek. Bunun dışında yol çalışmasında sökülen ağaçların daha fazlasını bittikten sonra oraya dikeceğiz" diye konuştu

TAKSİM KARIŞTI
ODTÜ'deki olaylara destek veren bir grup, İstiklal Caddesi'nde eylem yaptı. Grup 'dağılın' uyarısını dinlemeyince, polis tazyikli su ve gazla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan eylemlercilerle ile güvenlik güçleri arasında kovalamaca yaşandı.

OTOBÜSTEN BOMBA
ODTÜ'ye giden otobüsler eylemciler tarafından gasp edilip bomba haline getirilince üniversiteye giden araçlar belediye tarafından geçici olarak iptal edildi.