HSYK'nın yeni üyesinden Yargıtay'a ağır eleştiri

Aydın, “Hakim arkadaşlarımızın, sıkıştırılmış oldukları Yargıtay baskısı içerisinde, kendi vicdanlarına aykırı da gelse adil olanı arama kaygıları maalesef yeterince yoktur” dedi.

Giriş Tarihi 23 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 23 Ekim 2010, 18:15
HSYK’nın yeni üyesinden Yargıtay’a ağır eleştiri

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) asıl üyeliğine atadığı Kayseri Barosu Başkanı Ali Aydın, meslektaşlarına veda etmek için düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, önceden yapılan planlamaların faydası olmayacağını, kaderin insanı nereye götüreceğinin belli olmadığını söyledi.

Avukatların sadece mesleğe ve meslektaşlara karşı sorumlu olmadığını, gelecek nesillere bırakılacak tarihi bir sorumluluğu bulunduğunu vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:
"Avukatlar olarak biz bu sorumluluğu yerine getirmediğimiz taktirde, hem bu nesil hem de gelecek nesiller bunun hesabını bizden tek tek soracaklardır. Avukat, sadece kendi rızkıyla meşgul olan kişi değildir. Para kazanan, daha iyi bir ev, daha iyi bir araba, daha lüks hayat standardı (peşinde olan) kişi değildir. Avukat, aç da kalsa ekmeksiz de işsiz de kalsa avukattır. Kutsal savunma mesleğini ifade eden, onu savunan, mazlumun yanında yer almayı kendisine meslek edinen kişidir. Avukatın olmadığı yerde adalet olmaz. Savunmanın olmadığı yerde, beklenen adil karar bile yargısız infazdır. Savunmayı temsil eden sizlerin bu taşıdığı onurlu görev, aynı zamanda size çok büyük bir tarihi misyon da veriyor."

"HAKİM VE SAVCILARIN ADALET KAYGISI YOK"


Avukatların, vatandaşla devlet arasında önemli köprü görevi üstlendiğini de belirten Aydın, şunları ifade etti:
"Siz isterseniz vatandaşı devletine küs, devleti vatandaşa düşman haleni getirebilirsiniz. İsterseniz çabanızla, fedakarlığınızla hakkın, hakikatin yerini bulması noktasında göstereceğiniz gayretle de toplumsal barışı, düzeni, ahengi yerine getirebilirsiniz. Bunları, hiç bir hakim ve savcı için ifade etmiyorum. Bugünkü hukuk sisteminde, bizim savcı arkadaşlarımızın böyle bir adalet kaygısı yoktur. Hakim arkadaşlarımızın, sıkıştırılmış oldukları Yargıtay baskısı içerisinde kendi vicdanlarına aykırı da gelse adil olanı arama kaygıları maalesef yeterince yoktur. Hukukun, içtihadın, yargının, örfün, adetin yetmediği yerde vicdanın sesi olan avukatlar, mutlaka adaletin gerçekleşmesi noktasında bir çözüm bulması gereken insanlardır. Arkaya dönüp baktığımda, bir avukatlık kariyerinden geldiğimi, bir avukat olduğumu hiçbir zaman unutmayacağım."
Konuşmasının ardından, Kayseri Barosu Başkan Yardımcısı Fevzi Konaç'tan plaket alan Ali Aydın, meslektaşlarıyla vedalaştı.