Kuzey Irak'a hava saldırısı düzenlendi

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 18 Ağustos 2011, 02:23
Kuzey Irak’a hava saldırısı düzenlendi

İÇİNDEKİLER

Türk savaş uçakları Kandil ve Zap'taki PKK hedeflerini vuruyor. Hakkari Çukurca'da 10 şehit verilmesinin ardından Kandil'e hava operasoynu başlatıldı.Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet, 8. Ana Jet Üs Komutanlığından kalkan F-16 savaş uçakları Kandil ve Zap'taki PKK kamplarını bomba yağmuruna tuttu.

Yapılan yoğun keşif uçuşlarından sonra bu akşam saatlerinde savaş uçaklarının alanda alçak uçuş yaptı. Savaş uçaklarının akşam saat 21.00 sularında da Kandil bölgesinde bulunan noktaları bombaladığı bildirildi.

HAVA HAREKATINA 30'DAN FAZLA UÇAK KATILDI
Akşam saatlerinde Kandil ve Zap bölgelerine hareket eden jetler PKK hedefleri vurdu. Harekata 30 savaş uçağının katıldığı öğrenildi. Bu operasyon, TSK'nın 1 yıl aradan sonra Kandil'e yaptığı ilk hava harekatı oldu. Savaş uçakları son olarak Siirt'in Pervani ilçesi yakınlarındaki askeri üs bölgesine gerçekleştirilen saldırı sonrasında Kandil'e operasyon düzenlemişti.

Kandil ev Zap'taki hava harekatını devam ettiği ve uçaklardan sivillelere zarar gelmemesi için lazer güdümlü bombaların kulanıldığı kaydediliyor.

KARAYILAN'IN OLDUĞU YER DE VURULDU
Operasyonda Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan'ın ayrı ayrı bulunduğu belirtilen Kandil Dağı ve çevresindeki 4 ayrı kamp da hedef alındı. Burada teröristlerin barındığı ana karargahlar yoğun bombardıman altına alındı.

KANDİL TOP ATIŞINA DA TUTULUYOR
Türk savaş uçakları, Irak'ın kuzeyindeki Zap ve Kandil bölgelerini bombalarken, terör örgütünün sınır hattındaki kampları top ve obüslerle ateş altına alındı. Edinilen bilgilere göre, terör örgütü PKK'nın Balkayalar ile Hakurk'ta bulunan unsurları, Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Taburu'ndan top atışına tutuldu.

AĞIR BOMBARDIMAN SİLAHLARI KULLANILIYOR
Türk ordusu ilk kez, ABD'nin Pakistan'daki El Kaide kamplarını bombalamada kullandığı 'ağır bombardıman' malzemelerini kullanıyor.

Günlerdir Diyarbakır'daki askeri üsse bu malzemeler yığılıyordu.

PKK'YA EN AĞIR DARBE
Bombardımanın gece boyunca ve gündüz saatlerinde de süreceği iddia ediliyor. Bombardıman, sadece kamplara değil, gençlik örgütlemesinin yapıldığı yerleşim yerlerine de yapılıyor.

Haber kanallarına bağlanan emekli askerler ve uzmanlar, bu türden büyük bir operasyonun PKK'ya 3-4 yıla mal olacağını bu süre içinde toparlanmasının hayli zor olacağı görüşünde bulundular.

HERON'LAR DEVREDE
Bir süredir hem Türk heronlarının hem de ABD'ye ait insansız hava uçaklaırnın Kuzey Irak üzerinde yaptığı istihbarat çalışması sonucu belirlenen yerlerin vurulduğu kaydedildi.

Son bir ayda terör örgütü PKK'nın düzenlediği saldırı ve çatışmalarda toplam 42 asker ve polisin şehit edilmesi üzerine TSK harekata geçti. Sınır ötesi hava harekatının hazırlıklarına birkaç gün önceden başlandığı öğrenildi.

OPERASYONUN SİNYALLERİNİ VERMİŞTİ
Harekat, bölgede konuşlu İnsansız Hava Araçları Heron'lardan alınan görüntüler doğrultusunda yapıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde terörle mücadelede yeni bir döneme girildiğinin sinyallerini vermişti.

Erdoğan, son terör saldırıyla ilgili olarak, "Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Ramazana hürmeten sabrediyoruz. Barışa gölge düşürenler kan dökerek özgürlükten söz edenler kaymakamımızın askerlerimizi sağlık memurumuzun kaçıranlar, bunları kaçırmak suretiyle bizlerin teslim olacağını, eyvallah edeceğimizi zannediyorlarsa bunu beklemesinler. Ama açık söylüyorum. Ne derlerse desinler, ne söylerlerse söylesinler. Bunun faturası ağır olacaktır" demişti.


DEVLETİN ZİRVESİNDE TELEFON TRAFİĞİ
PKK kamplarının bulunduğu Kandil ve Zap'a düzenlenen hava harekatı öncesinde devletin zirvesinde telefon trafiği yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ı telefonla bilgilendirdi.

Genelkurmay Karargahında hava harekatının öncesinde başlayan hareketlilik tüm gün boyunca devam etti. Genelkurmay Karargahı Harekat Merkezi gelişmeleri an be an takip etti.