Bakan'dan Barzani açıklaması!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin son bölgesel gelişmeleri ele almak üzere Türkiye'ye geleceğini belirterek, "Ortadoğu'da, özellikle de Irak'ta ve Suriye'de gelişmeler çok hızlı seyrediyor. Dolayısıyla, bu istişareleri belli bir düzen içinde sık aralıklarla yapma ihtiyacı var" dedi.

Giriş Tarihi 29 Temmuz 2013, 00:00 Güncelleme 29 Temmuz 2013, 23:27
Bakan’dan Barzani açıklaması!

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıda yaralanan polis memurlarını Ankara'da tedavi gördükleri Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ziyaret etti.

Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Neçirvan Barzani'nin Türkiye'ye yapacağı ziyarete ilişkin soru üzerine, Barzani'nin yarın temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geleceğini ve kendisiyle iftarda buluşacağını belirtti. Barzani'nin ertesi gün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceğini ve temaslarını sürdüreceğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'da, özellikle de Irak'ta ve Suriye'de gelişmeler çok hızlı seyrediyor. Dolayısıyla, bu istişareleri belli bir düzen içinde sık aralıklarla yapma ihtiyacı var. (Neçirvan Barzani) Zaten birkaç ay önce ülkemizi yine ziyaret etmişti. Bu anlamda, son gelişmeleri gözden geçirmek üzere bir ziyarette bulunacaklar. Hem Irak'taki gelişmeleri ele alacağız hem Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile olan ikili ilişkilerimizi değerlendireceğiz hem de tabii Suriye'deki gelişmeleri de bu bağlamda istişare edeceğiz. Çünkü bu konular bölgedeki bütün aktörleri yakından ilgilendiriyor."

"ETNİK, MEZHEBİ, DİNİ AYRIMI POLİTİKAMIZIN ESASI YAPMAYIZ"
Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin bölgeye dönük politikasında etnik, mezhebi veya dini ayrımlara yer olmadığına da işaret ederek, "Irak'ta, Suriye'de, Lübnan'da veya herhangi bir Ortadoğu ülkesinde, kardeş bir ülkede biz etnik ve mezhebi, dini bir ayrımı kesinlikle politikamızın esası yapmayız. Hiçbir etnik, mezhebi veya dini gruba karşı tavır almayız" değerlendirmesinde bulundu.

Bütün etnik, mezhebi ve dini grupların bulundukları ülkelerde barış içinde ve eşit vatandaş statüsünde yaşamalarının Türkiye'nin temel politik önceliği olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Birçok yerde zikredilen görüşlerin bu anlamda temeli yoktur, yani Türkiye şu veya bu etnik veya mezhebi grubun haklarıyla ilgili herhangi bir tereddüt içinde değildir. Aksine bütün kesimlerin eşit vatandaşlık içinde, Suriye'de bundan sonra geleceklerini tayin etmeleri konusunda eşit haklara sahip olmaları temel ilkemizdir. Bu çerçevede, Suriye'deki bütün kesimlerle ilişkilerimiz hep yoğun olmuştur, bundan sonra da bu yoğunluk içinde devam edecek."

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Neçirvan Barzani ile yapacağı görüşmede Irak'taki son gelişmelerin de ele alınacağını belirterek, bu ülkenin son derece kritik bir seçim sürecine girdiğini, söz konusu süreç öncesinde istişarelerde bulunacaklarını söyledi.