Hipodromun Sultanları

Kadınlar, ellerinin hamuruyla hipodroma girdi. 160 kadının, yarış atı sahibi olduğu ortaya çıktı. Rekor ise 15 atla Nancy Kibar'da bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Eylül 2012 Güncelleme 14 Eylül 2012, 00:53
Hipodromun Sultanları

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de sporun birçok dalında söz sahibi olan kadınlar, hipodromlardaki yerlerini de aldı. Aralarında eczacı, şarkıcı, veteriner, milletvekili hatta ev hanımı bile olan kadınlar, yarış atı yetiştiriciliğine gönül verdi. Aralarında şarkıcı Ebru Gündeş'in de bulunduğu yarış atı sahibi kadınlar, erkeklerin egemen olduğu hipodromda mücadele veriyor. Öyle ki onlarca yarış atına sahibi olan kadınlar bile var. Bir yarış atının değeri ise 500 bin ile 1 milyon TL arasında değişiyor.

İNGİLİZ TUTKUSU
Kadınlar, İngiliz atlarını tercih ediyor. Türkiye'de 1641 yarış atı sahibinden 160'ı kadın. Bu kadınlardan birçoğu, birden fazla ata sahip. Nancy Kibar'ın 15 yarış atı var. Yıllardır at merakı olan Meliha Eliyeşil'in 14, Şerife Karamehmet'in de 4 yarış atı bulunuyor. 5 bin üyesi olan Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği'nin Başkanlığını bile birkaç ay öncesine kadar AK Parti İstanbul eski Milletvekili İnci Özdemir yaptı. Özdemir'in de 5 yarış atı bulunuyor.

ANA-KIZ YARIŞIYOR
Yasemin İlbey, at tutkusunu kızı Eylül'e de aşıladı. Ünlü sanatçının 4, kızının da 1 yarış atı var. Anne ile kızı, sık sık da hipodroma gidiyor.

DEDEDEN MİRAS KALAN AT AŞKI
At merakının dededen geldiğini belirten Meliha Eliyeşil, bir röportajında şöyle diyor: "Dedem Şadi Eliyeşil, Tarsus'ta atçılığa başlamış ve babam Sadık ve annem Gülsüm Eliyeşil de devam ettirmiş. O zamanlar İngiltere'de yaşıyordum. Eşimin beni at ahırlarına götürmesiyle at aşkım başladı. İngiltere'de at eğitimleri almaya başlamıştım. Türkiye'ye döndüm ve babamın ölümünden sonra atların sorumluluğu bana kaldı. Atlara bulaştıkça, daha da fazla işin içinde olmak istedim. Eliyeşil Ailesi olarak, 13 kez Gazi Koşusu'nu kazandık. Atlarımız Karayel ve Minimo, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Şu anda onlarca atımız var."

* Hyundai Assan'ın Türkiye'deki kurucu ortağı Ali Kibar'ın oğlu Kerem Kibar'la evli olan Nancy Kibar'ın tam 15 atı var.


* Punto Deri'nin pazarlama danışmanı olan İdil Atakol'un hepsi İngiliz olan 6 atı bulunuyor.

* Çukurova Holding Başkanı M. Emin Karamehmet'in eşi Şerife Karamehmet'in 4 atı var. Karamehmet'in tutkusu, dedesi Sadi Eliyeşil'den miras...

ÜNLÜ KADINLARIN KAÇ ATI VAR?
Nancy Kibar: ....................15
Meliha Eliyeşil: ..................14
İdil Atakol: ..........................6
İnci Özdemir: ......................5
Şerife Karamehmet: ..........4
Yasemin İlbey: ....................4
Eylül İlbey: ..........................1
Nida Karabol Akdeniz: ......1
Ebru Gündeş: ......................1


ÖZGE GÜRCAN