Erdoğan'a ulaşmanın en kolay yolu

Uygulamasına başlamasına rağmen çok sayıda vatandaşın bilgi sahibi olmadığı e-devlet uygulaması, sanal ortamda devlet hizmetlerini vatandaşın ayağına getiriyor.

Giriş Tarihi 19 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 19 Ocak 2011, 17:46
Erdoğan’a ulaşmanın en kolay yolu

İÇİNDEKİLER

PTT merkezlerinde 1 TL karşılığında alınabilen e-devlet şifresi, devletin bütün kurumlarını bir tıkla bilgisayarınıza taşıyor.

Yönetenlerle yönetilenler arasındaki her türlü ödev ve yükümlül üklerin karşılıklı olarak 'dijital ortamda' sürekli ve güvenli bir biçimde yürütülmesi hedefiyle başlatılan uygulama, vatandaşların merak ettiği her soruya cevap bulmaları nı sağlıyor. İstek ve şikayetlere net ve kesin cevabın verildiği e-devlet sistemi, çağdaş toplumlarda devlet ve fert ilişkilerini daha da güçlendiriyor. Devletin vatandaşa karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşların devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı çözmelerini sağlayacak elektronik iletişim ortamı, iliş kilerin kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesini sağlıyor. Uygulama, geleneksel devlet modeline göre daha ileri ve güçlü bir BT altyapısına dayanırken, vatandaşın, "Devlete ulaşamıyoruz" derdine ise kesin çözüm buluyor.

E-DEVLET BÜROKRASİ ÇİLESİNİ BİTİRİYOR


E-devlet, kamu kuruluşlarının vatandaşlar ve ticari kurumlar arasındaki bilgi, hizmet ve mal alışverişlerinde performans ve verimlilik artışını hedefleyen bir modeli vatandaşlarına sunarken, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'yı herkesin evine getiriyor. Doğum bildirimi, doğum öncesi ve sonrası durumu, aile planlaması ve çocuk sağlığı hakkında bilgilerin de yer aldığı sistemde, öğrencilerin okul öncesi, ilk ve orta öğretim, yüksek öğretim, açıköğretim ve yüksek öğretim durumu hakkında verilere de ulaşılabiliyor. Askere alma, yedek subay işlemlerinin de yapılabileceği e-devlet sitesinde iş arama, istihdam hizmetleri, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik hakkında her türlü bilgiden istifade edinilebiliyor. Kadın konuları, şans oyunları, sivil savunma faaliyetleri, konut edinme, trafik işlemlerini halletme imkanı bulan vatandaşlar, aile ve toplum sağlığı ile ilgili önemli bilgilerden yararlanabiliyor.

Toplumun her kesiminin faydalanılması için detaylı bir şekilde oluşturulan e-devlet, engelliler ile ilgili önemli hizmetler de sunuyor. Engelli vatandaşların sağlık, istihdam, bakım hizmetleri, eğitim ve sosyal hizmetlerine rahatlıkla ulaşmaları için hazırlanan e devlet, sokakta yaşayan çocukları da unutmadı. Sokakta yaşayan çocuklar hakkında yapılan proje çalışmalarının da yer aldığı e devlet, toplumun her kesimine hitap edecek şekilde oluşturuldu.

E-DEVLET HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR

Seyahat ve turizm alanında kara, demir ve hava yolu ulaşımı hakkında detaylı açı klamaların yer aldığı e devlet, tarihi şehirler ve antik mekanlar ile ilgili bilgilere erişme imkanı da sunuyor. Türkiye'nin turizm çeşitlikleri hakkında faydalı bilgilerin olduğu internet adresinde, festivaller, fuarlar ve organizasyonların yeri ve tarihlerine erişimini sağlıyor. Pasaport, vize ve her türlü ülkeye giriş işlemlerinin kolaylıkla yapılacağı e-devlet, vatandaşların derdine adeta derman oluyor. E-devlet şifresine sahip olanlar, Türk ve yabancı basında yer alan haberleri yakından takip ederken, hac ve umre gibi diyanet hizmetleri hakkında bilgilere de rahatça sahip oluyor.

E-devlet'te kültür-sanat ve spor faaliyetleri hakkında bilgiler de bulunuyor. Kültürel miras, tiyatrolar, festivaller, fuarlar, yerel ve spor faaliyetleri gibi konularda vatandaşlar devlete en kısa yoldan ulaşma imkanına kavuşuyor.

E-devlet şifresi sayesinde yurt dışında yaşayan Türkler ile ilgili bilgilere de erişebilen vatandaşlar, konsolosluk, askerlik, nüfus ve evlilik işlemleri hakkında bilgileri anında edinebiliyor. İnternet sitesinde Türk vatandaşı olmayıp çeşitli sebeplerle Türkiye'de bulunan veya Türkiye'ye seyahat edecek ve Türk vatandaşlığını alacak olan yabancıların ihtiyaç duyabilecekleri bilgiler de var. Yabancı vatandaşlar, çalışma izinleri, sosyal güvenlik, eğitim, evlilik, doğum, ikamet, vize ve pasaport işlemleri ile seyahat ve sağlık gibi konuların da bulunduğu bilgilerine erişebiliyor. İnternet sitesini ziyaret eden vatandaşlar, her türlü dilek ve şikayetlerini sayfanın sonunda bulunan ankete yazabiliyor.

Devletin şeffaflaşması ve hızlı bir şekilde işleyişinin sağlanması için kurulan e-devlet sistemi, her vatandaşın yönetime katılmasını, kurumlar arasında bilgi alışverişinin sağlanmasını hedefliyor. E-devlet, kamunun hizmet verdiği vatandaş ların hayatının kolaylaştırılması, karar vericilerin bilgiye dayalı karar verme s üreçlerinin geliştirilmesi ve hızlandırılması olarak özetlenebilir.