MİT'ten sahte e-posta uyarısı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), kurumun adını kullanarak internet üzerinden e-postalar konusunda vatandaşları uyardı.

Giriş Tarihi 22 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 22 Eylül 2011, 12:47
MİT’ten sahte e-posta uyarısı

İÇİNDEKİLER

Değişik amaçlarla kullanılan 'mit.gov.tr' uzantılı sahte e-postaların kurumla bir ilgisinin bulunmadığı bildirildi.

MİT'in resmi web sitesinde, vatandaşlara hitaben yer alan uyarıda, ulusal güvenliğe gerekli hassasiyeti gösteren MİT'in, yoğun iş temposunda asılsız ihbar ve önerilerle gereksiz şekilde meşgul edilmediği, aldatmaya yönelik teşebbüslerde bulunulmadığı için teşekkür edildi.

Teşkilatın Bilgi Edinme Kanunu kapsamındaki başvurular için yapılan haberleşmeler dışında, hiçbir konuda muhataplarıyla internet ortamında yazışma yapılmadığı vurgulandığı açıklamada, "Bu itibarla teşkilatımızdan kaynaklanıyormuş izlenimi ile değişik amaçlarla kullanılan 'mit.gov.tr.' uzantılı sahte e-postaların kurumumuzla ilgisi yoktur." denildi.

Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'yla ilgili olarak, Başbakanlığa uyarı yazısı mahiyetinde görüş bildiren Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, casusluk faaliyetlerinin tespitine yönelik kararların müteaddit defalar alınabilmesi, ceza takibatı konusunda savcılara verilen doğrudan soruşturma yetkisinin kaldırılması, görüşme ve abone bilgilerinin mahkeme kararıyla toplu alınabilmesi hususlarını da içerecek şekilde kanun değişikliği yapılmasını istediği hatırlatıldı.

MİT, MERAKLILARIN İLGİ ODAĞI

MİT'in resmi internet sitesini, 2010 yılında 1 milyon 41 bin 379 kişi ziyaret etti. 15 bin 236 kişi e-posta gönderirken, 3 bin 675 kişiye kurum tarafından cevap verildi. 8 bin 263 kişi yardımcı olmak için MİT'i ararken, 6 bin 973 kişi de bilgi talep etti. Ağustos 2011 tarihinde ise 73 bin 975 kişi siteyi ziyaret ederken, bin 175 kişi e-posta gönderdi. 283 kişiye cevap verilirken, 562 kişi yardımcı olmak için MİT'i aradı, 613 kişi de bilgi istedi.

Öte yandan, 24 Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Kanunun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik hükümleri gereği, bilgi edinme talebinin işleme konulabilmesi amacıyla, gerçek ve tüzel kişilerin ilgili formu doldurmalarının zorunlu olduğunun ifade edildiği açıklamada, başvuru sahiplerinin, talep ettikleri bilgileri niçin istediklerini açıkça belirtmeleri gerektiği ifade edildi.

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 18. maddesi ve bu kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan 'Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulamasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik'in 29/b maddesinde (sivil ve askeri istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgelerin) bilgi edinme hakkı kapsamı dışında olduğunun hükme bağlandığının anlatıldığı açıklamada, merak edilen ancak web sitesinde yer verilmeyen konular hakkında bilgi talebinde bulunmadan önce 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve bu kanun uyarınca çıkarılan Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik incelendikten sonra başvuruda bulunulması istendi.