Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

En sevilen hamur işlerinden biri olan gözleme özellikle kahvaltı ve çay saatlerinde tercih ediliyor. Ayran ile birlikte güzel ikili olan ve öğle yemeğinde de tercih edilen gözlemenin pratik yapılması da artısıdır.

author-1
takvim.com.tr
Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

En sevilen hamur işlerinden biri olan gözleme özellikle kahvaltı ve çay saatlerinde tercih ediliyor. Ayran ile birlikte güzel ikili olan ve öğle yemeğinde de tercih edilen gözlemenin pratik yapılması da artısıdır.

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

Gözlemenin iç malzemesi tercihe göre değişebilir. Kıymalı, patatesli, peynirli, ıspanaklı gibi daha pek çok gözleme çeşidi vardır. Kolay gözleme tarifini haberimizde sizler için derledik.

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

15. yüzyıldan beri Saray mutfaklarında ve İstanbul mutfağında, açılan ufak yufkalara kıyma, mantar, ıspanak, peynir, közlenmiş patlıcan, ot kavurmaları, patates, rezene, yumurta, turşu kavurması konularak kapatılan ve saçta arkalı önlü pişen gözlemeler, hamur işlerinin başını çeker.

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

Eski yemek tariflerini incelediğimizde gözlemenin Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren her daim tüketildiği görülmektedir. Bazı yörelerimizde saç böreği de denen gözleme, özel günlerde bir çok bölgemizde mutlaka yapılan hamur işidir.

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

Malzemeler:
-3 su bardağı un
-1,5 su bardağı ılık su
-1 çay kaşığı dolusu tuz

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

İçi için:
-2 adet ince kıyılmış kuru soğan
-3 çorba kaşığı sıvı yağ
-300 gram kıyma
-yeterince tuz ve karabiber

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

Yapılışı:
Deniş bir kaba unu, tuzu koyup karıştırın, azar azar su koyarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin, cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarlayın, üzerlerine hamurların kurumaması için nemli bir bez örtün.

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

Bir tavada soğanı yağ ile güzelce kavurun. Kıymayı, tuzu, karabiberi ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Düzgün bir yüzeyde hamuru oklavayla veya merdaneyle yuvarlak şekilde açın, üzerindeki fazla unu silkeleyin, yufkanın yarısına biraz içten alıp serin, sonra üzerini diğer yarısıyla kapatın.

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

Kenarlarını bastıra bastıra birleştirin. Teflon tavaya biraz yağ koyup arkalı önlü pembeleşinceye kadar pişirin ve sıcak servis yapın.

Not: Yufka açmaya zamanınız yoksa piyasada satılan hazır yufkalardan yararlanabilirsiniz.

Sıcak ve taze gözleme tarifi! Gözleme nasıl yapılır?

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı