İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Balık severlerin en çok tercih ettiği lezzetlerden biri olan istavritin tavası çok pratik hazırlanır ve lezzetli olur. İstavrit tava eskilerden Bizans mutfaklarında sıkça yer almış ve keyifle tüketilmiştir. İşte kolayca hazırlayacağınız İstavrit tava tarifi…

author-1
takvim.com.tr
İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Balık severlerin en çok tercih ettiği lezzetlerden biri olan istavritin tavası çok pratik hazırlanır ve lezzetli olur. İstavrit tava eskilerden Bizans mutfaklarında sıkça yer almış ve keyifle tüketilmiştir. İşte kolayca hazırlayacağınız İstavrit tava tarifi…

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Omega-3 kaynağı olan balık çeşitlerinin sıkça tüketilmesi sağlık için oldukça faydalıdır. İstavrit tava nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı gündemde sıkça araştırıldığından sizler için güzel bir tarif derledik. Eskiden günümüze balığın nasıl tüketildiğini de paylaştık.

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Osmanlı Saray mutfağında kuzu ve koyun nasıl mutfakların vazgeçilmezi ise Bizanslılar için de balık mutfakların vazgeçilmezi olmuştur. Balığın bol olması, İstanbul mutfağının balık yemekleri ile şekillenmesinde çok etkili olmuştur. Bizanslılar balığa verdikleri önemi, kentin simgesi olarak gördükleri ton balığını paralarına basarak göstermişlerdir.

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Eskiden balığın yanında biber, zencefil, sumak ve koruk yenirse sağlığa yararlı olduğuna, balık yendikten sonra gülbeşeker, helva ve bal tüketildiğinde ise midenin rahat çalıştığına inanılırmış. Günümüzde balıkla beraber limon ve yeşillik yenmekte, balık yendikten sonra ise sadece tahin helvası ile hazmın kolaylaştırılması sağlanmaktadır.

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Balıkla birlikte yenmeyecek maddelerin başında ise yumurta gelmektedir. Hatta eski dönemlerde balıkla birlikte yumurta yenirse "helak" olunacağı bildirilmiş, yoğurdun da balık ile birlikte yenmesi yasaklanmıştır.

İstavritin, halk mutfağında 19. Yüzyıl sonlarında bolca tüketildiği görülmektedir. Günümüzde de hala en çok tüketilen balıkların başında istavrit gelmektedir.

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

İstavritin zamanı Kasım ve Şubat ayları arasıdır. Boğazda balık tutan balıkçılar her zaman denizden istavrit yakalama şansına sahiptir. İstanbul'a çok sevilen balıkların arasında olan istavrit her mevsim bulunması, lezzetli ve ucuz olması nedeniyle çok tüketilir.

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Balık taze alınıp aynı gün bekletmeden tüketilmeli, pişmeden önce tuzlanmalıdır. Aksi taktirde balığın besin değeri azalır. Balık çok çabuk piştiği için ocak, fırın veya ızgarada uzun süre tutulmamalıdır. Fırın, ızgara ve buğulama olarak pişirmek istenirse, az yağ emmesi açısından un veya mısır ununa bulayıp kızartılmasında fayda vardır.

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Malzemeler:
-1 kg ayıklanmış ve yıkanmış istavrit
-1 kase un
-yeterince tuz
-3 çorba kaşığı sıvıyağ

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Yapılışı:
Geniş bir tepsiye unu dökün, içine tuz koyun, karıştırın, istavritleri unlayın. Teflon tavaya koyduğunuz yağı kızdırıp alabildiği kadar istavrit koyup arkalı önlü kızartın, fazla yağı varsa emdirmek için kağıt havluya koyup süzün. Sonra tabağa sıralayın. Yanında ister salata, ister yeşillikle ve limonla beraber servis yapın.

İstavrit tava nasıl yapılır? Lezzetli istavrit tava tarifi

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı