KOSGEB ile YÖK arasında işbirliği

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerin artık ekonomilerin ve ülkelerin kalkınması için en önemli itici güç olduğunu belirtti.

Giriş Tarihi 22 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 22 Şubat 2011, 13:44
KOSGEB ile YÖK arasında işbirliği

İÇİNDEKİLER

YÖK ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında işbirliği protokolü imzalandı. YÖK'te Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı protokol imza töreni düzenlendi.

Törende konuşan YÖK Başkanı Özcan, bu protokolün hem YÖK hem de KOSGEB için son derece önemli olduğunu söyledi. Tüm üniversiteleri içine alan bir proje hazırlandığını ifade eden Özcan, protokolün üniversitelerde birçok olumlu sonuçlar doğuracağını ve üniversitelere yol açacağını belirtti.

Bugünkü dünyada üniversitelerin hem vizyonlarının hem de misyonlarının değiştiğini vurgulayan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Çünkü son zamanlarda dünyadaki bütün üniversiteler gibi bizim üniversitelerimiz de belli etkilerin altında faaliyet göstermektedir. Bunların en önemlilerinden biri dünyada yükseköğretime olan talebin artmasıdır. Dünyanın bütün ülkelerinde üniversitelere korkunç bir talep söz konusudur ve üniversiteler bu talebi karşılamak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Bizim üniversitelerimiz de bugünlerde böyle bir gayret içindeler.

Bizi etkileyen ikinci büyük eğilim ise küreselleşmeyle birlikte dünyada rekabetin korkunç derecede artmasıdır. Onun için Türk üniversiteleri dünyanın bütün üniversiteleri ile rekabet içindedir. Bu rekabet ortamında tutunmamız gerekmektedir. Biz bunun gayreti içindeyiz. Bir diğeri ise üniversiteler artık ekonomilerin ve ülkelerin kalkınması için en önemli itici güçtür. Üniversite olmadan, üniversitelerde yapılan çalışmalar olmadan ülkelerin kalkınması mümkün olmayacaktır. Bilgi temelli ekonomi dedikleri budur. Dünyanın iyi ekonomilerine baktığınızda çok iyi bilgi sistemleri, üniversiteleri olduğunu herkes görür. Onun için bugün burada imzalanacak olan protokolün bu açıdan çok büyük bir önemi vardır. Biz ekonomimizi biraz daha bilgi temelli yapabilmek, endüstrimizi üniversitelerimize yaklaştırmak, ikisinin arasındaki bağı biraz daha organik hale getirmek için gayret içindeyiz.''

Özcan, imzalanacak protokolle özellikle üniversitelerde girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasının gençlerin girişimciliğe özendirilmesinin, üniversiteler ve küçük ve orta ölçekli işletmelerde Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin geliştirilmesinin, üniversiteler ile iş dünyası arasında işbirliğinin sağlanmasının amaçlandığını anlattı.

Özcan, bu işbirliğinin tüm taraflar için çok faydalı olacağına inandığını dile getirdi.