Polislikten edecek iki temel kriter

Emniyet, Polis Meslek Eğitim Merkezleri'ne alınacak 10 bin öğrencinin eleme kriterlerini belirledi.

Giriş Tarihi 29 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 29 Ekim 2010, 11:23
Polislikten edecek iki temel kriter

İÇİNDEKİLER

Buna göre aşırı kel olanlar ile vücudunda kalıcı dövmesi bulunanlar polisliğe alınmayacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 4 yıllık fakülte mezunu 10 bin gencin polis olmasında aranacak eleme kriterlerini belirledi. 10 ve 11. dönem Polis Meslek Eğitim Merkezleri'ne (POMEM) alınacak 9 bin 500 erkek ile 500 bayan öğrencide kalıcı dövme ve kelliğe bakılması kararlaştırıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Değerlendirme (Mülakat) Komisyonu'nda görev alacak çeşitli rütbelerdeki 143 polis müdürünü hizmet içi eğitimden geçirdi.

Dövmesi olanı eleyin

Polis müdürlerine kurs sonunda, 28 maddeden oluşan "Mülakatta dikkat edilecek hususlara" ilişkin not verildi. Notun bir maddesinde, "Vücudunun neresinde olursa olsun her türlü kalıcı dövme ve benzeri uygulamaları olanlar elensin" denilmesi dikkat çekti.

Kellik dereceleri önemli

Üniversite mezunu erkek adaylarda sadece dövmeye bakılmayacak. 4,5 ve 6'ıncı kategoride kel olan adayların da mülakatta elenmesi kararlaştırıldı. Hamilton sınıflamasına göre Tip-1, Tip-2 ve Tip-3'e girenlerde sorun yok. Ancak hamilton sınıflamasında Tip-4, Tip-5 ve Tip-6 olanların öğrenciliğe kabul edilemeyecekleri belirtildi. Bu sınıfa giren kellik fotoğrafları da bilgi dosyasında detaylarıyla belirtildi. Ancak her üç kategoriye girenlerin elendikleri takdirde dava açabilecekler.Dosyada yer alan bu ifadelerden sonra Emniyetin elediği "kel adaylar" yüzünden davalık olabileceği gündeme geldi.

Genel kültür çok önemli


Eğitim Daire Başkanlığı, mülakata alınacak 28 bin polis adayına genel kültürden oluşan 80 ayrı konu belirledi. Adaylar torbadan seçecekleri konu hakkında komisyona bilgi verecek. Komisyon üyeleri adayın anlatımı, diksiyonu, konuya hakim olması ve özgüvenine göre seçim yapacak.

6 ay eğitim görecekler


Yapılacak mülakatın ardından 9 bin 500 erkek ile 500 bayan aday, ikinci aşamada beden eğitimi testine tabi tutulacak. Bunda da başarılı olan adaylar POMEM'lere girmeye hak kazanacak. Değerlendirmede 2 bin 850 erkek ile 150 bayan olmak üzere toplam 3 bin aday da yedek olarak seçilecek. Yedek adaylar, sağlık, beden eğitimi vb. testleri geçemeyen ya da kendiliğinden ayrılan öğrencilerin yerine POMEM'lere alınacak. Başarılı olan adaylar 10 Polis Eğitim Merkezleri'nde görecekleri 6 aylık mesleki temel eğitimin ardından polisliğe ilk adımını atacak.

Şaşı ve kekeme olanların şansı yok


Polis olmak isteyen ancak aşağıdaki özelliklere sahip olanlar sınavda elenecek:

-5 metreden bakıldığında yüzünde eşgal belirleyici nitelikte izi olanlar

-Yarık damak ve yarık dudağa sahip olanlar

-Tam renk körlüğü varsa

-Gözde gözkapağı düşüklüğü, şaşılık, irislerdeki renk farklılığı, göz kapağına ait ameliyat bulgusu varsa

-Kulakta eşkal belirleyici ya da fonksiyon kaybına sebep olabilecek nitelikte şekil bozukluğu olanlar

-Kekemelik ya da benzeri konuşma bozukluğu olanlar