Neye niyetlendi, ne çıktı!

Otel yapmaya niyetlenen iş adamının arsasından tarihi eser çıkınca, inşaat durdu...

Giriş Tarihi 12 Mayıs 2011, 00:00 Güncelleme 12 Mayıs 2011, 17:31
Neye niyetlendi, ne çıktı!

İÇİNDEKİLER

Türk arkeologlarından oluşan heyet, Fransız işgalinden sonra Antakya'da yapılan, genç antik dünyanın dört önemli şehirlerinden biri olarak kabul edilen Antiocheia'ya ait kalıntıları gün yüzüne çıkardı.

Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da, üçüncü derece sit alanı içerisinde işadamı Nemci Asfuroğlu'na ait parselde yapılması planlanan otel inşaatı için inşaat ruhsat talebi doğrultusunda bölgede yapılan sondaj çalışmaları sırasında tarihi eserler ortaya çıkmıştı. Tarihi eserler Kültür ve Turizm Bakanlığını, Antakya Arkeoloji Müzesini ve Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Kortuma Kurulunu harekete geçirdi.

Hatay Kültür Müdürü Aysun Çelenk Çakar, Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Nalan Yastı ve Arkeolog Demet Kara, ortak olarak yaptıkları basın toplantısında otel inşaatı için yapılan kazıda gün yüzüne çıkan eserler ve eserlerin korunması için bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Nalan Yastı, yaklaşık 12 bin metrekarelik alana yayılan kazı alanında antik kentten günümüze kalanların kapsamlı bir şekilde araştırıldığını söyledi. Yastı, kazı çalışması sonunda günümüz Antakya'sının kent kimliği açısından kentin tarihi kaynaklarda sözü edilen Genç Antik Dönem ve sonrası kalıntıların ortaya çıktığını belirtti. Yapılacak olan müzenin halka açık olarak tutulacağını da aktaran Müze Müdürü Yastı, İşadamı Nemci Asfuroğlu'na teşekkür ederek, "işadamlarımızın kültür varlıklarını koruma ve gelecek nesillere aktarılmasında devlet ile özel müteşebbis arasında yapılan en önemli projelerden biride Müze-Otel konsepti olacaktır" dedi.