Berat nedir, o gece neler oldu? Berat Kandili faziletleri ve önemi
İslam aleminin manevi günlerinde biri olan Berat Kandili, mübarek gece olarak kabul edilir. Bu özel gece, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan dünya semasına toplu halde indirildiği zaman dilimi olarak bilinir. Peki, berat kelimesinin anlamı nedir? İşte Berat Gecesi'nde neler olduğu hakkında merak edilenler.

Üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 15. gecesine denk gelen Berat Kandili, 2025 yılında 13 Şubat Perşembe günü idrak edilecektir. Bu gece, duaların kabul edildiğine, günahların bağışlandığına ve rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığına inanılır. İşte Berat Kandili faziletleri ve önemi…

BERAT NEDİR?
🔴 İslam inancına göre "Berat" kelimesi, temize çıkma, kurtuluş ve af anlamlarına gelir. Müminler, bu mübarek geceyi ibadet, dua ve tövbe ile değerlendirerek manevi kazanımlar elde etmeye çalışır.

BERAT NE DEMEK?
🔴 "Berat" kelimesi, Arapça kökenli olup "Berae" fiilinden türemiştir. Anlamı ise, iki şey arasında bağın kopması, bir yükümlülükten kurtulma ya da sorumluluğun bulunmaması şeklinde açıklanabilir.
🔴 Berat gecesi, Allah'ın affının ve rahmetinin kapılarının sonuna kadar açıldığı mübarek bir gecedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bu gecede yapılan ibadet ve duaların müminlerin bağışlanmasına vesile olacağını müjdelemiştir.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?
🔸 İslam âleminin heyecanla beklediği mübarek günlerden biri olan Berat Kandili, her yıl Şaban ayının 15. gecesinde idrak edilmektedir. Üç ayların manevi atmosferinde yer alan bu özel gece, Ramazan ayının müjdecisi olarak kabul edilir.

BERAT KANDİLİ HANGİ GECE?
🔶 Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvimine göre, 2025 yılında Berat Kandili, 13 Şubat Perşembe gününe denk gelmektedir. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan bu gecede, ibadet ve dualara daha fazla vakit ayrılarak manevi kazanımlar elde edilmeye çalışılır.
"Peygamber Efendimizin (SAV), "Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâban'ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar" dediği hadis kaynaklarında yer almaktadır."
(Tirmizî, "Savm", 39; İbn Mâce, "İkametü's-salât", 191)
Hadiste şöyle ifade eder: "Şaban ayının 15'i geldiğinde gecesini ibadetle geçirin, gündüzünü de oruç tutun. Şunu bilin ki o gece akşam olduktan sonra Allah Teala yeryüzüne rahmetiyle nüzul eder ve seslenir: Yok mudur günahının bağışlanmasını isteyen onu bağışlayayım. Yok mudur Benden rızık talep eden ona rızık vereyim. Yok mudur derdi olan onu derdinden kurtarayım. İşte böylece tan yeri ağarıncaya kadar Allah Teala insanlara bu manada imkan sunar.