Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?
Fıstığı sevenlerin bayıldığı tatlılardan biri fıstıklı lokumdur. Hem hafif olan hem de ağızda enfes bir tat bırakan fıstıklı lokum tarifini sizler için hazırladık.
Fıstığı sevenlerin bayıldığı tatlılardan biri fıstıklı lokumdur. Hem hafif olan hem de ağızda enfes bir tat bırakan fıstıklı lokum tarifini sizler için hazırladık.
Fıstıklı lokum yaparak akşam yemeklerinden sonra ya da kahve yanında keyifle tüketebilirsiniz.
Osmanlıca'da "rahatü'l hulküm" "boğazı yumuşatan, rahatlatan" anlamındadır ve lokumun adını buradan aldığı rivayet edilir.
Osmanlı döneminde sade, güllü, zencefilli, fıstıklı, fındıklı, bademli, cevizli, limonlu, çilekli, vanilyalı, Hindistan cevizli, naneli, portakallı, damla sakızlı, safranlı vb. çeşit çeşit lokum yapılmıştır. İlk lokumcu dükkanı Bahçekapı'da 1774 tarihinde açılmış olup, bu dükkan yaptığı ürünlerle kısa zamanda namını İstanbul'a yaymıştır.
Lokum geçmişte sadece tatlı olarak değil, yaraların ve çıbanların tedavisinde kullanılmıştır. "Üsküdar'a gider iken bir mendil buldum, mendilimin içine lokum doldurdum" adlı şarkı, günümüzde bile popülerliğini sürdürmüştür ve lokuma verilen değeri de buradan anlamak mümkündür.