Devlet Susurluk'u biliyormuş

Faili meçhul cinayetler soruşturmasında Ömer Lütfi Topal dosyasını inceleyen Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, önemli bir belgeye ulaştı.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 18 Eylül 2011, 19:43
Devlet Susurluk’u biliyormuş

İÇİNDEKİLER

Zaman gazetesinde yer alan habere göre dosyada, Susurluk sürecinin ardından toplanan liderler zirvesinin tutanakları bulundu. 22 Aralık 1996 tarihli, 75 sayfalık tutanaklar, Susurluk'ta deşifre olan yapı hakkında dönemin iktidar ve muhalefet liderlerinin bilgi sahibi olduğunu gösterdi. Tutanakların delil olarak kullanılabileceği belirtilirken, savcının çevresine şu değerlendirmeyi yaptığı öğrenildi: "Susurluk'ta ortaya çıkan çete ve karıştıkları olaylarla ilgili dönemin cumhurbaşkanı, başbakanı ve muhalefet her şeyden haberdarmış."

Ayhan Çarkın'ın itiraflarıyla başlayan Susurluk dönemi faili meçhul cinayetlerine ilişkin soruşturmada, 'kumarhaneler kralı' olarak bilinen Ömer Lütfi Topal'ın öldürülmesiyle ilgili dosya da inceleniyor. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, Topal'la ilgili Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen dosya da Susurluk kazasının ardından gündeme gelen Susurluk Çetesi ve işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başkanlığında toplanan liderler zirvesinin tutanakları devam eden soruşturmaya delil olarak girdi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 22 Aralık 1996 tarihinde Meclis'te grubu bulunan parti liderlerini Çankaya Köşkü'ne davet ederek Susurluk kazasının ardından yaşananları masaya yatırmıştı. Zirveye, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ANAP lideri Mesut Yılmaz, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu katılmıştı.

Kumarhaneler kralı olarak bilinen Ömer Lütfi Topal, 1996 yılında, İstanbul'da evine giderken uzun namlulu silahlarla yapılan saldırıda hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili olarak Topal'ın eski iş ortakları Ali Fevzi Bir ve Sami Hoştan ile Özel Harekatçı polisler Ercan Ersoy, Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Mustafa Altunok ile sigortacı Serdar Özdağ ve Haluk Kırcı, Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı. Mahkeme, "mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı kanıt elde edilemediği" gerekçesiyle bu kişilerin beraatine karar vermişti.