'Medyadaki şehit haberleri teröre hizmet ediyor'

Türkiye, Diyarbakır'daki terörist saldırısında hayatlarını kaybeden 13 Mehmetçiğin acısını yaşarken, şehit haberlerinin yazılı ve görsel medyada yer alış biçimi iletişimcilerin tepkisini çekti.

Giriş Tarihi 16 Temmuz 2011, 00:00 Güncelleme 16 Temmuz 2011, 17:15
’Medyadaki şehit haberleri teröre hizmet ediyor’

İÇİNDEKİLER

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fidan, medyanın daha sorumlu davranması gerektiğini belirterek, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yayıncılık anlayışı yok, yapılan haberler terörün ekmeğine yağ sürüyor." dedi.

Toplumda herkesin hassas olduğu bir konuda acı ve göz yaşlarının tüm detayına kadar verilmesinin istenmeyen olayları da beraberinde getireceği uyarısında bulunan Doç. Fidan, terörü kınayalım derken özellikle görsel medyada şehit yakınlarının yürekleri dağlayan feryatlarını, bayıldıklarını göstermenin terör örgütünün propagandasını yapmaktan öteye gitmeyeceğine dikkat çekti.

MEDYA SORUMLU YAYINCILIK YAPMALI

Doç. Dr. Mehmet Fidan, medyanın şehitlik gibi herkesin büyük hassasiyet gösterdiği konularda daha dikkatli davranması gerektiğini aktardı. Türk medyasının terör haberlerinde iyi sınav vermediğini söyleyen Fidan şöyle konuştu: "Türkiye'de medya şehit haberlerini sorumlu yayıncılık anlayışıyla vermekten çok uzak. Şehit haberlerinin veriliş biçimi yürekleri yanan milyonların acılarını daha da körüklüyor. Sabahtan akşama kadar sürekli ailelerin feryatlarını gösteren medya daha sorumlu davranmalı. Şehit yakınının fenalaşmasını, tabutuna sarılıp gözyaşı dökmesini, çocuğunu sürekli ekrana getirmek ne kazandırıyor? Bu medya etiği ve basın meslek ilkeleriyle ne kadar bağdaşıyor? Bunların sorgulanması lazım. Özellikle görsel medya farkında olmadan terörün ekmeğine yağ sürüyor. Zaten terör örgütünün istediği de bu. Yapılan haberlerle ülkede korku, panik oluşturuluyor. Terör örgütleri propagandalarını medya ile yapıyor. Daha sorumlu yayıncılık yapmak gerekiyor. Teröre hizmet etmemeli yapılan yayınlar."

"BATI'DA HİÇ BİR TERÖR SALDIRISI BU AÇIKLIKLA YAYINLANMAZ

Hiçbir gelişmiş ülkede terör, şiddet ve cinayet haberlerinin bu açıklıkta medyada yer bulmadığını ifade eden Doç. Dr. Fidan, Türk medyasının terör gibi hassas konularda başarılı bir sınav vermediği eleştirisinde bulundu. Fidan, "Örnek aldığımız gelişmiş ülkelerde basın özgürlüğü, kamu düzenini koruma düşüncesi ve ulusal çıkar kavramları gözetilerek oluşturulur. Genelde bu tür şiddet haberlerinin özgürce yayınlanması etik karşılanmaz. Avrupa'da bu tür görüntüler bu kadar açık bir şekilde yazılı ve görsel medya'da yer bulmaz. ABD'de vurulan ikiz kuleler, Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinde metro istasyonlarına düzenlenen terör saldırıları sonrası kan, göz yaşı medyada yer almadı. Türk medyası artık hele hele törer gibi hassas konularda kendini sorgulamalı." diye konuştu.