68 yıldır kimliksiz yaşıyor

Gaziantep'te yaşayan 68 yaşındaki Hatice Oruç'un, şimdiye kadar nüfus cüzdanının olmadığı ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 21 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 21 Mayıs 2012, 11:55
68 yıldır kimliksiz yaşıyor

İÇİNDEKİLER

Resmi nikahı bulunmayan ve bugüne kadar hiç doktor yüzü görmeyen yaşlı kadın, artık bir nüfus cüzdanına sahip olmak istiyor. Babasını doğmadan, annesini de küçük yaşta kaybeden Oruç, kimliğine kavuşmak için yetkililerden yardım bekliyor.

Hatice Oruç 1944 yılında Habib ve Besime Oruç çiftinin dokuzuncu çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasını daha doğmadan kaybeden Oruç'un annesi de kendisi küçük yaşlardayken hayata veda etti. Sahipsiz kaldığını anlatan Oruç, anne ve babasının ölümünden sonra ne bir nüfus cüzdanına sahip olabildi ne de okula kayıt yaptırabildi. Genç yaşlarda dini nikahla evlendirilen kadın, eşi vefat ettikten bir süre sonra yine dini nikahla 81 yaşındaki Veli Doğan'la evlendi.

Çocuğu olmayan Oruç, şimdi Doğan'la birlikte Gaziantep'in Bozoklar Mahallesi'nde hayatını sürdürüyor. Hiçbir resmi kaydı bulunmayan ve kimliksiz yaşayan Oruç, 68 yaşından sonra kimlik sahibi olmaya çalışıyor. Oruç, şimdiye kadar nüfus cüzdanı almak için herhangi bir girişimde bulunmadıklarını ancak artık bir kimliğe sahip olmak istediğini söylüyor. Bunun için son dönemde bir takım başvurular yaptıklarını anlatan Oruç, "Her vatandaş gibi ben de bir nüfus cüzdanı sahibi olmak istiyorum." diyor.

Veli Doğan da eşinin kimliksiz olmasından rahatsız. Eşine nüfus kağıdı alınması için başvuru yaptıklarını anlatan Doğan, şöyle konuşuyor: "Uzunca zamandır eşimin nüfus cüzdanının olması için mücadele ediyorum. İstanbul'da yaşayan bir kız kardeşini getirip şahitlik etmesini istediler. Daha önce de 2 şahit getirmiştik. Ama onun da gelmesi için ısrar ediyor. Ben 90 yaşında gözleri görmeyen yerinden kalkamayan insanı nasıl getireyim. Ben bir an önce eşimin kimliğine kavuşmasını istiyorum. Eğer hasta olursa, doktora bu şekilde götüremeyiz, ilaçlarını da alamayız. Bu konuda bize yardımcı olana dua edeceğiz. İnşallah bir an önce çözüme kavuşur."