O Hal'de sır ölüm

1980 askeri dönem öncesinde İstanbul Emniyet Müdürü oldu. OHAL'in ilk valisi olarak bir döneme damgasını vurdu. Yakın tarihin kara kutusuydu. Ancak Hayri Kozakçıoğlu, kalbine sıktığı tek kurşunla evinde ölü bulundu. Bu son ise kuşku doluydu. Zira lüks villasında koruması, eşi ve hizmetlisi bulunuyordu. Silah sesini de duyan yoktu!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2013 Güncelleme 24 Mayıs 2013, 00:00
O Hal’de sır ölüm

İÇİNDEKİLER

Türkiye dün İstanbul'dan gelen bir haberle şok oldu. Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge Valisi Hayri Kozakçıoğlu (75) evinde ölü bulundu. Emniyet kaynaklarına göre dlay şöyle gerçekleşti. Kozakçıoğlu, Sarıyer Reşitpaşa Mahallesi Ayhan Sokak'taki villasında eşi Sabire ile birlikte yaşıyordu. Kozakçıoğlu, önceki gece iki yakın korumasını evlerine gönderdi. Saat 01.00'a kadar da eşiyle oturdu. Daha sonra "Midem rahatsız" diyerek üst kattaki odaya çıktı.

BİR ÖMÜR TEK KURŞUNLA BİTTİ
İddiaya göre Kozakçıoğlu, 01.30 sıralarında yatağına oturdu. Kendisine ait 9 milimetre çapında Smith Wesson tipi toplu tabanca ile kalbine tek kurşun sıktı. Ancak bu sır dolu ölüm olaydan tam 8 saat sonra ortaya çıktı. Sabire Kozakçıoğlu, 09.00 sıralarında eşinin yattığı odaya gitti. Ama kapı kilitliydi. Bunun üzerine hemen oğluna haber verdi. Yarım saat sonra içeri giren aile fertleri, Kozakçıoğlu'nun kanlar içindeki bedeniyle karşılaştı. Olayın ardından ekipler, geniş çaplı inceleme yaptı. Bazı komşuları, Kozakçıoğlu'nun kanser tedavisi gördüğünü ve bu yüzden sorun yaşadığını belirtti. Ancak bu iddia doğrulanamadı. Bir başka iddia ise Kozakçıoğlu'nun bir süredir ailesiyle tartışma yaşadığıydı. Ama Kozakçıoğlu, geride bir mektup ya da not bırakmadı. Olay yerinde inceleme yapan İstanbul Başsavcı Vekili Mustafa Emre ise "Adli Tıp'tan gelecek rapora göre, intihar olup olmayacağı belli olur. Biz olay yerinde incelememizi yaptık. Şu an bir şey söylememiz doğru olmaz. Rapordan sonra açıklanır" diye konuştu.

CEVAPSIZ SORULAR
1- Hayri Kozakçıoğlu ile eşi neden ayrı yatıyordu?
2- İntihar etti ise, silah sesi aynı katta bir başka odada uyuyan eşi, alt katta kalan hizmetçisi ile kapıda bekleyen resmi polis memuru tarafından neden duyulmadı?
3- 9 mm çaplı tabanca, çok ses çıkarır. Buna rağmen 500 metre ilerideki Emniyet Müdürlüğü polisleri silah sesini nasıl duymadı?
4- Kozakçıoğlu 2 yakın korumasını akşam neden evlerine gönderdi?
5- Hiçbir rahatsızlığı olmayan ve hayatı seven Kozakçıoğlu intihar ettiyse, neden geride bir not bırakmadı?
6- Savcılık raporlarına göre, Kozakçıoğlu, eşi ile kendi odası arasındaki iki kapıyı da kilitlemişti. Eşi bunu nasıl fark etmedi?
7- Eşi, gece lavaboya kalktığında Kozakçıoğlu'nu merak ederek odasını neden kontrol etmedi?
8- Karısı kapıyı açmak yerine neden kendisi içeri girmeyip polise ve oğluna haber verdi?
9- Ailesi ve korumaları, varsa intihar belirtilerini neden göremedi?
10- İntihar edecek kişi bakkala, "Yarın sabah bana süt getirir misin. Sütlaç yapacağım" der mi?



