Kar nerelerde etkili oldu?

Kar yağışı ve tipi nedeniyle birçok köy yolu ulaşıma kapandı.

Giriş Tarihi 07 Mart 2011, 00:00 Güncelleme 07 Mart 2011, 17:14
Kar nerelerde etkili oldu?

İÇİNDEKİLER

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Samsun, Amasya ve Ordu'da 174, Bitlis'te 57, Ağrı'da 44 köyü yolu ulaşıma kapandı. Çanakkale'nin Lapseki ilçesinin yüksek kesimlerinde etkili olan aşırı soğuk hava ve don olayı nedeniyle orman alanındaki pek çok ağaç zarar gördü.

Alınan bilgiye göre, dün geceden bu yana aralıklarla devam eden kar nedeniyle Kırklareli'nin Demirköy- İğneada ve Demirköy-Pınahisar ilçeleri arasında ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Jandarma ve polis ekipleri, sürücüleri araçlarına zincir takmaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Kar kalınlıkları ise Kırklareli merkeze bağlı Dereköy köyünde ve Demirköy ilçesinde 5 , Mahyatepe'de ise 10 santimetreye ulaştı.

Karayolları 15. Şube Şefliği ekipleri, karın etkili olduğu Demirköy ilçesi ile Bulgaristan'a ulaşımın sağlandığı Dereköy Sınır Kapısı'ndaki yollarda kar küreme ve tuzlama çalışmalarına devam ediyor.

-SAMSUN, ORDU VE AMASYA-

Bu arada Samsun, Ordu ve Amasya'da kar nedeniyle toplam 174 köy yolunun ulaşıma kapandı.

Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde etkisini gösteren kar yağışı günlük hayatı olumsuz etkiliyor.

Kar yağışı nedeniyle Amasya'da 23, Samsun'da 60, Ordu'da 91 köy ile ulaşım sağlanamıyor

Kapanan köy yollarının hasta ve cenazesi olan köylere öncelik verilerek açılmaya çalışıldığı belirtilirken, vatandaşlar, elektrik ve telefon kesintileri gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları yönünde uyarıldı.

-AĞRI-

Ağrı'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 44 köy yolu ulaşıma kapandı.

Ağrı ve ilçelerinde dün akşam saatlerinde başlayan yağış nedeniyle kar kalınlığı kent merkezinde 15, yüksek kesimlerde ise 40 santimetreye ulaştı.

Ağrı İl Özel İdaresi yetkilileri, merkeze bağlı 9, Doğubayazıt'ta 9, Diyadin'de 10, Eleşkirt'te 11, Taşlıçay'da 2, Tutak'ta ise 3 olmak üzere toplam 44 köy yolunun ulaşıma kapandığını bildirdiler.

-BİTLİS-

Bitlis'te etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 57 köy yolu ulaşıma kapandı.

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, kentte etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle, 57 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.

Bitlis Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise kent merkezinde 50 santimetreyi bulan kar kalınlığının, yüksek kesimlerde 70 santimetreye ulaştığını bildirdi.

Karayolları 118. Bitlis Şube Şefliği ve Bitlis Belediyesi ekipleri, karla mücadele çalışmalarını aralıksız yürütüyor.

-ORMANDAKİ AĞAÇLAR ZARAR GÖRDÜ-

Öte yandan Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, özellikle yüksek kesimlerde etkili olan aşırı soğuk hava ve don olayı orman alanındaki pek çok ağacın zarar görmesine neden oldu.

Yaklaşık bir hafta önce görülen kar yağışının ardından etkili olan soğuk hava, yüksek kesimlerde bulunan Dumanlı, Çamyurt, Kızıldam, Beyçayır ve Kocabaşlar köylerinin bulunduğu ormanlık bölgede don olaylarının yaşanmasına yol açtı.

Ormanda ağaçların üzerinde biriken karlar, don olayı nedeniyle buzdan bir kütleye dönüşürken, pek çok ağaç dalı biriken buz parçalarının ağırlığına dayanamayarak kırıldı.

Dumanlı köyü muhtarı Adem Turgut, ormanda kesilecek ağaç bulmada zorlandıklarını ifade ederek, ''Bu bir felakettir. Yöremizdeki ormanlarımız, Kaz Dağları'nın ardından en büyük dağ sırasında bulunuyor. Geçimimizi buradan sağlıyoruz'' dedi.

