Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi
Geçmişten günümüze kadar gelen tatlılardan biri olan lokma severek tüketilir. Özellikle şerbetli tatlı sevenlerin tercih ettiği lokma, özel zamanlarda da pişirilen bir tatlıdır.
Geçmişten günümüze kadar gelen tatlılardan biri olan lokma severek tüketilir. Özellikle şerbetli tatlı sevenlerin tercih ettiği lokma, özel zamanlarda da pişirilen bir tatlıdır.
Lokma tatlısının yapılışı sanıldığı kadar zor değildir. Sizler için derlediğimiz pratik lokma tarifine göz atabilirsiniz. Sofralarınızda lokma tatlısını sunarak sevdiklerinize tattırabilirsiniz.
Geçmişi çok eskiye dayanan lokma, Arapça'da "bir parça-bir yudum yemek" anlamında olup asıl söylenişi "lukma"dır. Ortası delik ve yuvarlak şekilde dökülen tatlının yuvarlak olanına Saray lokması denir. Derviş lokması, irmikli lokma, İzmir lokması ve peynirli lokma diğer çeşitleridir.
Saray ve İstanbul mutfağında her an yapılabilen lokma doğumlarda, düğünlerde, şenliklerde, ölümlerde ve hayır işleri için sıkça dökülüp dağıtılmıştır. Günümüzde hala İzmir'de hayır için bazen yol kenarlarında kazanlar kurulur, sıcak sıcak lokma dökülür, gelen geçene ikram edilir.
İstanbul'da bulunan lokmacılarda değişik baharatlar konularak yapılan lokmalar günümüzde albenisi olan bir lezzettir. Lokmanın sert çıtır çıtır kabuğu olması için kızarttıktan sonra bir daha yakmadan kızartılması ince bir püf noktadır.