AGB'ye reyting operasyonu

İstanbul'da Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında reyting ölçüm şirketleri ile bazı yapım firmalarına operasyon yapıldı.

Giriş Tarihi 14 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 14 Aralık 2011, 20:28
AGB’ye reyting operasyonu

İÇİNDEKİLER

Polis 25 ayrı noktaya operasyon başlattı. Polisin operasyon kapsamında Ay Yapım, Tims Yapım ve Med Yapım isimli şirketlerde arama yaptığı belirtildi. Reyting ölçüm şirketlerinden AGB'de de arama yapıldığı ve şu ana kadar 3 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Levent Mahallesi Karanfil Caddesi Yeşil Çimen Sokak'taki Medyapım ile Levent Caddesindeki TIMS Prodüksiyon'a gelen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bu şirketlerde arama yaptı.
Polis ekipleri, aramaların tamamlanmasının ardından akşam saatlerinde şirketlerden ayrıldı.

Operasyon kapsamında, Nielsen Audience Measurement Piyasa Araştırmaları Hizmetleri AŞ'nin Kadıköy'deki binasında da İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekiplerce arama yapılmıştı.

Bazı internet sitelerinin ve ünlü site yöneticilerine ait adreslerin de arama yapılan adresler arasında olduğu belirtildi. Önümüzdeki saatlerde gözaltı sayısının artacağı iddia edildi.

OPERASYONUN ANKARA AYAĞINDA 4 KİŞİYE GÖZALTI
Bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin soruşturma kapsamında Ankara'da 4 kişi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da yürütülen soruşturma kapsamında Ankara'da Mehmet A. ile Selçuk A, Uğur A. ve Doç. Dr. Uğur Ç'yi gözaltına aldı.

Zanlılar, sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

DENEKLERE HEDİYE İDDİASI
İddiaya göre soruşturma kapsamında mercek altına alınan yapım şirketleri çıkar ilişkisi içinde oldukları bazı AGB çalışanlarından evlerinde reyting ölçüm cihazları bulunan ve bilgilerinin saklı kalması gereken deneklerin bilgilerini aldılar. Daha sonra ise ulaştıkları deneklere pahalı hediyeler verip kendi yapımları olan programların yayında olduğu saatte o kanalda sabit kalmalarını sağlayarak haksız rekabet ortamı yarattılar.

ARAMALAR BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin AGB reyting ölçüm şirketinin merkezine düzenlediği operasyon gece de davam ediyor. Saat 13.00 sıralarında AGB şirketinde başlayan aramalarda polis belge ve bilgi arıyor.

Şirketin kilitli dolapların da ve bilgisayarların da inceleme yapan polis, çok sayıda belge ve dökümana el konuldu. 4 katlı şirketin bodrum katından başlayarak arama yapan polislerin katlardaki onlarca bilgisayarın harddiskini kopyaladığı belirtildi. AGB renting ölçüm şirketindeki aramaların bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

AGB NEDİR?
AGB-Nielsen denen şirket 30 ülkede televizyon ölçümü yapıyor. Türkiye'de de 15 yıldır ölçümleri bu şirket yapıyor.

EROL KÖSE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Yapımcı Erol Köse, reyting ölçümlerinde usulsüzlük yapıldığı ve yüksek miktarda haksız kazanç sağlandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen Köse'nin Başsavcı Vekili Fikret Seçen ile görüştüğü kaydedildi. Reyting ölçümlerinde usulsüzlük yaparak yüksek miktarda haksız kazanç sağladıkları iddia edilen kişi ve şirketlerle ilgili şikayetçi olduğu ifade edilen Köse'nin söz konusu iddialarına ilişkin bir takım belgeler teslim ettiği öğrenildi. Köse'nin şikayet ettiği isimler arasında medya dünyasının önemli ismi Yapımcı Acun Ilıcalı'nın da yer aldığı öne sürüldü.

TRT : "SİSTEMİN YANLIŞ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, reyting ölçüm şirketleri ve bazı yapım firmalarına yapılan operasyonun kendisini haklı çıkardığını söyledi. Şahin, "Biz bugün hukukun işlettiği mekanizmayı 3 yıl önce söylemiştik. Tarih gösterdi ki bizim 3 yıl önce söylediğimiz tüm iddialar tek tek gerçekleşti" dedi.

Şahin, "3 yıl öncesinin gazete sayfalarına bakın, bize inanmayanlar, abarttığımızı düşünenler, hatta dalga geçenler oldu. Ama gel gör ki tüm gerçekler ortada. Bizim iddiamız Türkiye'deki ölçüm sisteminin yanlış olduğuydu. Bu yanlışlığı Rekabet Kurulu'ndan sonra savcılık mahkeme ve polis de kabul etti. Israrla Türkiye'deki TV ölçüm sistemini savunanlar ve bize karşı çıkanlar acaba bugün ne düşünüyorlar. Kamuoyundan özür dileyecekler mi?" ifadelerini kullandı.

CAN TANRIYAR'IN EVİ VE İŞYERİ ARANDI
"Reyting" operasyonu kapsamında evinde arama yapılan yapımcı Can Tanrıyar, AGB reyting izleme kuruluşunda bazı usulsüzlüklerin olduğunu yıllardır söylediğini belirterek, "Demek ki şu geçtiğimiz yıllarda kim neler kazanmış ama bence finale gelindi. Bence çok gözaltılar olacak" dedi.

AGB'de yaşanan usulsüzlükleri 3 yıldır dile getirdiğini söyleyen Tanrıyar, "Televizyonların reytinglerinde oynanıldığı yönünde iddialar var. Biz bu konuda özellikle TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile ortak çalışmalar yaptık. Yapan yaptığı ile kaldı derken bugün işler değişti. Ben bu konuda yıllarını vermiş kişilerden biriyim. Şu an emniyete bildiğim bütün belge ve dökümanları teslim ediyorum" dedi.

Polislerin bu konuyla ilgili bilgisi olan herkesin evinde arama yaptığını söyleyen Tanrıyar, "Bence uzun haftalar boyunca konuşacağımız bir olay. Sonunda savcılık kararını vermiş, demek ki teknik takip yaptılar. Ne varsa nerede yanlışlık varsa nasıl oynanmışsa bunu hep emniyete anlatacağım. Bu yılda 3 milyar dolarlık bir reklam pastası. Demek ki şu geçtiğimiz yıllarda kim neler kazanmış neler olmuş ama bence finale gelindi. Bence çok gözaltılar olacak. Başlamış bile zaten. Bu işin altından çok insanlar çıkacak bunların hepsini emniyete anlatacağım" diye konuştu.

ACUN ILICALI'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI
Bu arada bazı internet haber sitelerinde yer alan 'Polis Acun medyada' haberlerine Acun Ilıcalı'dan açıklama geldi. Acun Ilıcalı yaptığı açıklamada, "Reyting operasyonu kapsamında şirketimize baskın yapıldığı haberi tamamen asılsızdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" dedi.