Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?

Günümüzde geri dönüşüm ve israfı önleme sürdürebilirlik bilincini benimsemek açısından oldukça önemli. Çoğumuz, evde tarihi geçen ürünleri 1 gün geçse dahi hemen çöpe atıyoruz. Ancak çöpe atmadan önce bu ürünlerle neler yapılabileceğini öğrenmek mümkün. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri çöpe atmadan önce nasıl kullanacağınızı bilmek çevrenize ve bütçenize katkı sağlayabiliyor. Peki bu nasıl mümkün? İşte ürün ürün kullanım detayları...

author-1
takvim.com.tr
Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?

Paketli gıdaların ambalajlarında yazan son kullanım tarihlerinin genellikle o yiyeceklerin bozulduğu gün olduğunu düşünürüz. Ancak bazı gıdalar son kullanım tarihleri geçse bile belirli bir süre daha gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Peki son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır? Ne kadar süre kullanmaya devam edilir? İşte konuya dair merak edilenler...

Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?

Mayonez

Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerle ne yapılır? Tarihi geçen ürünleri değerlendirmek için bazı pratik öneriler arasında mayonez kullanımından söz edebiliriz. Eğer dolabınızdaki mayonezin son kullanma tarihi geçtiyse ürünü temizlik malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Mayonez içeriğindeki yağ ile ahşap yüzeylerdeki su lekelerini gidermede ve ahşabı nemlendirmede etkilidir.

Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?

Yoğurt

Tarihi geçen yoğurtlar cilt maskeleri için idealdir. Yoğurt içerdiği laktik asit sayesinde cildi yeniler ve nemlendirir. İki kaşık yoğurdu biraz balla karıştırıp cildinize maske olarak uygulayabilirsiniz.

Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?

Türk kahvesi telvesi

Türk kahvesi telvesini peeling malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Telve içindeki doğal yağ cildi besleyerek yumuşatır. Ayrıca bu telveyi el kreminize de ekleyebilirsiniz.

Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?

Tahıllar ve krakerler

Bayatlayan bazı yiyecekler birkaç küçük işlemle tekrar yenilebilir hale getirilebilir. Bayatlamış tahıllar, krakerler, mısır cipsi gibi ürünleri fırında kısa bir süre ısıtarak tazelik kazandırabilir ve yeniden tüketilir hale getirebilirsiniz.

Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?

Mısır cipsi

Zeytinyağı ile yeniden ısıtılan mısır cipsi eski tazeliğine kavuşturabileceğinizi biliyor muydunuz! Ancak tadına dikkat etmek önemli. Son kullanma tarihi geçen ürünleri değerlendirerek atıkları azaltabilir ve yenilikçi çözümlerle daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına adım atabilirsiniz.

Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?


Besin israfını azaltmanın faydaları

Son kullanma tarihi geçen ürünleri değerlendirmek yalnızca israfı azaltmakla kalmaz aynı zamanda doğal kaynakların korunmasına da katkı sağlar. Çöpe atılan her yiyecek aslında üretimi sırasında harcanan enerji, su ve emek gibi kaynakları da ihmal etmektir. Dolayısıyla yenilenebilir kaynaklardan yararlanarak yiyeceklerin kullanım süresini uzatmak çevresel açıdan olumlu sonuçlar doğurur.

Meğer hemen çöpe atmamak gerekiyormuş! Son kullanma tarihi geçen ürünlerle ne yapılır?

Ekonomik açıdan tasarruf sağlayın

Tarihi geçmiş ürünleri yeniden değerlendirmek aile bütçesinde de tasarruf sağlar. Örneğin tarihi geçen yoğurt ve kahve telvesi ile doğal güzellik maskeleri yapabilir öte yandan bayatlayan atıştırmalıkları yeniden lezzetli hale getirerek ekstra harcamalardan kaçınabilirsiniz. Bu tür yenilikçi çözümlerle daha bilinçli bir tüketim alışkanlığı kazanmak mümkün.

(Alerjen ürünleri ve tarifleri tüketmeden önce uzmana danışılması gerektiğini hatırlatalım.)