YAŞ mağdurlarının eşlerine başörtüsü engeli

Giriş Tarihi 29 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 29 Eylül 2011, 18:02

İÇİNDEKİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nden, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla atılan askeri personel Anayasa'da yapılan değişikliğin ardından haklarına kavuşmaya başladı. Ancak YAŞ mağdurları bu sefer de askeri tesislerden faydalanılması için verilen kart engeli ile karşılaştı. Askerlik Şubesi'ne ailece başvurarak tanıtma kartı almak isteyen askeri personelin eşlerine başörtülü oldukları gerekçesiyle kart verilmedi. Aile fertlerinin tamamına verilen tanıtma kartları başörtülü eşler ile kız çocuklarına verilmedi.

TSK'da jandarma üstçavuş olarak görev yapan Abdullah Kaplan, 1999 yılında YAŞ kararıyla ordudan atıldı. 12 yıl sonra Anayasa'da yapılan değişiklikle hakları geri iade edilen Kaplan, kendisi ve aile fertleri için askeri tesislerden faydalanmak amacıyla kart başvurusunda bulundu. Kayseri Kocasinan Askerlik Şubesi'ne yaptığı başvuruda, kendisine kart verilirken eşine verilmedi. Kaplan, nedenini öğrenmek için sözlü olarak şubeye başvuruda bulundu. Şubedeki sorumlu kişiler, eşinin başörtülü olması gerekçesiyle kartın verilmediğini, başı açık yada başörtüsünün alttan bağlanmış olarak çekilen fotoğraf olması durumunda kartının verileceğini söyledi. Bu ifadeleri yazılı isteyen Kaplan, bir sonuç alamadı. Kart almaktan vazgeçen Kaplan, eşinin başörtülü olmasından dolayı ordudan atıldığını belirterek, kartı için de eşinin başörtüsünü açmayacağını söyledi. Abdullah Kaplan, bu haklarının gasp edilmemesini istedi.

Abdullah Kaplan'ın yaşadığı bu sorundan sonda Ahmet Balcı da tanıtım kartı ile ilgili taleplerini yazılı ve posta yoluyla yaptı. Ahmet Balcı, Hava Muhabere Kıdemli Üstçavuş rütbesindeyken 2000 yılında eşinin başörtülü olması nedeniyle ordudan atılmış. Ahmet Balcı, hakların iadesi çerçevesinde kartlarının verilmesini istedi. Ancak başörtülü olan eşi ve kızının kartları, 'Akıllı Kart Beyannamesi Doldurma Kılavuzu'nda belirtilen koşulların yerine getirilmemesi gerekçe gösterilerek verilmedi. Balcı'nın, Askerlik Şubesi Başkanı Personel Albay Selman Akdağ'dan imzalı aldığı yazıda, doldurdukları başvuru formundaki maddelerin gerekçe gösterildiğine dikkat çekti. Balcı, formun arkasındaki maddeler arasında, verilecek olan fotoğrafta baş kısımda şapka, kep ve benzeri aksesuarların olmayacağı ifadesinin yer aldığını belirtti.

Bu kartların kendilerine bir katkısı olmayacağını anlatan Balcı, ancak hakların iadesi noktasında ellerinden alınan bu kartların yeniden verilmesi için girişimleri olduğunu ifade etti. Halen yasakların devam ettiğini ve bu yasakların ortadan kalkmasını istediklerini anlattı.