Kosova'ya Sırbistan çelmesi!

Sırbistan Devlet Başkanı Tadiç 55 ülkeye, Kosova'yı tanımamaları için mektup gönderecek.

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2010, 00:00 Güncelleme 25 Temmuz 2010, 21:07
Kosova’ya Sırbistan çelmesi!

İÇİNDEKİLER

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç'in, Uluslararası Adalet Divanının Kosova'nın bağımsızlığının uluslararası yasalara aykırı olmadığı yönündeki kararının ardından, Kosova'yı tanımamaları için 55 ülkeye mektup göndereceği bildirildi.

Belgrad'da yayımlanan "Veçernje Novosti" gazetesine açıklamada bulunan Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Yeremiç, Adalet Divanının kararıyla hayal kırıklığına uğradıklarını, ancak bu kararın Sırbistan'ın Kosova konusundaki tutumunu değiştirmeyeceğini belirtti.

Kararın "Arnavutların toprakların bir bölümünü ayırma hakları var mıydı?" gibi temel soruya yanıt vermediğini kaydeden Yeremiç, "Bizim tutumumuzu anlayışla kabul edecek yeterli sayıda ülkenin olacağını umuyorum" dedi.

Yeremiç, ne bu hükümetin, ne de bundan sonrakilerin Kosova'nın tek yanlı bağımsızlığını tanıyamayacağını, bunun anayasal, politik, tarihi ve ahlaki bir zorunluluk olduğunu ifade etti.
Devlet Başkanı Boris Tadiç'in özel temsilcileri aracılığıyla 55 ülkeye Kosova'yı tanımamaları için mektup göndereceğini bildiren Yeremiç, mektupta bu kararın dünyadaki birçok bölücü hareketler için emsal oluşturacağına işaret edileceğini kaydetti.

Haberde, Tadiç'in mektüup göndereceği ülkelerle ilgili ayrıntı verilmedi. Avrupa Birliğiyle ilişkileri her ne pahasına olursa olsun savunmayacaklarını bildiren Yeremiç, aynı zamanda aralarında BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Çin ve Rusya olmak üzere, Kosova'yı tanımayan ülkelerle yoğun temasta olduklarını ve tutumlarında değişiklik olmayacağı konusunda güvence aldıklarını belirtti. Kosova'nın bağımsızlığını bugüne kadar, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 69 ülke tanıdı.