Ahmedinejad'dan İstanbul açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile Almanya'nın oluşturduğu ''5 artı 1'' ülkelerinin, adalet ve saygıya bağlı olmaları halinde gelecekteki müzakerelerden sonuç alınabileceğini söyledi.

Giriş Tarihi 23 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 23 Ocak 2011, 14:03
Ahmedinejad’dan İstanbul açıklaması

İÇİNDEKİLER

Ahmedinejad, yurt gezileri kapsamında gittiği Gilan eyaletinde halka hitaben yaptığı konuşmada, ülkesinin nükleer enerji faaliyetleri ve '5 artı 1' ülkeleriyle yapılan müzakerelere değindi.

Karşı tarafın müzakere taleplerine olumlu cevap verdiklerini ve işbirliğinden yana olduklarını belirten İran Cumhurbaşkanı, ''Müzakerelerin adalet, saygı, İran ve diğer halkların haklarının resmen tanınması üzerine bina edilmesi gerektiğini ilan ettik. Biz işbirliği ve müzakereyi olumlu karşılıyoruz'' ifadelerini kullandı.

BİRKAÇ GÖRÜŞMEYLE SONUÇ ALINAMAZ
''5 artı 1'' ülkelerinin tutumlarından dolayı birkaç müzakerede sonuç alınmasının beklenemeyeceğini kaydeden Ahmedinejad, ''Karşı taraf adalet, saygı ve hukuka bağlılık konusunda ciddi ve kararlı olursa gelecekteki müzakerelerden iyi sonuç alınabileceğini ümit ediyoruz'' diye konuştu.

Ahmedinejad, ülkesinin nükleer enerji programına karşı olanlara hitaben, şunları söyledi: ''Biliniz ki, geçmişteki tavrınızı sürdürürseniz, bugünkünden farklı bir netice elde edemeyeceksiniz.''
İran halkının, ''tüm baskı ve komploları etkisiz kılarak nükleer teknoloji elde ettiğini'' ifade eden Ahmedinejad, ''düşmanlıkların, ancak ve ancak düşmanlara zarar vereceğini'' belirtti.

Mahmud Ahmedinejad, ''Bugün nükleer teknolojiye sahibiz. Sizler değil sizler gibi yüz tane dahi olsa, İran halkını gittiği yoldan iğne başı büyüklüğünde bile geri döndüremeyecek'' dedi.

İNSANLIK SEVİYESİNDEN YOKSUNLAR
Sorunun çözülmesini istemeyenler olduğunu ifade eden Ahmedinejad, şunları kaydetti: ''Biliyoruz ki, kültürsüz siyonistler, bazı zorba devletler ile Avrupa ve Amerika'daki kimi güç odakları sorunun iyice halledilmesinden yana değiller. Onlar küçük, dar görüşlü ve insanlık sevgisinden yoksunlar, günümüz dünyasında yerleri yok ve gelecekte de hiçbir fırsatın sahibi olamayacaklar.''

''5 artı 1'' ülkelerinin yetkililerine hitap ettiğini belirten İran Cumhurbaşkanı, ''Müzakerelerden sonuç alınmasını istiyorsanız kendinizi dar görüşlü ve kültürsüz insanların baskılarından kurtarın ki, uzlaşma için uygun şartlar oluşsun'' dedi.

''Dünya bilsin ki, halkımız, zorba güçler karşısında direnecek ve onları yerlerine oturtacak'' diye konuşan Mahmud Ahmedinejad, mantık, adalet ve saygıdan yana olduklarını kaydetti.