Lapseki Orman İşletme Şefi Ertunç Can Polat ise, Dumanlı köyü yakınlarındaki ormanlık sahanın aşırı buzlanma ve don olayı nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.

Özellikle çam ağaçlarının tepelerinden kırıldığına işaret eden Polat, ''Kırılma bu şekilde olunca ağaçların yeniden büyüme durumu adeta imkansız hale geliyor. Hava şartlarının düzelmesinin ardından, bölgelere gidip zarar tespit çalışmalarına başlayacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız'' diye konuştu.

YOZGAT'TA KAR ETKİSİNİ ARTTIRIYOR

Yozgat'ta iki gündür etkili olan sağanak yağışın ardından kar yağmaya başladı.

Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk ve yağışla hava, Yozgat'ta da etkili oldu. Yozgat'ta sabah erken saatlerde başlayan kar yağışı şehri beyaza bürüdü. Gece yağan sağanak yağış dolayısıyla cadde ve sokarlarda oluşan su birikintileri dolayısıyla vatandaşlar yürümekte zorluk çekti. Sabah beyaza uyanan vatandaşlar, iş yerlerinin ve araçların üzerinde biriken karları temizledi.

KARS VE İLÇELERİNDE ETKİLİ OLAN YOĞUN KAR YAĞIŞI VATANDAŞI ZOR DURUMDA BIRAKTI

Doğu Anadolu Bölgesi'nde mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklığı hayatı olumsuz etkiliyor. Kars, Selim ve Sarıkmış ilçelerinde etkili olan kar yağışı vatandaşları zor durumda bıraktı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bölgede gecenin en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 15 dereceyle Kars'ta yaşandı. Kar kalınlığının Kars'ta 45 Selim ve Sarıkamış ilçelerinde 1 metre 15 santimetreye ulaştığı belirtildi.

Bölgenin Perşembe gününden itibaren yeni bir yağışlı hava kütlesi altına gireceği, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiği kaydedildi. Selim ilçesine bağlı köylerden gelen vatandaşlar ise hayvanlarının yiyeceklerinin kalmadıklarından yakındı.

Sarıgün köyünden ilçeye gelen Adil Arslan, "Biz baharı beklerken kar kapıyı kapattı. Bundan sonra halimiz ne olacak saman para. Hayvanların yiyeceği yok. Vallaha çok perişan duruma düşeceğiz. Vatandaşlar hep perişan durumda saman yok, ot yok, yem yok durumumuz iyi değil" dedi.

MUŞ-KULP KARAYOLUNDA MAHSUR KALAN 10 ARAÇ 4 SAATLİK MÜCADELENİN ARDINDAN KURTARILDI

Muş-Kulp karayolunda kar yağışı ve tipiden dolayı mahsur kalan araçlar 4 saatlik çalışmanın ardından kurtarıldı. Bugün etkili olmaya başlayan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Kar yağışı nedeniyle Muş-Kulp karayolunda trafik güçlükle sağlanılıyor.

Muş-Kulp karayolunun 40. kilometresindeki Kozma Dağı mevkiinde kar yağışı ve tipi ned oldu. Çok mutlu oldum" dedi. Ağlamaktan konuşmakta zoreniyle yol ulaşıma kapandı. Karayolları 113. Muş Şefliği ekipleri tarafından geceden beri başlatılan yol açma çalışmaları aralıksız devam ediyor. Karayollarına ait araçların büyük bölümü Muş-Kulp karayoluna yönlendirilirken, bazı araçlar ise Muş-Bingöl ve Muş-Erzurum karayolunda görevlendirildi.

Yolda 10 aracın mahsur kaldığı ihbarını alan Karayolları 113. Muş Şube Şefliği ekipleri, Diyarbakır 9. Bölge Müdürlüğü'ne ait bölgeye de girdi. Yaklaşık 10 kilometre sınırı geçen ekipler, mahsur kalan 10 aracı 4 saatlik çalışmanın ardından kurtardı. Bu arada Muş'tan Diyarbakır'a gitmeye çalışan araçlar ise, iş makinelerini takip ederek yoluna devam etti.