SÜTLAÇ YAPACAKTI
Kozakçıoğlu'nun alışveriş yaptığı marketin sahibi İhsan Doğan, onun intihar edecek bir psikolojide olmadığını söyledi. Hatta Hayri Kozakçıoğlu ile 1 gün önce sohbet edip konuştuklarını ve kendisinden sütlaç yapmak için süt istediğini belirtti. Doğan, şunları söyledi: "Benim bildiğim Hayri abinin herhangi bir sıkıntısı yoktu. Asla intihar edebilecek biri değildi. Sağlığına dikkat eden ve her zaman spor yapan biriydi. Böyle bir insan intihar eder mi? Dün bana bugün için 'Süt getirir misin' dedi. Ben ona Bolu'dan süt getiriyordum."

* Kozakçıoğlu birkaç gün önce alışveriş yaptığı market sahibi İhsan Doğan'la bu fotoğrafı çektirmişti. Ayrıca Kozakçıoğlu'nun 3 gün önce mobilya baktığı öne sürüldü.



ALAŞEHİR'DEN DEVLETE
Hayri Kozakçıoğlu, 1938'de Manisa Alaşehir'de dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. 1978'de Erzurum Valiliği'ne atandı. Ardından İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yaptı.

UÇAK ALDIRMIŞTI
Abdi İpekçi suikastının soruşturmasında yer aldı. 12 Eylül 1980'den sonra Adana Valiliği'ne atandı. Sonra Sakarya ve Diyarbakır'da görev aldı. 1987'de OHAL Valisi oldu. Ailesini Diyarbakır'a götürmeyen Kozakçıoğlu, dönemin iktidarına aldırdığı uçakla bu ile gidip geliyordu. Kozakçıoğlu'nun hesabına 2 milyar lira (250 bin dolar) aktardığı iddia edildi. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Kozakçıoğlu'nu istifaya davet etti. Ancak Süleyman Demirel, "Paralar örtülü ödenekten teröre karşı mücadele için verilmiştir" dedi. Kozakçıoğlu, Çiller'in isteği üzerine 1995'te DYP milletvekili olarak Meclis'e girdi. Kozakçıoğlu, Çiller'in "Devlet için kurşun atan da yiyen de şereflidir" sözüne destek verdi.

ANILARINI YAZACAKTI
Hayri Kozakçıoğlu'nun eski basın danışmanı Taner Atilla, TAKVİM'e ilginç açıklamalarda bulundu: "Kozakçıoğlu'nun silahı 9 mm. Kapalı odada 9 mm'lik bir silahın sesi, duvarı sarsar. Bu ses nasıl duyulmadı?" İstanbul Valiliği eski basın müşaviri Nazır Şentürk ise Kozakçıoğlu'nun kitap yazma hazırlığında olduğunu söyledi. Şentürk, "Hayri abi bana 'Yazacağım çok şey var. Ama gizlilik süresinin geçmesi lazım. Çünkü yazdığım zaman devletin yanlışlıklarını ortaya koyacağım' demişti" dedi.

* Taner Atilla, Hayri Kozakçıoğlu'nun maddi sıkıntısı olmadığını belirtti. Alaşehir'deki bütün üzüm bağlarının ona ait olduğunu söyledi. Atilla, "Yalnız 1.5 ay önce Hayri Bey ile konuştum. Bana çok yalnız olduğunu ve kendisini bahçeye verdiğini söyledi" dedi.



Kozakçıoğlu çiftinden geriye bu mutluluk pozları kaldı. Eşinin cansız bedeniyle karşılaşan Sabire Hanım, tedavi altına alındı. Bu arada Kozakçıoğlu'nun yükselmesinde Kenan Evren ile akraba olmasının da etkisi olduğu söyleniyordu.

ÜNLÜLERİN SOKAĞI
Kozakçıoğlu'nun villası, Sarıyer'in en güvenlikli sitelerinden birindeydi. Zira 13 yıldır kırmızı bültenle aranan uyuşturucu kaçakçısı Cumhur Yakut da Kozakçıoğlu'nun villasının bulunduğu bu sitede yakalanmıştı. Bu arada, sitede 4 eski milletvekilinin de bulunduğu belirtildi.



İşte Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul'un en pahalı evleri arasında yer alan bu sitede oturuyordu. Olay günü de üst kattaki odasına çıktı. Kapıyı kilitledi. Sabah içeri giren ailesi ise Kozakçıoğlu'nun cansız bedeniyle karşılaştı. Bu arada Kozakçıoğlu'nun sürekli odasının kapısını kilitleyerek uyuduğu iddia edildi.

* Ekipler, Kozakçıoğlu'nun ölü bulunduğu bu odada tek tek inceleme yaptı. Silahın Kozakçıoğlu'nun elinden 10 santim uzağa düştüğü belirlendi. Ayrıca silahın içinde 3 tane mermi olduğu tespit edildi.


MEVLÜT YÜKSEL