O ilimizde adeta dolup taşıyor! 1 kilosu 250 bin TL! Toplayıp satanlar zengin oluyor! Pırlanta değerinde bitki
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük Safranbolu, mucize bitki olarak anılan safranın üretimine ev sahipliği yapıyor. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan bu nadir bitki, toprakla buluşarak eşsiz değerini ortaya koyuyor.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük Safranbolu, nadir ve paha biçilmez bir bitkinin üretimine ev sahipliği yapıyor. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan bu bitki, toprakla buluşarak büyüsünü ortaya koyuyor. Zorlu emek ve titizlikle yetiştirilen bu bitkinin her aşaması, değerini katlayarak artırıyor. İşte bu özel bitkinin eşsiz hikayesi...
Ağustos ayında ekimi başlayan ve Ekim ile Kasım aylarında olgunlaşarak 15-30 cm uzunluğa ulaşan safran bitkisi, dünyanın en pahalı baharatı olarak kabul ediliyor.
Safranın özellikleri ve üretim süreci oldukça etkileyici. Her yıl Ağustos ayında ekimi gerçekleştirilen safran bitkisi, Ekim ve Kasım aylarında büyüyerek hasat zamanına ulaşıyor.
Ancak bu süreç oldukça titizlik gerektiriyor. 80 bin çiçekten sadece 500 gram safran üretilebiliyor. Ancak bu nadir bitki, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı güçlü bir şekilde sarıya boyayabilme özelliğiyle öne çıkıyor.
Karabük Safranbolu'nda safran üretimi yapan çiftçi Şaban Saymaz, 3,5 yıl önce Kastamonu'dan Safranbolu'ya gelerek 2,5 dönümlük arazisine safran ekimine başlamış.