Bir saattir yolda olduğunu söyleyen Hikmet Taşyürek isimli vatandaş, yolun ulaşıma kapalı olmasından dolayı iş makinesini takip ettiklerini söyledi. Araçların mahsur kaldığını ihbar eden Özlem Aydın isimli vatandaş ise, ilk olarak jandarma ekiplerine ulaştıklarını ve daha sonra karayolları ekiplerini aradıklarını ifade ederek; "Diyarbakır'dan Muş'a gidiyoruz. 2,5 saattir burada mahsur kaldık. Jandarma ekiplerine ulaştık ve onlardan aldığımız telefonla karayollarını aradık. Uzun uğraşlar sonunda ekiplere ulaşabildik" dedi. Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan bir yakınlarını ziyarete giden Mehmet Gülmez de; "3,5 saattir yoldayız ve yol kapalı olduğu için ilerleyemiyoruz. Cep telefonlarımız da çekmiyor. Cezaevinde bir yakınımızı ziyarete gidiyoruz. Umarım cezaevinde görüş bitmeden ulaşırız" diye konuştu. Kar kalınlığının fazla olması nedeniyle iş makineleri de ilerlemekte güçlük çekti. Yol açmaya çalışan bir iş makinesi, zincir takıldıktan sonra çalışmaya devam etti. Ekiplerin gece saatlerinden itibaren yol açma çalışması yaptıklarını dile getiren Karayolları 113. Şube Şefi Sulhattin Ömeroğlu; "Özellikle Şenyayla mevkiinde Diyarbakır ilinden gelen 10 civarında araç mahsur kalmıştı. Biz onları uzun uğraşlar sonucunda kurtardık ve şu anda yol genişletme çalışması yapıyoruz. Yoğun fırtınaya rağmen çalışmamız devam ediyor" şeklinde konuştu.

28 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Öte yandan yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde 28 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyhmus Yentür; "Yoğun kar yağışı nedeniyle 28 köy yolumuzun kapalı olduğu yönünde bilgi aldık. Araçlarımızın tamamı yol açma çalışmalarına hazır halde bekletiliyor. Bazı bölgelerde yol açma çalışmalarına başladık. Duruma göre ekipleri yönlendiriyoruz" dedi.

SİVAS'TA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR, 13 İLÇE YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Sivas'ta etkisini artıran kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, 13 ilçe yolunun ulaşıma kapandığı öğrenildi.

Sivas İl Afet Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Sivas'ta dün akşam saatlerinde başlay oldu. Çok mutlu oldum" dedi. Ağlamaktan konuşmakta zoran kar yağışı 13 ilçenin ulaşımını kapattı. Sabah saatlerinde şehir merkezinde de yağmaya başlayan kar hayatı olumsuz etkiledi. Sivas Belediyesi'ne bağlı ekipler kar temizleme çalışmalarına başladı. Mursal il yolu ayrımı, Divriği- Arapgir devlet yolu, Zara yol ayrımı, Divriği devlet yolu, Ulaş-Kangal ayrımı, Deliktaş il yolu, Kangal-Divriği ayrımı, Mursal il yolu, Suşehri-Refahiye ayrımı, İmranlı il yolu ve Altınyayla-Kangal il yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Trafik ekipleri, olası bir kazaya sebebiyet vermemek için otobüs ve araçları dinlenme tesislerinde bekletti.

Ayrıca 97 köyde telefon bağlantılarının kesildiği, 30 köyde ise elektrik ulaşımının sağlanamadığı bildirildi.

TOKAT'TA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR

Tokat'ta kar yağışı yüksek kesimlerde etkili oluyor.

Yurdu etkisi altına alan yağışlı hava Tokat'ta yerini kar yağışına bıraktı. Kent merkezinde hafif şekilde devam eden kar yağışı, yüksek kesimlerde etkili oluyor. Tokat-Sivas Karayolu Çamlıbel Geçidinde ağır tonajlı araçlar güçlükle ilerliyor. Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Karayolları ekiplerinin kar yağışı olan bölgelerde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi. Şuan için kapalı köy yolu bulunmadığını ifade eden Vali Yılmaz, sabah saatlerinde etkili olan kar yağışının etkisini yavaş yavaş kaybettiğini sözlerine ekledi.