Hiç bir kimse demokratik ortamdan istifade ederek, başkalarını susturamaz, başkalarına şiddet uygulayamaz. Değerli arkadaşlarım insanları susturmaya çalışmak, okula gelen, yatırımlar yapanlar hakkında öğrencileri kışkırtmak da özgürlükten yana değildir.
Eğitime yapılan yatırımın uzun vadede sonuçları alınacaktır. Bizim için eğitim yatırımlar hep 1. sıradadır. Orta ya da uzun vadede de olsa gençlerin yeterli eğitim koşulları için her türlü imkanı sefeber ettik. Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin her vatandaşı her türlü konuma ulaşabilecek duruma geldi; en azından o özgüvene sahip oldular.
Cumhuriyet döneminde eğitimi en fazla önemseyen ve en fazla yatırım yapan hükümetiz. Ekonomik olarak güçlendikçe bundan en iyi payı eğitim alacaktır.
Bizim bugün toprağa attığımız tohumların gelecekte Türkiye'nin geleceğini şekillendireceğine inanıyoruz. Üniversiteler bizim dönemimizde siyasallaşmamış ancak siyasetle belirli ilişki içinde olmuştur. Toplam üniversite sayısı 154'e ulaştı.
Burs ve kredi müracatı için hiçbir öğrenciyi kapımızdan döndürmeyeceğiz. Kapılarımız açık. Master 400, doktora 600 lira burs alıyor.
Kredi Yurtlar Kurumu'ndaki değişiklikle yurt dışında okuyan öğrencilere de artık kredi varilecek ve geri ödeme süresi de uzatılacak.
Şeklinden, inancından ve ideolojisinden dolayı yurt dışına gitmek zorunda kalan akademisyeleri tekrar üniversitelerimize bekliyoruz. 81 ili her daim ziyaret etmeye çalışıyorum. Gözlerinden zeka fışkıran çocukları işlemeliyiz küresel bir güç haline gelmek için bu şart.
Yabancı öğrenci sınavının kalkmasıyla birlikte yurt dışından çok sayıda öğrenci geldi.
Bu ülkenin dünyanın diğer çocuklarından daha iyi eğitim alması için elimizden geleni yapacağız. Bu çalışmamızın ve özgür bir üniveriste ortamının siz rektörler tarafından görüldüğünü düşünüyorum.
Yeni YÖK Yasası seçim sonrası ele alınacaktır. Benim bugüne kadar YÖK'ün kaldırılmasına yönelik hiçbir açıklamam olmadı. Bu bir yalandır. Benim görüşmelerim olmuştur. YÖK'ün reforma ihtiyacı var. Birlikte çalışarak bu adımı atacağız.
Vakıf ve devlet üniversitelerinin arasındaki rekabet ciddi bir boyuta ulaşıyor.
Bilgi sahibi olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bilgi sahibi olanların toplumdan uzak olmamalıdır. Üniversite toplumun önünde olmalıdır. Sadece toplum değil, siyasetin de önünde olmalıdır üniversite.
Yurt dışında ülkenin dış politikasına üniversiteler öncülük ediyor.
Siyasi iktidarın tüm bu sorunları tek başına aşması mümkün değildir. Biz istiyoruz ki artık üniversitelerimiz yasakları yasaklasınlar, stotüko bekçisi olmasınlar. Farklı inanç gruplarınını sorunlarından birçok konuya kadar üniversitelerimiz bu konulara sahip çıksınlar istiyoruz. Üniversitelerimiz topluma rehberlik etsin istiyoruz.
Terör eğitim yatırımlarını engelleme mücadelesi verirken ne yazıkki hükümetler geri adım attı. Birinci derecede güneydoğu bölgemiz olmak üzere biz bunu yapmak zorundayız. Hem sağlık hem emniyette bunu sağlamalıyız ki, oradaki öğretmenlerimiz güven içinde görev yapsınlar. Biz bunu 20 yıl önce yapsaydık şu anki durum çok daha farklı olurdu.
Biz o bölgelerdeki üniversitelerimizin bulundukları bölgeleri dönüştüreceklerine inanıyoruz.