Maliye Bakanı Şimşek Çin'i şikayet etti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bilinçli olarak döviz kurunu düşük tuttuğunu, bunun da Türkiye gibi ülkelere karşı "haksız bir avantaj" sağladığını belirtti.

Giriş Tarihi 30 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 30 Ocak 2011, 12:59
Maliye Bakanı Şimşek Çin’i şikayet etti

İÇİNDEKİLER

Mehmet Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için gittiği Davos'ta yaptığı mülakat, Wall Street Journal tarafından yayımlandı. Çin ve ABD'nin para birimlerinin değerinin düşük olmasının yükselen piyasalar için sorun yarattığına işaret eden Şimşek, "Çin'in kurunu bilinçli olarak düşürdüğünü, bunun da, kendisine, " aynı ürünlerde aynı piyasalar için rekabet eden' Türkiye gibi ülkelere karşı "haksız bir avantaj' sağladığını ifade ederken Çin'in 3 trilyon dolara yakın döviz reserv biriktirdiğine dikkat çekti.

ABD'nin para birimini manipüle etmeye çalıştığını sanmadığını ancak dolardaki artışın etkilerinin Türkiye için de çok olumsuz olduğunu belirten Şimşek, Avrupa Merkez Bankası'nın gevşek politikasını ise, Avrupa'nın bazı ülkelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle anlayışla karşıladığını ortaya koydu.

MERKEZ BANKASI POLİTİKALARINA DESTEK
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin petrol faturasının bu yılda muhtemelen GSYH'nın yüzde 5'ine yakın olacağına dikkat çektiği mülakat sırasında Merkez Bankası'nın, faiz oranları indirip zorunlu karşılıklarını artırma politikasına destek verdi.

"Politika konvansyonel değil ancak desteğimize sahip" diyen Şimşek "Son istediğimiz şey bir başka ani yükseliş ve düşüş, Geçmişle bir kopma istiyoruz" sözlerine ekledi.

ORTADOĞU'DAKİ DAHA GENİŞ BİR DALGANIN ETKİLERİ
Maliye Bakanı, Ortadoğu gelişmeleri ile ilgili olarak da Türkiye'nin, ihracatının yüzde 20'sini yaptığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da daha geniş bir istikrarsızlık dalgasının, Türkiye için bazı olumsuz etkilerinin olabileceğini kabul etti.

Tunus ve Mısır'da tecrübeler ile Türkiye arasında herhangi bir parallelik yapmanın yanlış olacağını söyleyen Şimşek, AKP'nin, 2002 yılından beri birkaç seçim kazandığı için daha fazla demokratik meşruiyeti olduğunu, yoksulluğun ortadan kaldırılmasında da çok daha büyük bir ilerleme sağladığını söyledi.

Şimşek, Türkiye'de halen hiç kimsenin günde 2.30 doların altındaki bir gelirle yaşamadığını anlattığı mülakatta başka bir soru üzerine Türkiye'nin Ortadoğu bölgesinde demokrasinin yayılmasını olumlu karşıladığını vurgularken "İstikrarlı, müreffeh, demokratik" komşuları istediklerinin altını çizdi.