İzmir için deprem uyarısı

İzmir'de 21 istasyonda yer hareketliliği ölçümü yapıldığı, kentin yer altı haritasının büyük ölçüde çıkarıldığı bildirildi.

Giriş Tarihi 22 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 22 Eylül 2011, 17:12
İzmir için deprem uyarısı

İÇİNDEKİLER

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde düzenlenen İzmir Deprem Tehlikesi ve Önlemleri Çalıştayı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nda başladı.

DAUM Müdürü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, açılışta yaptığı konuşmada, çalıştayda İzmir metropolu ile Aliağa ve Menemen ilçelerindeki zeminin sismik davranışları ve güvenli yapı tasarımının konusunda hazırlanan projenin tartışılacağını söyledi.

Akçığ, İzmir'de son yıllarda Seferihisar bölgesi ve Gülbahçe fayında hareketliliğin arttığı uyarısı yaptı. Doğru atımlı bir fay olduğu için bu fayın mutlaka kırılmasını tamamlayacağını açıklayan Prof. Dr. Akçığ, yaptıkları çalışmalarla İzmir'in yeraltı özelliklerini avuçlarının içi gibi bildiklerini söyledi.

İzmir'in depreme en hazırlıklı illerin başında geldiğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1999 yılında hazırlanan Radius Projesi'nin çalışmalara önemli kaynak sağladığını belirten Prof.Dr. Akçığ, şunları söyledi:

''İzmir'in merkezi ile Aliağa ve Menemen ilçelerinde toplam 21 istasyonda yer hareketliliği ölçümü yapılıyor. İzmir fayı bilinen bir fay ama son yıllarda bu fay büyük bir deprem üretmedi. Gülbahçe fayında ise 2003 ve 2005 yıllarında ilk kırılmalar oldu. Çok hareketli, son dönemlerde en çok deprem üreten bir fay. Jeofizik çalışmalar kapsamında yer altının 1000-1500 metreye kadar resmini çektik. Artık İzmir'in altını avucumuzun içi gibi biliyoruz. Depremde zeminin nasıl davranacağını da böylece tahmin edebiliyoruz. Erken uyarı sistemi üzerinde önemli duruyoruz. Bu doğalgazın, elektriğin kesilmesini sağlayacak, otomatik kapıların devre dışı kalmasına yarayacak bir sistemdir.''

İzmir'de yer hareketliliğini ölçecek istasyon sayısının 75-100'e çıkarılması gerektiğini belirten Akçığ, ''Aktif fayların konumlarının kesin bir şekilde saptanması gereklidir. Yerleşime açılmış ve açılacak yeni alanlarda deprem sırasındaki zeminlerin davranışı çok iyi bir şekilde belirlenmelidir. Yeni imar ve kentsel dönüşüm planları, buraya değin açıklanan veri tabanları temel alınarak revize edilmeli veya yeniden hazırlanmalıdır'' dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Murat Nurlu, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023 Projesi'nin uygulanmaya başlandığını, hedeflerinin deprem zararlarını en aza indirmek olduğunu kaydetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ da İzmir'in depreme en hazırlıklı kentlerin başında geldiğini belirtti.