Andıç emrini komuta katı verdi

Giriş Tarihi 18 Ekim 2011, 00:00 Güncelleme 18 Ekim 2011, 20:43
Andıç emrini komuta katı verdi

İÇİNDEKİLER

İnternet andıcı davasında tutuklu sanık, Adana 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz de savunmasını tamamladı. Genelkurmay bünyesinde faaliyet gösteren internet sitelerinin hükümet aleyhine yayın yaptığı şeklindeki iddiaları basından öğrendiğini belirten Eröz, sitelerin yayınının durdurulması ve yeniden yapılandırılması, yani andıç emrinin de komuta katından geldiğini söyledi. Eröz, "İrtica İle Mücadele Eylem Planı" belgesinin basında yer almasından sonra andıçta belirtilen internet siteleri çalışmalarının durdurulması konusunda Genelkurmay Başkanı 2. Başkanı Hasan Iğsız'dan sözlü emir aldığını, emri Bilgi Destek Dairesi Başkanı firari sanık Tümgeneral Mustafa Bakıcı'ya aktardığını ifade etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'internet andıcı' davasında tutuklu sanık Mehmet Eröz, 16 sayfalık yazılı savunmasını okuyarak hakkındaki iddialara cevap verdi. Korgeneral Eröz savunmasında "darbeye teşebbüs etmek" ve "ara yönetici olarak örgüt üyelerini yönlendirmekle suçlandığına dikkat çekerek "Ben yasa dışı hiçbir iş ve eylem yapmadım, emir ve talimat vermedim. Hiçbir zaman yasa dışı bir yapılanmanın içinde yer almadım." dedi. 20 Ağustos 2008 tarihinde Genelkurmay Harekat Başkanı olarak göreve başladığını anlatan Koreneral Eröz, "Ayrıca Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanı olarak Başbakan'ın askeri danışmanıydım. Belirli zamanlarda Başbakanlık makamına görevlerim çerçevesinde veya kendilerinin istediği konularda bilgi veriyordum. Ayrıca kendisini ziyaret eden yabancı askeri heyetler olduğunda yanında bulunuyordum." ifadesini kullandı.

Sanık Eröz, Harekat Başkanlığı görevine başladığında kendisine bağlı olan Bilgi Destek Daire Başkanlığı'na, İç Güvenlik Daire Başkanı Tuğgeneral. Mustafa Bakıcı'nın vekalet etmesinin emredildiğini anlattı. Bilgi Destek Dairesi'nin TSK'yı yıpratmayı amaçlayan girişimlere karşı internet siteleri işlettiğini ve bu sitelerin kendisinin göreve başlamasından 10 yıl önce kurulduğunu belirten Eröz, "Göreve başlarken bana hiç kimse internet sitelerine 'basında çıkan ve hükümet aleyhine olduğu iddia edilen yazıların konduğundan' bahsetmedi. Görevim sırasında da hiçbir zaman internet sitelerinde yayınlanmak üzere önüme yazı gelmedi. Ben hiçbir zaman hükümet aleyhine bir haberin internet sitelerine konması için ne teklif aldım, ne emir aldım ve ne de emir verdim. Böyle bir faaliyetin yapıldığından da haberim yoktu. Ancak göreve başlamamdan sonra bu içerikteki yayınlardan bilgim olsaydı kesinlikle engeller müsaade etmezdim." diye konuştu.

Dava konusu internet sitelerinin varlığını 4 Şubat 2009 tarihinde basında çıkan haberlerden öğrendiğini söyleyen Eröz, şunları ifade etti: "Komuta katı o anda olayların geldiği aşama ve bazı yasa değişiklikleri yapılmış olması nedeniyle mevcut internet sitelerinin yayınlarının durdurulması ve bunların mevcut yasa ve direktifler çerçevesinde incelenerek yeniden yapılandırılması (Andıç) emri verdi. Biz de Harekat Başkanlığı olarak konu üzerinde çalışmaya başladık. Genelkurmay'ın ilgili başkanlıkları ve adli müşavirliği ile koordineli olarak bir andıç hazırlayıp 2 Nisan 2009 tarihinde Komuta Katı'nın onayını aldık. Andıcı hazırlama görevini Harekat Başkanlığı olarak biz aldık. Burada bizim yaptığımız; andıcın, önce Harekat Başkanlığı tarafından hazırlanıp sonra diğer başkanlıkların koordine paraflarının alınması şeklinde olmuştur."

Andıçta tanıtım ve bilgilendirme maksatlı "Terör örgütleri, laiklik karşıtı eylemler, kurumu tanıtma, iç ve dış kamuoyunu bilgilendirme" şeklinde dört ayrı konuda internet sitesi kurulmasının öngörüldüğünü anlatan Eröz, dava konusu 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' 12 Haziran 2009 tarihinde yayınlandığında bu sitelerin içerikleri üzerinde çalışmakta olduklarını ifade etti. Eröz, İrtica İle Mücade Eylem Planı basında yer aldığında kendisinin dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Hırvatistan'da, Bilgi Destek Dairesi Başkanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın da Milli Savunma Bakanı ile beraber Pakistan'da olduğunu anlattı.

Tutuklu sanık Eröz, askeri savcılığın incelemesini tamamlamasının ardından MEBS Başkanlığı'na iade edilecek internet bağlantısı olan 26 adet bilgisayar için "Güvenli temizlik yapın" talimatı ile ilgili olarak da açıklamada bulundu. Eröz, "O an için teknik bilgi yetersizliğimizden veya dikkatsizliğimizden kaynaklanan gereksiz bir ifade olmuştur" açıklamasını yaptı. Verdiği emirdeki amacın bilgi silmek değil, bilgisayarları iade etmek olduğunu belirten Eröz, "İade edilecek bilgisayarların silinmesi, yönergenin getirdiği bir sonuçtur." dedi. Eröz, "Verdiğim emirde 'hemen hafta sonunda mesaiye gelip bilgisayarları silin ve evrakları imha edin' diye bir ifade yoktur. Hafta sonu mesaiye gelinip bu işlerin bitirilmesini isteyen Daire Başkanı'dır. Onun da, bu zamana kadar çoktan bitmesi gereken bazı işlerin bitirilememiş veya kendisi tarafından kontrol edilememiş olmasından kaynaklanmış olabileceğini değerlendiriyorum." şeklinde konuştu.

Sanık Eröz'ün savunmasını tamamlamasının ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmayı 20 Ekim 2011 tarihine ertelediklerini açıkladı. Duruşmada Eröz'ün çapraz sorgusunun yapılması bekleniyor.