Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Fıstığı sevenlerin bayıldığı tatlılardan biri fıstıklı lokumdur. Hem hafif olan hem de ağızda enfes bir tat bırakan fıstıklı lokum tarifini sizler için hazırladık.

author-1
takvim.com.tr
Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Fıstığı sevenlerin bayıldığı tatlılardan biri fıstıklı lokumdur. Hem hafif olan hem de ağızda enfes bir tat bırakan fıstıklı lokum tarifini sizler için hazırladık.

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Fıstıklı lokum yaparak akşam yemeklerinden sonra ya da kahve yanında keyifle tüketebilirsiniz.

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Osmanlıca'da "rahatü'l hulküm" "boğazı yumuşatan, rahatlatan" anlamındadır ve lokumun adını buradan aldığı rivayet edilir.

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Osmanlı döneminde sade, güllü, zencefilli, fıstıklı, fındıklı, bademli, cevizli, limonlu, çilekli, vanilyalı, Hindistan cevizli, naneli, portakallı, damla sakızlı, safranlı vb. çeşit çeşit lokum yapılmıştır. İlk lokumcu dükkanı Bahçekapı'da 1774 tarihinde açılmış olup, bu dükkan yaptığı ürünlerle kısa zamanda namını İstanbul'a yaymıştır.

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Lokum geçmişte sadece tatlı olarak değil, yaraların ve çıbanların tedavisinde kullanılmıştır. "Üsküdar'a gider iken bir mendil buldum, mendilimin içine lokum doldurdum" adlı şarkı, günümüzde bile popülerliğini sürdürmüştür ve lokuma verilen değeri de buradan anlamak mümkündür.

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Malzemeler:
-2,5 su bardağı su
-1 su bardağı dolusu nişasta
-5 su bardağı dolusu toz şeker
-yarım çay bardağının yarısı kadar krem tartar
-1 çorba kaşığı taze badem yağı

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Üstünü kaplamak için
-yarım su bardağı nişasta
-1 su bardağı pudra şekeri
-1 tatlı kaşığı limon suyu
-yarım su bardağı dövülmüş antep fıstığı

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Yapılışı:
Çelik bir tencereye şekeri ve suyu koyup kaynatın. Ardından limon suyunu koyun, kaynatmaya devam edin, üzerine köpük birikirse kevgirle alıp atın. Ardından fıstık içini, suyla açtığınız nişastayı karıştıra karıştıra ilave edin. Sonra krem tartarı da koyun, koyu kıvam olana kadar kısık ateşte pişirin.

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Derinliği az olan fırın tepsisinin her tarafını bademyağı ile yağlayın, üzerine lokum peltesini dökün. Soğuduktan sonra elinizi ve bıçağı badem yağı ile yağlayın. Serdiğiniz pudra şekerli nişasta karışımına lokumu ters çevirip istediğiniz şekilde kesin, pudra çekerine iyice bulayın, servis tabağına koyup servis yapın.

Lezzetli fıstıklı lokum nasıl yapılır?

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı