Diyarbakır'ı yasa boğan olay

Diyarbakır’da taş ocağı için açılan ve içi yağmur suyu ile dolunca gölete dönen çukura serinlemek için giren 5 çocuktan Ahmet Eşmen (5) ile kuzeni Furkan Eşmen (7) boğularak öldü.

Giriş Tarihi 11 Kasım 2010, 00:00 Güncelleme 11 Kasım 2010, 10:34
Diyarbakır’ı yasa boğan olay

İÇİNDEKİLER

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir duyarsızlığın bedelini ödediklerini söyledi.

Korkunç olay, Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerindeki merkez Yenişehir İlçesi Üçkuyular Mevkii'nde yapılan TOKİ konutlarının arka kısmında yağmur suyunun doldurduğu çukurda meydana geldi. İddiaya göre, daha önce taş ocağı olan bölgede açılan bir çukur yağmur suyu ile doldu. TOKİ İlköğretim Okulu ve TOKİ Lisesi'ne 200 metre uzaklıkta bulunan gölette yüzmek isteyen 5 çocuk bölgeye geldi. Çocuklar elbiselerini gölet kıyısında çıkardıktan sonra suya girdi. Kıyısı çamurla kaplı ve bataklık olan suya giren çocuklardan Ahmet Eşmen (5) ile kuzeni Furkan Eşmen'in (7) suda boğulmaları üzerine diğer çocuklar paniğe kapılıp çıkardıkları elbiselerini de bırakıp kaçtı. Gölet üzerinde ceset gören bir kişinin haber vermesi üzerine bölgeye Büyükşehir Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri ile polis ve ambulans sevk edildi.

Ekipler, yaptıkları ilk çalışmada Ahmet Eşmen ile Furkan Eşmen'in cesedine ulaştı. Gölet kıyısında elbiseleri gören ekipler, diğer çocukların da gölette boğulmuş olduğu olasılığı üzerine arama çalışmalarını sürdürdü. Çalışmalardan sonuç alınmayınca ekipler göletteki suyu pompalarla boşaltmaya başladı.

Boğulan çocukların yakınları, bir cesedin su kıyısında bekletilmesine tepki gösterdi. Polis ile aileler arasında tartışma çıkması üzerine bölgeye çevik kuvvet ekipleri geldi. Bölgeye gelen çevik kuvvet ekipleri aileleri sakinleştirdi. Arama çalışmaları sırasında çocukların yakınları fenalık geçirdi. Yaklaşık 2 saat süren su boşaltma çalışmasında gölette başka çocuk olmadığı görüldü.

Kolektif suç işledik

Bölgeye gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, çalışmaları izledi, 2 çocuğun cesetlerinin yanına gitti. Kolektif bir ihmalin, duyarsızlığın bedelini ağır ödediklerini söyleyen Baydemir, gölete dönen çukurun 1997 yılında taş ocağı sırasında açıldığını ve bir daha kapatılmadığını anlattı.