Polis, havadan 24 saat devriye atacak

İçişleri Bakanlığı, suçla mücadelede oldukça önemli katkı sağlayan Mobese sisteminde yeni bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Giriş Tarihi 18 Kasım 2012, 00:00 Güncelleme 18 Kasım 2012, 16:53
Polis, havadan 24 saat devriye atacak

İÇİNDEKİLER

Suçla mücadelede önleyici tedbirler kapsamında yakın gelecekte özellikle büyük şehirlerde havadan 24 saat esasına göre devriye, keşif ve gözetleme faaliyetleri yaygınlaştırılacak.

Türkiye toplam nüfusunun yüzde 78'i polis görev ve sorumluluk bölgesinde, geri kalan yüzde 22'si ise jandarma bölgesinde. Ülkenin yüzölçümünün yüzde 87'si de jandarma sorumluluk bölgesinde bulunuyor. İçişleri Bakanlığı, güvenlik hizmetlerinde ve suçların önlenmesinde, vatandaş odaklı hizmet anlayışı ile teknolojik imkânlar da kullanılarak hizmet kalitesini ön plana çıkaran çalışmalar yapmaya başladı.

Suçla mücadelede Mobese sistemi emniyet güçlerinin en büyük yardımcılarından biri. 80 il ve büyük ilçelerde sistemin altyapısı kuruldu. Organize suç örgütlerine yönelik yapılan planlı operasyonlarla, bu örgütlerin birçoğu etkisiz hale getirildi.

İçişleri Bakanlığı şimdi yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Suçla mücadelede önleyici tedbirlere ağırlık veren bakanlık, "suçu önlemek, suçu soruşturmaktan çok daha az maliyetli" prensibinden hareketle devriye hizmetlerini havadan yapacak. Bu amaçla, yakın gelecekte özellikle büyük şehirlerde havadan 24 saat esasına göre devriye, keşif ve gözetleme faaliyetleri yaygınlaştırılacak.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde, polis helikopterleri suçla mücadele kapsamında havadan asayiş hizmeti verecek. Özellikle bir olay olduğunda yurt dışında olduğu gibi zanlılar havadan da takibe alınacak ve yerdeki ekipler ona göre yönlendirilecek. Emniyet güçlerine gelecek ihbarların niteliğine göre de bu yöntem uygulanabilecek.

Aynı sistemin Doğu ve Güneydoğu'da da kullanılması hedefleniyor. Diyarbakır, Van, Batman ve Hakkari gibi illerde şehir merkezlerinde işlenen terör suçlarında bu yöntemin uygulanması planlanıyor. Mobese sistemiyle asayiş suçlarında büyük başarı yakalayan emniyet güçlerinin havadan da suçlulara göz açtırmaması hedefleniyor. İçişleri Bakanlığı, projeyi alt yapı çalışmalarını tamamladıktan sonra önümüzdeki yıllarda hayata geçirmeyi planlıyor.