"Planı hazırlamışsa, cezasını çeksin!"

Albay Dursun Çiçek’in “Genç Sivil” oğlu Newsweek Türkiye’ye konuştu

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2010, 00:00 Güncelleme 21 Temmuz 2010, 10:31
Planı hazırlamışsa, cezasını çeksin!

İÇİNDEKİLER

"İrticayla Mücadele Eylem Planı"nı hazırladığı gerekçesiyle yargılanan Albay Dursun Çiçek'in ABD'deki oğlu Deniz Çiçek, Newsweek Türkiye'den Murat Yalnız'ın sorularını yanıtladı. Deniz Çiçek'in bir süre önce, anti militarist faaliyetleriyle tanınan Genç Sivller grubuna dahil olduğu ortaya çıkmıştı. Telefonla yapılan görüşmeden bazı bölümler şöyle…

"ADLİ TIP'IN RAPORU ŞAİBELİ"
Geçen hafta Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce'nin 'ıslak imzanın gerçek olduğu' yönündeki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Adli Tıp'ın bilirkişilik faaliyetlerinin uygun olmadığı Devlet Denetleme Kurulu raporuyla ispatlandı. İnce'nin davanın seyrini etkileyecek şekilde konuşması da tespitleri doğruluyor. Adli Tıp'ın 'ıslak imza el ürünü' raporu vermesinden önce, kuruma şaibeli atamalar yapıldı. "El ürünü olduğu anlaşılamaz" diyen dört kişi 20 yıldır orada çalışan gerçek uzmanlar. 'El ürünü' diyen yedi uzmandan üçü ise birer haftalık belge inceleme sertifikasıyla uzman olmuşlar.

"ONLARA KARŞI MÜCADELE EDERİM"
Askeri savcılık iddianamesi "Çiçek 2007'de terfi alamadığı için üstlerinden intikam amacıyla planı hazırladı" diyor. Bu, babanızın gözden çıkarıldığı anlamına mı geliyor?

TSK'nın "Dursun Çiçek'i feda edelim" diyecek bir kurum olduğunu düşünmüyorum. İddianame mantık sınırlarını zorluyor. Babam "planı yazıp sızdırmış". Üstlerine kızdığı için bir insan müebbetle yargılanmayı göze alır mı? Babamın 2007 yılında terfi beklentisi yoktu, çünkü sadece bir amirallik kadrosu vardı ve o da 2008'de boşalmıştı. Ama bir gün bu iddianamenin TSK üst yönetiminin emri ya da baskısıyla hazırlandığı ortaya çıkarsa, o zaman subay çocuğuyum demem, her türlü mücadeleyi veririm onlara karşı.

"GÖZDEN ÇIKARILDIĞINI DÜŞÜNMÜYOR"
Babanız bu konuda ne düşünüyor?

Haftada iki gün cezaevinden arıyor beni, üçer dakika konuşuyoruz, yol haritası çiziyoruz. Araştırmalarımda ulaştığım yanıtları iletiyorum. Gözden çıkarıldığını düşünmüyor. Genelkurmay başından beri babamın arkasında durdu.

Belge "AKP ve Gülen'i Bitirme Planı" olarak da biliniyor. Merak edip hiç araştırdınız mı Gülen cemaatini?
Evet, her şeyi araştırıyorum, uzmanlarla konuşuyorum. 28 Şubat dönemini de detaylı araştırıyorum. Neden babam hedef seçildi? Genelkurmay'da 5 şube var. Bu plan gerçekse görevi NATO ile ilişkiler olan bir dairede değil de, görevi irtica ile mücadele olan 2. Şube'de hazırlanması gerekmez miydi? Beş şube müdürü arasında babamın öne çıkan iki özelliği var; taklidi kolay bir imzaya sahip ve denizci. 28 Şubat'ta Batı Çalışma Grubu, Deniz Kuvvetleri bünyesinde kurulmuştu. Babam yarın tahliye olsa bile bu işi sonuna kadar götüreceğim.

"ARTIK GENÇ SİVİL DEĞİLİM"
Genç Siviller'le ilişkiniz ne boyutta bugün?

Anti militaristliği ordu karşıtlığına taşıdıklarından, AKP ile yakın ilişkiler kurduklarından beri ayrıyım. Bazı aktivitelerini beğeniyor olsam da artık kendimi Genç Sivil olarak görmüyorum. Ama militarizme halen karşıyım, TSK'nın siyasetten elini çekmesi gerektiğini düşünüyorum.

"EMİR VERİLSE DE YAPMAZDI AMA…"
Ya yanılıyorsanız, planı babanız hazırladıysa?

Bir emir suç içeriyorsa, emri alan kişi bunu yapmak zorunda değil. Babam bunu bilen biri olarak, kendine emir verilmiş olsa bile yapmazdı. Ama yanılıyorsam, planı Dursun Çiçek'in hazırladığı gerçek delillerle kanıtlanırsa, babam bile olsa cezasını çeksin.