Anavatansız

Türk siyasetinin kilometre taşlarından biri olan ANAP, dağıldı! Projesini Turgut Özal'ın seçtiği ANAP Genel Merkezi'nin binası, rezidans yapılmak üzere yıkıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2011 Güncelleme 13 Eylül 2011, 02:01
Anavatansız

İÇİNDEKİLER

Bir zamanlar bal yapan arıydı. Ancak Turgut Özal'ın liderlikten çekilmesiyle birlikte siyasi bereket dağıldı. Ve çok partili hayatın kilometre taşlarından olan Anavatan Partisi, kendine yer bulamadı. Projesi bizzat merhum Turgut Özal tarafından seçilen parti binası, balyozlarla karşı karşıya kaldı. ANAP ve DYP'nin birleşmesinden sonra Demokrat Parti tarafından kullanılan bina, iş merkezi ve rezidans yapılmak üzere yıkıldı. DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, projenin eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu tarafından başlatıldığını söyledi. Zeybek, tarihi binanın yıkılmasını şu gerekçelerle anlattı: "Mumcu zamanında partinin borçları, faiziyle birlikte 13.5 milyon liraya çıktı. İki partinin birleşmesinin ardından artan borç yükü nedeniyle bu projeyi hayata geçirdik. Bir inşaat firması ile söz konusu alana yapılacak 31 katlı iş merkezi ve rezidans için anlaşma sağladık. Bize düşen payın yüzde 12.5'i karşılığında söz konusu firmadan 16 milyon lira aldık. Bu parayla da iki partinin borçlarını ödedik." Öte yandan birçok siyasetçi, binanın yıkılmasına karşı çıktı ve bunun Turgut Özal'ın hatırasına saygısızlık olduğunu savundu.

'ÖZAL' A İHANET ETTİLER'
Anavatan Partisinin kurucu üyesi Vehbi Dinçerler, "Kurucu büyüğünün manevi ve fiziki varlığını gömerek hayatta kalmaya çalışanlar, ne kadar gafil olduklarını ilk seçimde göreceklerdir" dedi. Hasan Celal Güzel de yapılanı "vefasızlık'' olarak niteledi. Binanın açıldığı günü çok iyi hatırladığını dile getiren Güzel, Özal'ın davasına ihanet edildiğini kaydetti.

'MUMCU ISRAR ETTİ'
Binanın mimarı olan Doğan Tekeli ise ilginç açıklamalarda bulundu. Tekeli, şunları söyledi: "Turgut Özal'a 4 proje çizdim. O en pahalısını seçti. O zamanın parasıyla 50 milyon TL olan projeyi 15 milyon TL'ye indirdik. Bina 16 Ekim 1989'da açıldı. Erkan Mumcu ise parti genel başkanı olmasından sonra beni aradı. Partinin zor durumda olduğunu belirtti. Benden 'binanın mimari açıdan değeri olmadığına ilişkin' kağıt istedi. Israr edince ben de onay verdim."