Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Geçmişten günümüze kadar gelen tatlılardan biri olan lokma severek tüketilir. Özellikle şerbetli tatlı sevenlerin tercih ettiği lokma, özel zamanlarda da pişirilen bir tatlıdır.

author-1
takvim.com.tr
Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Geçmişten günümüze kadar gelen tatlılardan biri olan lokma severek tüketilir. Özellikle şerbetli tatlı sevenlerin tercih ettiği lokma, özel zamanlarda da pişirilen bir tatlıdır.

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Lokma tatlısının yapılışı sanıldığı kadar zor değildir. Sizler için derlediğimiz pratik lokma tarifine göz atabilirsiniz. Sofralarınızda lokma tatlısını sunarak sevdiklerinize tattırabilirsiniz.

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Geçmişi çok eskiye dayanan lokma, Arapça'da "bir parça-bir yudum yemek" anlamında olup asıl söylenişi "lukma"dır. Ortası delik ve yuvarlak şekilde dökülen tatlının yuvarlak olanına Saray lokması denir. Derviş lokması, irmikli lokma, İzmir lokması ve peynirli lokma diğer çeşitleridir.

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Saray ve İstanbul mutfağında her an yapılabilen lokma doğumlarda, düğünlerde, şenliklerde, ölümlerde ve hayır işleri için sıkça dökülüp dağıtılmıştır. Günümüzde hala İzmir'de hayır için bazen yol kenarlarında kazanlar kurulur, sıcak sıcak lokma dökülür, gelen geçene ikram edilir.

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

İstanbul'da bulunan lokmacılarda değişik baharatlar konularak yapılan lokmalar günümüzde albenisi olan bir lezzettir. Lokmanın sert çıtır çıtır kabuğu olması için kızarttıktan sonra bir daha yakmadan kızartılması ince bir püf noktadır.

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Malzemeler:
-2,5 su bardağı un
-1 tutam tuz
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 paket instant maya veya 1 ufak paket yaş maya

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

-yeterince ılık su
Şerbeti için:
-5 bardak dolusu toz şeker
-3 bardak su
-yarım limon suyu

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Yapılışı:
Tencereye toz şekeri suyu koyup kaynatın, koyulaşacağına yakın içine yarım limon suyu koyup karıştırın, biraz daha kaynatıp altını kapatıp soğumaya bırakın.

Büyük boy bir cam kaseye unu koyup ortasını açın. İçine mayayı koyun, biraz ılık suyla mayayı eritin, sonra üzerine unu kapatın. 15-20 dakika sonra unun üzeri çatlayacaktır, o zaman ılık suyla unu hep beraber yoğurun.

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Elde edeceğiniz hamur bozadan biraz daha koyu olmalıdır. Üstünü nemli bir bezle kapatıp sıcak bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın.

Bir tencereye sıvıyağı koyup kızdırın. Kaşığı ıslatıp hamurdan avucunuzun içine alın. Elinizi yumruk gibi sıkıp üste çıkan hamuru kaşıkla alıp yağda arkalı önlü kızartın. Diğerlerini de bu şekilde yapıp soğuk şerbete atıp bekletip, sonra servis tabağına koyun.

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lezzetli lokma tarifi

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı