Çatışmalar Sina Yarımadasına sıçradı

Sokak protestolarının durmadığı Mısır'da çatışmalar Sina Yarımadası'na da sıçradı.

Giriş Tarihi 29 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 29 Ocak 2011, 15:52
Çatışmalar Sina Yarımadasına sıçradı

İÇİNDEKİLER

Gazze Şeridi'nin Mısır tarafında Mısır asker ve polisleri ile bölgede yaşayan Bedeviler arasında çıkan çatışmalarda enaz 12 kişinin hayatını kaybettiği, 25 kişinin yaralandığı bildirildi. Ölenlerden çoğunun Mısır polisi olduğu belirtiliyor.

Filistinli kaynakların verdiği bilgiye göre, Gazze Şeridi'nin Mısır tarafındaki Refah kasabasında, iki gün önce bir grup Bedevinin polislerin karargahına saldırısı sırasında çıkan çatışmada, bir Bedevi hayatını kaybetmişti. Sina'daki Bedevilerin bu sabahtan itibaren Mısır'ın El Ariş, Refah ve Şeyh Zweyd gibi kent ve kasabalarında bankalara, hükümet binalarına ve polis karakollarına saldırdıkları, yağmaladıkları da iddia edildi.

Aynı kaynaklara göre, Mısır polisi ve askerleri ile Bedeviler arasında yaşanan çatışmalarda Bedeviler askerlere RPG'ler ve başka ağır silahlarla saldırdı. Mısır hükümetinin El Ariş'e ek güvenlik kuvvetleri sevkedilmesi emrini verdiği, çok sayıda zırhlı aracın ve askerlerin El Ariş'e doğru yola çıktığı da ifade ediliyor.

Refah'taki Gazzeliler de sınırın öte yakasında çok sayıda patlama ve silah sesi duyduklarını belirttiler.
Kuzey Sina olarak adlandırılan bölgedeki nüfusun çoğunluğunun Bedevilerden oluştuğu ve ailelerin çoğunun da silahlı olduğu ifade edildi.

Bir grup Bedevinin dün gece Gazze ile Mısır arasındaki sınırı açmaya çalıştıkları, ancak Gazze Şeridi'ndeki Hamas güvenlik güçlerinin buna engel oldukları belirtiliyor.

Bu sabahki çatışmaların ardından, Hamas polislerinin Mısır sınırı bölgesinde yoğun güvenlik önlemleri aldıkları kaydedildi.

TÜRKLER NE DURUMDA?
Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Türklerden bazılarının otellerde mahsur kalırken, bazıları da otellerinden ayrılarak Türkiye'ye dönmek için Selahaddin Türk Koleji'nde toplandı. Ramses Hilton Oteli'nde kalan 25 Türk dün otel önünde ve çevresindeki çatışmalardan dolayı otele gidemedikleri için Türk okuluna sığınmak zorunda kaldı.

Kahire'de başka otellerde bulunan Türklerin de bugün Türk okuluna doğru hareket ettikleri öğrenildi.
Mahsur kalan Türklerden Hacı Yılmaz "Dün çok zor durumda kaldık. Otelimize gidemedik, hemen Türk okuluna sığındık. Orada eşlerimizi çocuklarımızı bıraktıktan sonra bugün Otellerden eşyalarımızı aldık. Tatil için gelmiştik ama bugün akşam Türkiye'ye dönüyoruz" dedi.

Mahsur kalan Türklerden Mustafa Özden de AA muhabirini telefonla arayarak Sofitel Oteli'nde kaldığını, dün Türk Büyükelçiliği'ne ulaşamadığını, Mısırlıların yardımıyla Türk okuluna veya elçiliğe gitmeye çalıştığını fakat bulunduğu bölgedeki çatışmalar nedeniyle gidemediğini ve otelde mahsur kaldığını söyledi.

Özden "Biletim yok fakat İstanbul'dan bilet aldırmaya çalışarak akşamki uçağa yetişebilirsem gideceğim" dedi.

Bu arada Türk Hava Yolları (THY) tarifeli seferlerle Mısır'da mahsur kalan Türkleri tahliye etmeye çalışıyor.

THY'nin ek sefer değil, çok yolcu kapasiteli uçak seferleri koyduğu belirtildi.

Havaalanında internet hizmeti olmadığı için bilet kesilemiyor. Buradan Türkiye'ye gitmek isteyen bileti olmayan Türklerin Türkiye'den bilet alması gerekiyor.

MISIRDAN KAÇANLAR TÜRKİYE'DE
Mısır'da çıkan olayların ardından, Mısır Havayollarına ait uçakla yaklaşık 100 yolcu İstanbul'a geldi.
Mısır'ın başkenti Kahire ve bazı kentlerinde çıkan olaylar nedeniyle dönmek zorunda kalan, aralarında Mısırlı, Türk ve başka ülke vatandaşlarının da bulunduğu yaklaşık 100 kişiyi taşıyan Mısır Havayollarına ait uçak, bir saat gecikmeli olarak 12.30'da Atatürk Havalimanına geldi.

Uçaktaki yolculardan Mısırlı Ezzel-din Maghraby, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, eşi ve iki çocuğuyla birlikte her yıl Türkiye'ye tatil amacıyla geldiklerini belirterek, Mısır'da yaşanan olayların bir an önce bitmesini umduklarını söyledi.

Maghraby, bir haftalık tatillerinin bitmesinin ardından ülkelerine geri döneceklerini kaydetti.
Magraby'nin eşi Hemat Reyad Elshehahy ise Mısır'da yaşanan olayları anlatmak için, bir Mısır gazetesini çantasından çıkararak çatışmalarla ilgili yer alan haberleri basın mensuplarına gösterdi.

Adının Sultan olduğunu söyleyen Suudi Arabistan uyruklu yolcu da Mısır'a tatil için gittiğini belirterek, Havalimanına gelirken yaşanan olaylar nedeniyle bazı bina ve araçların yandığını gördüklerini söyledi.